Det lir mot jul og om knappe 140 timer skjer det merkelige saker nede ved stenbukkens vendekrets. Nok en gang svinger mesteren den store tryllestaven og nesten umerkelig begynner rotasjonsmiraklet som bringer lengre dager og sola litt nærmere oss her nordpå.

Fort går det ikke, men vintersolverv eller solsnu som noen kaller det er verdt å feire, – og de fire minuttene med lys vi sørpå får ekstra hver dag tas imot med takk.

Mye tyder på at vi i år bør takke ekstra for gode ting som kommer vår vei. Politikernes miks av høyere strømpriser, permisjonsvarsel, nasjonal skjenkestopp og reiserestriksjoner innbyr jo ikke akkurat til dans på julebordene, – som for øvrig stort sett alle er avlyst…

Denne uken kom dessuten nyheten om at årets julepresang fra Norges Bank er at styringsrenten settes opp med 0,25 prosentpoeng. Dermed kan vi slå fast at ingen skal kunne hevde at det i år ikke er vanlige folks tur til å blø. Omtrent samtidig ble søkerlisten til jobben som ny sentralbanksjef offentliggjort, og selv om listen inneholder 22 navn gjentar vi spådommen om at Jens Stoltenberg får jobben. Likevel finner vi det interessant at både to studenter, en pensjonist, en bussjåfør og en kundebehandler står på søkerlisten. Det er tydelig at enkelte har tolket Arbeiderpartiets valgkampslogan om at det nå skal være vanlige folks tur temmelig bokstavelig…

Ikke vet vi om englene fortsatt daler ned i skjul. Sannsynligheten er vel større for at engler med sans for oppmerksomhet for lengst har blitt bloggere eller realityshowdeltagere. Alernativt arrangerer de hybride konferanser, slik WEBIT’s GLOBAL IMPACT WEEK gjorde. De samlet utrolige 100 000 deltagere, noen i Miami og noen i Sofia, men de fleste logget seg på fra tusenvis av hjemmekontorer. Sammen med Siri Børsum fra Huawei hadde jeg gleden av å representere Norge, men det var Google‘s mangeårige styreleder Eric Schmidt som stjal showet med et viktig innlegg om vår fremtid. For oss endringsagenter gjør det godt å gå inn i julen med kunnskap om at en av verdens best informere ledere er en stor fremtidsoptimist!

Noen stjerner skyter til værs og andre daler ned, – om ikke i skjul så i hvert fall på tabelloversikten. Mens vårt sjakk-ess Magnus Carlsen i går vant sin femte VM tittel, er det denne fredagen mange Bergensere som henger med både hode og vinger. Deres kjære BRANN må nemlig ta den forsmedlige turen ned fra elitedivisjonen etter å ha tapt for Jerv fra den lille sørlandsidyllen Grimstad. I tåkehavet i Oslo ble det en vinn eller forsvinn kamp som nok vil gå inn i historien som årets største fotballthriller. To brente straffespark, ekstraomganger og 4-4 før en av Branns helter ikke klarte å overliste kampens desidert store spiller, Jerv’s keeper Øystein Øvretveit. Han stod som en levende vegg og reddet laget sitt gang på gang, sjelden har vi sett Pink Floyds The Wall levendegjort like godt. Vi gratulerer nyopprykkede Jerv og føler med Brann som i tåkehavet imponerte oss tilskuere. Fotballen er muligens rund, men ikke alltid rettferdig!

Franske engler har funnet sammen i La French Tech. Dette er et inititativ som den franske president Macron står bak og oppdraget er enkelt, men virkningsfullt: Å gjøre Frankrike til det foretrukne stedet for globale teknologientreprenører. President Macron satte selv målene: 25 enhjørninger innen 2025 og 200 000 nye jobber innen 2025 og de jobber sammen med de ulike økosystemene som finnes. I Norge er fortsatt de statlige virkemiddelaktørene preget av mye intern posisjonering og arroganse.

I USA er treningsykkelprodusenten Peloton ute og sykler. Årsaken ligger i en scene fra den nye Sex and the City filmen der Mr. Big spilt av Chris Noth dør mens han sykler på sin Peloton. Vi gjetter på at de som hevder at all reklame er god reklame ikke eier aksjer i selskapet Peleton som har sunket med 75% så langt i år, i kroner betyr det at omtrent 320 milliarder norske kroner har dalt ned i skjul.

Kanskje de skulle sett litt mer på hva Elon Musk gjør. Tesla sjefen ble denne uken valgt til årets navn av TIME Magasinet – og i tillegg har han blitt verdens rikeste. Deres begrunnelse er nesten poetisk og en liten del gjengis her;

“He tosses satellites into orbit and harnesses the sun; he drives a car he created that uses no gas and barely needs a driver. With a flick of his finger, the stock market soars or swoons. An army of devotees hangs on his every utterance. He dreams of Mars as he bestrides Earth, square-jawed and indomitable”. Bra sagt, ikke sant?

Vi minner våre lesere på at Elon var bankrott i 2009, så vi kan konstatere at hans vilje til å tro på innovasjonskraft har betalt seg. Hvem sier at det ikke lønner seg å bygge fremtiden…

På den andre siden av verden, i New Zealand har regjeringen foreslått å gjøre det ulovlig å selge sigaretter til de under 14 år. Hvis lovforslaget trer i kraft, vil alle som er 14 år eller yngre bli utestengt fra lovlig kjøp av sigaretter resten av livet, dette fordi loven vil øke aldersgrensen for salgsforbudet med ett år hvert år. Slikt vekker strid. Landet som på mange måter ligner på Norge sliter med at landets urbefolkning, maoriene røyker langt mer enn folk flest. En av tre Maorier røyker, mens kun en av ti øvrige New Zealendere gjør det. Slikt vekker strid, og derfor er myndighetens pitch tilpasset Maoriene; «Ved å bli røykfri kan vi leve i et land der tamariki (barna) våre tilbringer flere kvalitetsår med tūpuna (de eldste) og vi reduserer antallet høyrisikosvangerskap. Bra pitch synes vi, og på samme vis som Norge gikk foran med røykeloven kan resultatet på sikt bli at våre Kiwi-venner blir foregangsnasjon, men uten strid blir det nok ikke…

Ukens innovasjonsblomst går til arrangørene bak store WEBIT Global Impact Week, til lille Jerv og til Elon Musk. Alle tre får blomsten fordi de viser at det gjelder å tro på seg selv og gjøre de riktige grep som skaper suksess!

Happy Friday og riktig god helg!

PS!  Så gjenstår det bare å ønske deg som leser en feiende flott jul, vi kommer med årets julespesial i neste uke. Årets juleønske er at nettopp du som leser dette sprer vårt gratis nyhetsbrev til tre gode venner – slik blir vi enda flere endringsagenter i 2022 og det trengs!