Ukas store nyhet her på berget for oss endringsagenter er ikke Trond Giskes nachspielaktiviteter, men offentliggjøringen av årets 25 mest innovative virksomheter. Vi skal la nye varsler om Giske ligge, kun konstatere at i maktkamper tas alle midler i bruk, og ikke alt fortoner seg like raust. I stedet vil vi gratulere Norges flinkeste endringsagenter med årets liste over Norges 25 mest innovative virksomheter.

Det ligger mye god innovasjon og svette bak de 25 navnene som utgjør årets liste. Det er sjuende gang vi i InnoMag kårer landets mest innovative, og det er en jury med mye kompetanse som står bak. Listen inneholder en rekke overraskelser, for eksempel det faktum at Norges største selskap ikke er inne på listen. Eller at det gamle innovative fyrtårnet Telenor med et nødskrik redder plassen på listen mest takket være samarbeidet med NTNU om en AI-satsning.

Det kryr av gode historier, – og innovasjon handler slett ikke bare om nye produkter lenger. Stormberg som i år debuterer på listen, får endelig betalt for sin vilje til å prioritere bærekraftige sosiale grep og evne til å tenke utenfor boksen. Lyse konsernet som vant den første kåringen er i år tilbake på listen og Skatteetaten befester grepet som det offentlige Norges fremste innovasjonsmiljø. Ellers kan vi nevne at fjorårets vinner, Posten Norge fortsatt imponerer juryen og plukker en sterk annenplass i sitt 373.leveår. Vinneren av prisen for tre år siden, Aker Biomarine som for to år siden ble kåret til årets mest innovative i Europa og nylig gikk på børs er høyt oppe på lista også i år. Som leder av juryen vil jeg rette en stor takk til juryen for en flott og viktig innsats, – og til de mange som står og banker på vil jeg oppfordre til å stå på videre. Du kan se den komplette listen her.

Ukas artikkel om Nortura’s flotte innsats for å utnytte det som tidligere ble ansett som avfall er et forbilledlig eksempel på hvordan god innovasjon, gode samarbeidspartnere og langsiktig teaminnsats skaper både viktig innovasjon og nye verdier. Ikke alle lykkes, i år er det tydelig også på vår oversikt at Norwegian og Hurtigruten opplever tøffe tak og kunne trengt noen innovative grep, men juryen slet med å oppdage de og dermed raser de på årets liste. Det er åpenbart for de fleste at når milliarder tapes må man tenke nytt, og kostnader må kuttes. Imidlertid er utfordringen som leder å innse at det er essensielt å skille mellom å kutte fett, muskler eller hovedpulsåren. Vi håper Jacob Schram og Daniel Skjeldam som dyktige ledere evner å se forskjellene og håper å se dem tilbake på listen. Innovative grep er sannsynligvis det eneste som kan bringe verdiene tilbake til tidligere nivåer.

Til inspirasjon nevner vi at Jeff Bezos som i 1993 fikk oppgaven med å vurdere om det nye fenomenet internett hadde potensial denne uken ble verdenshistoriens første som alene samler en formue på 200 milliarder US dollar. Et dugelig bevis på at det ligger muligheter bak de fleste skift, store muligheter og utfordringer som roper på endringsagenter. Enkelte gjør et poeng av at dersom Bezos ikke hadde skilt seg fra sin kone i det som i fjor var verdenshistorens dyreste splitt ville han vært enda rikere. Vi tror de undervurderer betydningen av at ikke alle verdier kan måles.

Som det stod på et skilt på Albert Einsteins kontor i alle år; Ikke alt som kan telles teller, – og ikke alt som teller kan telles. Godt sagt synes vi!

Hvorfor nevner vi Jeff Bezos her? Primært fordi Amazon gründerens rikdom i dag skyltes at han i 1994 stilte et enkelt, men helt riktig spørsmål; Hvilke produkter vil det være enklest å lykkes med via internett? Hans liste inneholdt ikke bare bøker, – men han valgte å begynne der både fordi konkurrentene sov godt, bøker luktet ikke og de tålte lagring godt. Opprinnelig kalte han firmaet Cadabra, men byttet til Amazon fordi han ville komme tidlig på den alfabetiske listen som i 1994 var måten man listet websider på – og med drømmen om å bygge verdens største bokhandel på nettet virket navnet på verdens største elv passende.

I USA er det åpenbart for de fleste at landet i økende grad splittes, demokratene og republikanerne nærmer seg i faretruende fart et sandkassenivå.  Et trist eksempel på hvor ille det kan bli kom denne uken da Kellyanne Conway kastet inn håndkleet. Som en av Trumps nærmeste rådgivere i det hvite hus er hun gift med en uttalt kritiker av Trump, og datteren på 15 år har nå gått til det skritt å søke om å bli frakjent sine foreldre. På tide med mindre drama og mer mama, sa hun da hun gikk – ikke alt som teller kan telles!

Ukas innovasjonsblomst går til Kjerstin Bråthen i DNB og de øvrige 24 som i år var best og til juryen som har funnet frem til Norges 25 mest innovative virksomheter. Med i juryen i år var professor i innovasjon Ragnhild Nilsen, NHH’s dyktige Tor W. Andreassen, tidligere Innovasjon Norge sjef Gunn Ovesen, seriegründeren Andre’ Eidskrem, Computerworlds redaktør Henning Meese og svenskenes globale innovasjonsekspert Leif Edvinsson.

Happy Friday!