Bak ukens viktigste nyheter står det stort sett sterke kvinner. En kvinne jekker renta opp, en annen klatrer imponerende høyt og fort, mens andre snubler for egne grep…

Ingen står like høyt som norske Kristin Harila som denne uken klatret til topps på verdens åttende høyeste fjell og nå nærmer seg en verdensrekord det står respekt av. Den spreke finnmarkingen jakter nemlig på målet om å bestige alle 14 fjell over 8000 meter i løpet av en sesong. Det nepalske fjellet Manaslu på hele 8156 meter er derfor kun et delmål for tøffe Kristin og hennes 8K Expeditions team. Vi tar plass i heiagjengen og håper hun klarer de to siste toppene som står igjen…

Lillestrøm er Oslo Business Forum unnagjort denne uken, og blant en rekke internasjonale toppnavn med Yuvas Harari i spissen var det kun en norsk kvinne på talerstolen. Fotballpresident Lise Klaveness leverte til gjengjeld i rikt monn, bød på seg selv og i salen satt over 2000 norske ledere igjen med bakoversveis. Du kan lese mer om konferansen her.

En annen norsk kvinne som leverer til gagns fikk denne uken en hyggelig annerkjennelse. Vi tenker på dyktige Jeanette Dyhre Kvisvik, Villoid gründeren som ble kåret til årets Gründer av Gründerklubben. Hun og teamet fortjener definitivt hedersbetegnelsen etter å ha levert over 100% vekst gjennom flere år.

Her hjemme har de tre kjendisvenninne-gründerne Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord skapt storm fordi de brukte ordet «kvinnehelse» i forbindelse med lanseringen av skjønnhetsklinikken Nomi Oslo. Noe overraskende trakk de seg denne uken ut av prosjektet etter at deres egen pressemelding skapte oppmerksomhet, – og vi som trodde at det var derfor man sendte ut pressemeldinger…

Diskusjonen om skjønnheten kommer innenfra eller utenfra skal vi holde oss langt unna. La oss likevel konstatere at vi ukentlig bombarderes med mer eller mindre nakne kropper i mer eller mindre revidert form på de fleste TV kanalene, – og det er snart ikke mulig å figurere som influencer eller blogger uten å ha «pyntet» på både kropp, lepper og vagina. Det er en trist utvikling, men vi tviler dessverre ikke på at det er et visst marked for slikt. Vi synes derfor de tre gründervenninnene burde stått løpet, men når de først ga seg gjør de det med stil;

«Hvor feil går det an å ta? Veldig. Går det an å rette opp i feil man gjør? Jeg håper det», skriver Pia Tjelta på Instagram i et innlegg som er en studie i å legge seg langflat som Hadia Tajik burde tatt lærdom av.

Denne uken er det umulig å komme utenom Norges Bank sjef Ida Wolden Bach som i går jekket opp styringsrenten til 2,25 prosent, et grep som innebærer at mange av oss ender med boliglånsrenter rundt fire prosent. Vi tror dette siste jekket for alvor vil medføre at boligprisene vil synke og skjeler vi til våre svenske og danske naboer kan fallet raskt bli større enn mange norske huskjøpere har innsett. For eksempel spår den svenske storbanken SEB et fall på mellom 15 og 20 prosent på boligprisene i Sverige det neste året.

Snart er det eneste stedet der kvinner fortsatt er i mindretall på Kapital‘s årlige liste over de 400 rikeste her til lands. Der regjerer fortsatt menn og for første gang må du ha over 1 milliard kroner i formue før det gir mening å lete etter ditt eget navn på listen. Av de 400 er det kun 48 kvinner, og såvidt vi kunne se fortsatt kun en selfmade milliardær, nemlig Hilde Midthjell.

I London var over 500 statsledere til stede i dronning Elizabeth IIs begravelse på mandag, mens utrolige 1 million mennesker defilerte forbi hennes kiste for å ta et følelsesladet farvel til sin monark. Samtidig kommer det frem at kongefamilien sitter på enorme verdier som verken skattlegges eller kommer engelskmenn til gode. Vi tror hverdagsproblemene vil banke på kong Charles III dør temmelig raskt og tviler på at han kan forvente den samme lojaliteten fra hans undersåtter som hans mor ble til del.

I Russland førte Putins beslutning om å mobilisere 300 000 militære reservesoldater til store protester og en bølge av russere som forsøker å komme seg ut av landet. Det rapporteres om flybilletter til Paris som ble solgt for 100.000,- kroner, – et tydelig tegn på at russere flest ikke tror på Putin’s versjon. Russerne som for tiden henter kriminelle ut av fengslene for å krige har også innført en ny lov som innebærer at de som deserterer, risikerer ti års fengsel, mot fem år i den gamle lovteksten. Opptil ti års fengsel venter også dem som nekter å gå i kamp eller følge ordre fra overordnede. Vi tviler på at moralen styrkes av slike grep…

Når sant skal sies minner grepet oss om skiltet vår gamle sjef hadde hengende på kontoret; «The beating will continue till morale improves»

Ukens innovasjonsblomst går til Kristin Harila, Jeanette Dyhre Kvisvik og Pia Tjelta. Kristin fordi hun viser oss alle hva tøffe målsettinger kan føre til, Jeanette fordi hun har utvist en stayerevne som gir resultater – og Pia fordi hun legger seg flat på en åpenbart ærlig måte og et samfunn der det ikke skal være lov å feile håper vi å unngå. Kudos!

Happy Friday og riktig god helg!