Om lyspunkter, ledestjerner og lommelerker!

Mens vi regner dagene frem til vintersolverv og julehøytid, fortsetter regnet å pøse ned her utenfor hjemmekontoret. Vintermørket virker enda mørkere fordi snøen lar vente på seg, i allefall her nede på lavlandet. NRK melder om at antallet Covid 19- døde er nå over 500.000 i Europa, – jobben med å finne lyspunkter er tøffere enn på lenge.

Likevel, lyspunkter finnes og ukens lederintervju med toppsjefen i TopTemp er inspirerende lesing. Kjetil Fochsen Ellestad ser muligheter der andre ser begensninger, – og jeg anbefaler hans tanker om Gig økonomien og et fremtidsrettet næringsliv. Du kan lese saken her.

Inspirerende var også onsdagens MasterClass som Open Innovation Lab of Norway og NorBAN arrangerte med selveste Chris Yeh som kunnskapsrik og pedagogisk ledestjerne. Innovasjon handler om intelligent risikotagning, – og gjør du det smart kan du skalere langt raskere enn folk flest tror. Metodikken kalles Blitzscaling og har i seg elementer av det samme som Google hevder når de sier at av og til er det like vanskelig å bli 10% bedre som 10X bedre…

Lampene har også blinket rødt for norske dagligvaregiganter denne uken – boten fra konkurransemyndighetene er av det freske slaget i en førjulstid. Eller hva synes du om 21 milliarder i straff fordi konkuransetilsynet mener Norges-gruppen, Rema 1000 og Coop har praktisert et ulovlig prissamarbeid som går ut over oss forbrukere.

Langrennsstjernen Therese Johaug har blitt mobbet til å si opp avtalen med den kinesiske giganten Huawei – og her er det Huawei som viser en raushet mot en kampanje som virker like åndsfjern som Trumps fornektelse av at han har tapt valget.

Huawei har fristilt skistjernen fra samarbeidsavtalen for å la henne fokusere all sin energi på det å forbli den beste langrennsløperen i verden. Vi ønsker henne alt godt fremover”

Det er Erik Thomas Ganer, kommunikasjonsansvarlig i Huawei som tar ansvar når ingen andre tør å uttale seg. Påstanden er at Huawei skal ha vært med å teste en teknikk for ansiktsgjenkjenning i Kina – omtrent slik daværende digitaliseringsminister Astrup kjøpte kaffe gjennom DNB’s testløsning på Grünerløkka i fjor sommer. Mobberne blander snørr og bart og burde i så fall også gått til angrep på både Telenor, Apple og Google som også har systemer som gjenkjenner ansikter. Det er trist at norsk presse lar seg bruke så ryggløst av debattanter som Jan Arild Snoen i konservative Minerva. Han og andre debattanter burde i 2020 forstå at teknologi i seg selv er et verktøy som kan brukes til både gode handlinger og mer tvilsomme grep.

Hvis Huawei skal mobbes fordi de har koblinger til Kinas regjering og tester ut ny teknologi, hva skal vi da si om Telenor, Equinor og Kongsberggruppen?

Interessant er det også å se at selv Fremskrittspartiet med sine demokratiske og ofte fritttalende syn på annerledeshet mener det går en grense for fordelene med demokrati. Ukens grep med regulær “henrettelse” av Geir Ugland Jacobsen, den frittalende lederen for Oslo avdelingen skjedde på et vis vi i større grad forbinder med Nord Korea enn Norge. Siv Jensen & co la rett og slett ned hele lokalkontoret og opprettet et nytt. Ikke spesielt demokratisk, men det vitner i hvertfall om handlingskraft, – og om at både beger og lommelerke nok var fullt for partiledelsen…

Det blinker også et rødt lys for de fleste juleselskapene, så i år er det liten grunn til  å minne våre lesere om den gamle humoristen Øyvind Thorsens julebordtips:

Hvis du tror etikette er merkelappen på pilsflaska så ligger du syltynt an i selskapslivet.

Midt i alt det mørke er det også oppløftende å oppleve at enkelte restauranter og kafeer likevel holder åpent. Med de restriksjonene som restaurantlivet opererer med er det all grunn til å støtte opp om våre favorittrestauranter, – både med og uten lommelerker.

Ukens innovasjonsblomst går til Erik Thomas Ganer i Huawei og Kjetil Fochsen Ellestad i TopTemp for deres klokskap og vilje til å lede an i en tid der handling kreves. Dessuten benytter vi anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god jul før vi i romjulen gir dere årets høydepunkter og våre 21 prediksjoner for 2021.

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!