Det nærmer seg valgdag og vi nordmenn skal snart beslutte hvem som skal lede oss nordmenn videre inn i den digitale innovasjonsalderen. I skrivende stund bærer det mot et regjerningskifte der Jonas vil måtte basere seg på partier som ønsker private initiativ, entreprenører og endringsagenter dit peppern gror. Det er tydelig at Høyres argument om at du vet hva du har, men ikke hva du får, ikke ser ut til å skremme mange nok.

Vi har slett ikke noe i mot å færra til Mexico, slik Lynni Trekrem synger i sin fyrrige sang om pepperets hjemland, men i disse valgtider trengs alle stemmer så vi blir her hjemme for å kommentere en uke med mange nyheter med tre fellestrekk. Det handler om milliardærer, det handler om penger og det handler om tøffe innovative valg!

Noen av de som har latt seg skremme er en samling milliardærer som leker politiske kommentatorer med en Whatsapp diskusjonsgruppe bestående av 128 medlemmer, ledet an av finansmannen Øystein Stray Spetalen.  Ifølge DN består gruppen av advokater, skipsredere, noen utvalgte politikere og en del journalister og redaktører. Den private diskusjonsgruppen ble denne uken «avslørt» av DN over intet mindre enn 25 sider, men likevel eller kanskje nettopp derfor hadde avisen ikke plass til hans tilsvar. Vi er ikke med i Spetalens heiagjeng, men dette lukter milliardærmobbing. I Innomag heier vi på alle som tør å utfordre status quo, og Spetalen er uten tvil et friskt pust med tabloide meninger som tør der mange tier. Det betyr IKKE at vi er enig i alt som Spetalen lirer av seg, og vi er genuint i tvil om gruppens advarsel mot SV og Rødt bidrar positivt eller negativt. Intet tyder i hvertfall på at gruppens noe klamme omfavnelse av Senterpartiet har hjulpet Slagsvold Vedum i nevneverdig grad…

Den amerikanske forfatteren Oscar Ameringer sa det slik; Politikk er kunsten å skaffe penger fra de rike og stemmer fra de fattige under påskudd av å beskytte begge mot hverandre.

Mens norske avisredaksjoner dynges ned av gode kronikker fra både ministre og debattanter klarte FrP’s nestleder Ketil Solvik-Olsen torsdag kunststykket å få sitt innlegg om klimapolitikken på trykk i både DN og Finansavisen. Godt jobba, men vi gjetter på at begge avisene i etterkant føler seg grundig tatt ved nesen og gjerne sender Olsen til Mexico med enveisbillett

Siden vi er inne på hva milliardærer kan finne på nevner vi likegodt at USA’s dyreste bolig denne uken ble lagt ut for salg. Bygget kan skilte med egen nattklubb, 4 bowlingbaner og kino med 50 plasser, samt fire svømmebasseng. som beskjedent nok kun er på 4 mål. Huset som kalles «The One» er fortsatt ikke ferdig, men eieren håpet å få 4 milliarder norske kroner for huset. Du kan se huset her. La oss være glad for at forskjellene i Norge ikke er SÅ store.

Hvis du ikke er på utkikk etter et nytt krypinn så kan du jo kose deg med en flaske whisky.  Nylig lanserte det japanske destilleriet Yamazaki sin hittil dyreste whisky. Yamazaki 55 yo er en kombinasjon av to fat som visstnok har ligget på eikefat siden tidlig 1960 tall, og de 100 flaskene selges nå for over 500.000,- norske kroner – og det er pr flaske. Da blir det viktig å nyte dråpene!

En optimist ser alltid glasset som halvfullt, pessimisten ser som oftest glasset som halvtomt, mens min whisky glade venn alltid hevder at glasset har plass til litt mer whisky!

En annen milliardær, nemlig Bill Gates har også vært på kjøper’n denne uken, han nøyde seg verken med en whisky eller et krypinn. I stedet kjøpte han en majoritetsandel i hotellkjeden Four Seasons for bagatellmessige 2,21 milliarder dollar. Vi opplever kjøpet som et kraftig signal om at Microsoft-gründeren tror vi er på vei ut av pandemien og at både ferie og forretningsreiser vil ta av igjen.

I Russland nærmer det seg også valg, der går Statsduma-valget av stabelen 19. september. Putins måte å drive valgkamp på skiller seg vesentlig fra norske politikeres. Denne uken har han slått ned på Google og milliardær Arkady Volozh, grunnlegger og administrerende direktør for den russiske søkemotoren Yandex. Årsaken er at søkemotorene tillater seg å vise resultater for begrepet “Smart Voting“. Dette er i realiteten et forsøk fra den russiske opposisjonen som har dannet seg rundt Alexei Navalny for å utfordre den sannsynlige seieren til Putins forente Russland parti. Strategien innebærer konkret at opposisjonen enes om kun en kandidat i hver krets som ønsker Putin dit pepper’n gror, og så får vedkommende alle stemmene istedet for at stemmene spres ut på flere kandidater fra småpartier.

Noe å tenke på for norske velgere som i år ser ut til å velge blant annet et parti inn med en kampsak, nemlig sykehus i Alta inn på Stortinget?

Lille El Salvador som ligger omtrent der pepper’n gror skrev denne uken historie da de ble det første landet som godkjente bitcoin som El Salvadors nasjonale valuta. President Bukele sa at han håper initiativet vil øke utenlandske investeringer, føre til flere arbeidsplasser og økt vekst. For å sparke i gang ballet kan alle Elsalvadorianere laste ned vel 260 kroner fra den digitale nasjonale bitcoin lommeboken, Chivo. Det er slike grep som gjør at verdien av bitcoin igjen er på vei opp etter at kryptokurrencymarkedet krasjet for tre måneder siden.

Ukens innovasjonsblomst sendes alle de tusener av frivillige partimedlemmer som hver på sin måte investerer tid og energi for å sikre at det norske demokratiet rommer en rekke politiske partier, samt både milliardærer og fattige hattemakere. Det er mulig de ønsker hverandre dit pepper’n gror, men samlet beriker de landet og trygger alt som gjør Norge til et av verdens beste land å bebo.

Happy Friday, – riktig god helg og et godt valg ønskes alle våre lesere!