Om norske flagg, dype fjorder og enda dypere finanslommer!

Det våres, det lysner i lunder og nye svingdører åpnes opp!

Erna & co annonserte i går at Norge nå begynner gjenåpningen, men ingen skal si at de forhaster seg, – og det er kanskje det fornuftigste når man har med pandemier å gjøre.

I dag markerer vi også at det er 75 år siden 2. verdenskrig formelt var slutt. Egentlig burde vi feiret 7. mai slik de fleste land gjør, siden Tyskland betingelsløst kapitulerte på alle fronter natten før. Likevel, fordi selv gode nyheter må spres og alle de store avisene som Aftenposten var nazistyrt var det først 8. mai glade nordmenn tok til gatene for å feire at Norge var frigjort. Det tok forøvrig ytterligere 17 år før dagen ble offisiell flaggdag!

For Norwegian har det vært både høye skuldre, høy turbulens og svimlende rask puls de siste ukene, men denne uken var det grunn til å flagge også for Jacob Schram og resten av Norwegian teamet. Skjønt ikke alle har like stor grunn til å juble, vi tviler på at dagens aksjonærer flagger. De vannes ut på en kurs dypere enn selv norske fjorder når 3,6 milliarder aksjer nå trykkes opp. Oppsiden er at selskapet nå får tilgang til det statlige lånet på 3 milliarder og unngår konkurs. Når Finansavisen samtidig kan informere om at dyre rådgivere samtidig stakk av med over 200 millioner viser det oss alle at finansielle rådgivere sannelig har dype lommer. Det sies at gode råd er dyre, nettopp fordi dårlige råd kan du få overalt, men hvor vanskelig er det EGENTLIG å gi råd når alternativene er å hente inn 3 milliarder eller gå konkurs?

Norwegian er ikke alene om å slite, Uber sliter som så mange andre i Corona krisen og tapte hele 30 milliarder kroner i første kvartal, likevel går kursen opp så vi kommer oss nok gjennom dette også…

Norges Bank sørget også for en historisk hendelse denne uken, og da tenker vi ikke på parodien rundt tilsettelsen av Tangen, men det faktum at penger for første gang er gratis å låne. En rente på null har vi aldri hatt før, – og selv om det er gode nyheter for de med høye lån og kanskje vært å flagge for er det dessverre et sykdomstegn for kongeriket Norge at vi må ty til dette grepet.

Korona har skylda, – bare siden 12. mars har NAV mottatt 423 500 søknader om dagpenger, men det lysner. Nesten 100 000 nordmenn er ikke lenger permittert og det bør man flagge for. La oss også minne hverandre på at det ikke er styringsrenten fra Norges Bank som er det viktigste, men hva vår bank krever av oss. Her viser det seg at mange banker holder igjen, og ingen bremser mer enn Statens Lånekasse. Det kan virke som det er langt mellom liv og lære for statens verktøyryttere. Kanskje noen bør fortelle Nina Schanke Funnemark at lavere styringsrente ikke primært er ment å bedre statsbankens utlånsmarginer. Målet må jo være å gi oss lavere renter. Erna, hører du oss?

Elon Musk ble denne uken pappa, – og slikt skaper jo både flagganledninger og overskrifter. Den eksentriske Tesla-sjefen og hans kjæreste fra Canada, artisten Grimes, har i tillegg visstnok vurdert å kalle gutten X Æ A-12 Musk.

Ok, jeg er klar over at det ser ut som jeg sovnet ved tastaturet, men neida – navnet er visstnok alvorlig ment.

At Musk er både innovativ og sær er jo ikke nytt og tross alt er det enklere å være innovativ på navnefronten enn å sende raketter til Mars, – men likevel, Elon, skaper du en ny trend her – eller har du det bare litt moro på pressens bekostning? La oss minne våre lesere om at bokstaven Æ ikke engang finnes “Over There”, så vi nordmenn er blant de få som ikke sliter med å skrive navnet, uttalen derimot kan jo bli litt utfordrende for de fleste av oss…

Onsdag denne uken deltok næringsminister Iselin NybøOpen innovation Lab of Norway’s medlemstreff, og det ble en fin anledning til å møte 40 av Norges dyktigste innovatører – endringsagenter med skoene på. Det manglet ikke på gode råd fra medlemmene. Etter å ha levert www.kompensjonsordning.no -løsningen på 3 uker tok flere av aktørene som stod bak den suksessen til orde for at den statlige portalen som skal hjelpe verdiskapere med å finne frem i virkemiddeljungelen på kan være neste løsning de går løs på. Næringsministeren noterte seg forslaget og hvem vet, kanskje vi får nok et felles innovasjonsprosjekt levert på rekordtid? Vi vet i hvert fall at mange av våre 25.000 lesere ville jublet og sikkert også flagget over en slik løsning. Det er minst fire år siden Innovasjon Norge fikk oppdraget…

Samtidig viser det seg at Innovasjon Norge er politianmeldt av en frustert gründer som uten å være kunde har blitt kredittvurdert ikke mindre enn 10 ganger, – og da NRK tok kontakt med administrerende direktør Håkon Haugli nektet han å stille til intervju. Er dette storm i vannglass eller har de det bare moro på grunderes bekostning?

I pressemeldingen skriver Haugli: «Jeg har i dag orientert styret i Innovasjon Norge om at vi har avdekket uregelmessigheter i bruken av selskapets kredittopplysningsverktøy.»

Den aktuelle gründeren Ottar Zahl Jonassen, som driver hotell i Vadsø tror Innovasjon Norge har brukt sine verktøy for å skaffe informasjon for å hjelpe en konkurrent og føler seg motarbeidet av det statlige virkemiddelapparatet. I fjor ble det som mange husker en del støy med en serie artikler om Sommarøya som hadde droppet klokka. Etter å ha brent opp en halv million skattepenger på denne Fake News kampanjen, endte det med at nyansatte Haugli gikk inn og ut av NRK’s svingdører og måtte unnskylde seg i beste sendetid fordi virkemiddelaktøren hadde misforstått sine oppgaver og faktisk drev med regelrett løgn og fanteri. Vi håper for vår del at Innovasjon Norge sjefen får tid til det som bør være de viktigste oppgavene i en kritisk tid…

Mye tyder på at også Fellesforbundets leder Jørn Egge vurderer å montere svingdør, – etter å ha svingt pisken over Nicolai Tangen og hans bruk av skatteparadis har E24 funnet frem at hans eget forbund er god kunde av nettopp Tangens fond. Det var dette med liv og lære da…

Ukas innovasjonsblomst går til næringsminister Iselin Nybø og alle medlemmene i Open Innovation Lab of Norway som stilte med gode forslag på onsdagens medlemstreff.

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »