Årets første høstuke vil neppe huskes for verken månerakett-oppskytninger eller børsnedturer. I stedet vil trolig dødsfallet til en spebygd engelsk 96 åring med null respekt for normal pensjonsalder stå igjen som ukas viktigste begivenhet.

I trygg forvisning om at andre medier vil oppsummere dronning Elisabeth II’s 70 årige virke som engelsk monark velger vi likevel å konsentrere oss om tre nyheter som vi mener også fortjener vår oppmerksomhet.

Her hjemme har uken vært preget av både politisk kalddusj for regjeringspartiene og økonomisk nedtur. Høyrevinden er merkbar og på to dager forsvant nesten 5,5 prosent av børsverdiene, – det er like mye som børsen har steget så langt i år! På knappe 16 timer er årets samlede gevinster visket ut, tydeligere kan det ikke bevises at komboen høy inflasjon, kraftige renteøkninger, galopperende energipriser og geopolitisk uro skaper usikkerhet. Et tydelig tegn til alle oss endringsagenter om at turbulente tider byr på både utfordringer og muligheter.

Det minner oss om lederen som ble spurt av journalisten om han sov godt. “Jeg sover som en baby,” svarte han.

Journalisten ble en smule Overrasket, før lederen la til; “Jeg våkner gråtende hver tredje time…

Det er også umulig å komme utenom de flotte prestasjonene som fotballspissen Erling Braut Håland, Golf esset Viktor Hovland, løperesset Jacob Ingebrigtsen og tennis- stjernen Casper Ruud leverer. I kveld vil vi benke oss foran TV-skjermen for å se den norske sympatiske tennis virtousen spille semifinalen i US Open mot russiske Karen Khatsjanov. Hvis Casper Ruud vinner vil han mandag figurere som ny ATP-verdensener etter Grand Slam-turneringen i USA. Vi mangler ikke respekt for våre stjerner i tradisjonelle norske paradegrener som langrenn og skiskyting, men tatt i betraktning at disse fire unge nordmennne skinner sterkt i noen av verdens mest utbredte sportsgrener er dette en utrolig inspirerende opptur for oss nordmenn.

I Russland sliter Putin med både synkende folketall og lav oppslutning om en krig verken mødre eller fedre forstår noe av. Ferske tall fra det russiske statistikkbyrået Rosstat viser at Russlands befolkning synker raskere enn noensinne. I realiteten vil Putin neppe ha mer enn rundt 130 millioner landsmenn i 2050. Det hjelper åpenbart ikke på statistikken at de som mener noe annet enn Putin har en lei tendens til å bli utsatt for kjedelige nedturer. I helgen kom nyheten om at styrelederen i den russiske oljegiganten Lukoil døde etter å ha falt ut av et sykehusvindu i 6. etasje i Moskva. Pussig nok var Ravil Maganov blant de få russiske toppledere som hadde turt å kritisere krigen i Ukraina. Mye tyder på at den tidligere KGB agenten nok en gang velger handlinger som fører til det motsatte av det han håper på…

Da har vi mer sans for dugnaden for å hjelpe Ukraina som Arne Mjøs i Itera ASA promoterer i denne artikkelen…

I USA utsatte NASA denne uken oppskytningen av den første raketten i Artemis-programmet som tar sikte på å bringe amerikanske astronauter tilbake til månen i 2025. Det vil i så fall være det første amerikanske besøket på 50 år! Programmet sies å skulle utforske muligheten for å bygge permanente bosetninger i verdensrommet, nærmere bestemt Mars. Hver Artemis-oppskyting koster visstnok omtrent 4,1 milliarder dollar. Det koster å leke blant stjernene.

En av de store stjernene i USA er for øvrig reality stjernen Kim Kardashian som har bygget seg et navn uten egentlig å ha prestert noe som helst. Fra å ha begynt som Paris Hilton’s veskebærer har hun slått seg opp som moteikon med store lepper og ditto bankkonto, hun er allerede milliardær. Sammen med sine søsken Kylie og Kendall har de til sammen flere enn 1,7 milliarder følgere på Instagram. Det er flere følgere enn Netflix har abonnenter.  Denne uken slo Kim seg sammen med Jay Sammons, en tidligere partner i Carlyle Group, et av de største private equity-selskapene i verden, for å lansere SKKY Partners. Hun følger med dette trenden der kjendiser bruker sine navn for å skaffe oppmerksomhet rundt investeringer i vekstselskaper. Både Jay-Z, tennisstjernen Serena Williams og vår egen Aksel Lund Svindal har gjort det samme. Mye tyder på at bak et svært sminket ytre skjuler det seg en smart forretningskvinne…

Ukens innovasjonsblomst går til Arne Mjøs i Itera ASA, samt Casper Ruud, Erling Braut Håland, Viktor Hovland og Jacob Ingebrigtsen. Flotte norske idrettsstjerner i globale paradegrener og alle fem får blomsten fordi de viser oss endringsagenter at visst pokker kan vi nordmenn hamle opp med resten av verden.

Happy friday og riktig god helg!