Ukas store snakkis er unektelig SAS streiken, men vi ser også på F8 og et 500 års jubileum verdt å feire!

Det er ikke ofte høyt betalte piloter som jobber færre dager enn de fleste av oss går i 1. mai tog. Denne uka har de frontkollidert med en konsernsjef som beskylder sine piloter for å stille krav som innebærer en reell trussel for SAS overlevelsesevne. Noe umusikalsk glemmer Richard Gustavsson å informere om at hans egen lønn er økt med over 15% siste året. Mens begge parter i en uke har brust med sine fjær står over 337 000 reisende igjen som tapere, – og vi har fått en ny leksjon i kunsten å ødelegge verdier, rasere kunders tillit og så mistillit.

Det kan virke som selskapet har glemt at det for mindre enn 7 år siden var teknisk konkurs og i praksis ble reddet av daværende næringsminister Trond Giske. Det er heller ikke mer enn 8 måneder siden NHO’s sjefsforhandler Thorbjørn Lothe pekte på at SAS pilotene var en privilegert yrkesgruppe med lønn over 1 million, samtidig som de kun jobber 180 dager i året, noe som tilsvarer firedagers uke.

Som vi har vært inne på før er vi av den oppfatning at god ledelse kan oppsummeres som utfordringen med å maksimere virksomhetens verdi over tid. Det er derfor rett og slett elendig ledelse å beskylde egne medarbeidere for å gamble med arbeidsplassene, – og det vitner om lav solidaritet og liten grad av teamfølelse at pilotene faktisk gjør det. Det faktum at de deltok i 1. mai toget må også fortone seg temmelig provoserende for mange!

I ly av både streik og 1. mai har Facebook avholdt sin årlige utviklerkonferanse, F8 (F-eight=Faith). Sjefen sjøl, Mark Zuckerberg sparket det hele i gang med en åpningstale hvor han bedyret at Facebook har innsett at vårt privatliv skal skjermes. Imidlertid er forretningsmodellen den samme og da tror vi at annonsørene fortsatt vil kunne velte seg i data om oss, over 63 000 variabler gir unektelig et rimelig godt bilde av hvem vi er. La oss også nevne at Mark nylig ga verden en leksjon i hvordan dårlige nyheter skal håndteres. De ventet til hele USA var opptatt med offentliggjøringen av Muller-rapporten en fredag ettermiddag og la da ut en liten notis om at flere millioner Instagram passord åpent lå ute. Så mye for å beskytte privatlivets fred, Mark!

Til info venter vi litt med feiringen, for alt du så langt har sagt overdøves av dine og Facebooks handlinger!

Her hjemme nærmer det seg Nordic Business Forum med fantastiske Simon Sinek, tidenes mest sette TED talker og like fantastiske professor Morten Hansen i front. Neste torsdag, den 9. mai fyller de Folketeateret i Oslo, – og vi anbefaler alle som fortsatt ikke har fått bestilt plass til å benytte anledningen. InnoMag er hovedsamarbeidspartner sammen med Open Innovation Lab of Norway, – og du som leser får rabatt. Du kan lese mer om konferansen her. 

Av øvrige nyheter her hjemme er informasjonen om at 143 av Norges viktigste kundesentre er blitt testet og målt. Målet var a finne landets beste på kundeservice. I klassen for offentlige virksomheter gikk Patentstyret av med seieren, foran Tolletaten og Fjellinjen.  Vi i InnoMag gratulerer både ICE og Patentstyret, – godt å vite at kundeservicen er patent! Du kan lese mer om dette her.

La oss avslutte med å slutte oss til Frankrikes og Italias statssjefer og deres hyllest av at det torsdag var 500 år siden en av historiens største innovatører døde. Leonardo fra den lille toskanske landsbyen Vinci i 1452 vokste opp som uekte sønn av en lokal notarius. Det var nok ingen lett start på livet, men med spørrelyst, en god porsjon kreaktivitet og intelligens designet han både flyvende drager, verdens første ubåt og tunnelgravemaskiner allerede som ung gutt. Da han begynte å male tok det ikke lang tid før han overgikk sin læremester, som visstnok likte dette så dårlig at han bestemte seg for aldri å male igjen. Leonardo fra Vinci var visstnok også en god profet og humorist.

Et eksempel er hans kommentar om maleren som malte så pene malerier, samtidig som han hadde så lite pene unger, – Leonardo påpekte at det trolig skyldtes at han lagde sine bilder i dagslys og sine barn i nattens mørke!

Ukas innovasjonsblomst sendes på flyvende vinger sørover. Ikke med SAS, men med en av Da Vinci’s mange flyvende maskiner. Turen går til Italias og Frankrikes president som tok seg tid til å feire en av tidenes største innovatører – multigeniet som skapte innovasjoner, stor kunst og beskrev vår anatomi århundre før andre fulgte opp hans ideer!

Happy fredag!