Uken har vært humpete, inflasjonsspøkelset skremmer sentralbankene og rentene stiger. Det samme gjør temperaturen både i Kristiansand og i Europa, men det er ikke alt som stiger: Arbeiderpartiet og Senterpartiets popularitet synker til nye bunnnivåer. Kanske ikke så rart, når regjeringspartiene så til de grader har glemt at det nå skulle være vanlige folks tur.

Slagordet fremstår mer og mer som en vits – og det er jo mulig de ler godt av oss, men det er sjelden vakkert når politikere kjøper seg billige poeng i forsøk på å tekkes de som lukker øyne og ører for utviklingen.

Det er selve lokaldemokratiet Jonas og Trygve nå tukler med – og Kristiansand vil bli syretesten på om regjeringen mener alvor med å forberede seg på morgendagen, eller om deres prosjekt handler om å reversere reformer og sloss mot utviklingen.

En som ikke sloss mot utviklingen, men som heller ikke er redd for å satse, er flygründer Bjørn Tore Larsen som denne uken foretok jomfruturen med sitt nye selskap Norse Atlantic Airways. Vi gratulerer og viser til vårt intervju med den uredde piloten som tør der andre toer sine hender. Du kan lese intervjuet med Larsen her.

Ukens høydepunkt for oss endringsagenter kom etter vår mening allerede forrige fredag, da Innovasjon Norge inviterte til sin årlige innovasjonstale på Deichmanske Bibliotek, og her stod gode innlegg i kø, både fra Vidar Helgesen, Energi-nestor Jørund Rystad, næringsminister Jan Kristian Vestre og Innovasjon Norge sjefen Håkon Haugli. Du kan se hans 6 råd her, alternativt lese den utmerkede oppsummeringen til Norges ledende innovasjonsguru, NHH’s innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen her.

Tirsdag denne uken var det så duket for eierskapskonferansen, og her fikk vi høre mer om de statseide virksomhetenes erfaringer fra arbeid for å møte det grønne skiftet. Tidligere finansminister Kristin Halvorsen, direktør CICERO Senter for klimaforskning inntok konferansier-rollen og næringsministeren innledet det hele. Like entusiastisk som på fredag, selv om han denne gang var på det gamle Deichmanske bibliotek. Man trenger ikke å være konspiratorisk for å se symbolikken i regjeringens største problem: Spriket mellom Vestre & Co som ønsker innovasjon og satsninger på fremtiden, mens andre deler av regjeringen åpenbart er langt mer opptatt av å skru tiden tilbake til tiden da Deichmanske bibliotek var selve gralen, NRK stod for all visuell nyhetsformidling i kongeriket og Google kun var en feilstaving av verdens største tall…

Både Jon Erik Reinhardsen, styreleder i Equinor, Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen og Mattias Johansson, Head of Public Affairs Volvo Cars var på talerstolen, selv om vi ikke helt forstod hva kinesiskeide Volvo skulle tilføre. Mulig det var ment som en forsmak på innlegget fra Elkem som fortsatt nyter godt av svært lave og svært subsidierte norske strømpriser, til tross for at selskapet har vært kinesisk eid i minst 10 år…

Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO var hentet inn som grønn pådriver og den rollen tok hun med bravour. Konklusjonen som næringsminister Vestre tok var ferdigskrevet i forkant og kan oppsummeres med at Norge må bli flinkere til å kutte mer på utslippene. Derfor må de statlig eide selskapenes klima-rapportering følges opp langt tettere fremover.

For resten av det norske journalistkorpset var vel likevel gårsdagens feiring av prinsesse Ingrid Alexandra ukas største begivenhet. Norges nå myndige prinsesse fremstår som både klok, fager og prinsesseaktig, selv om statsminister Jonas Gahr Støre var opptatt av at hun skulle få være en vanlig uvanlig jente.

I Belgia gikk Innova konferansen av stabelen, og det er bare å konstatere at det tar tid å få deltagerne tilbake, -av 250 deltagere var under halvparten fysisk tilstede. Vi husker ikke hvem av talerene som sa det best, men vi husker hva han sa; Den gamle følelsen av redsel for å gå glipp av noe, det som på fint kalles Fear of Missing Out (FOMO) er nå erstattet av FOGO, – Fear of Going Out og det er jo egentlig ganske trist. Enda verre ble det da en annen taler slo i bordet med en undersøkelse som viser at 56% av belgiske ungdommer føler seg ensomme, – og det i et land hvor folk nesten bor oppå hverandre.

Helt til slutt må vi nevne togturen som tre av Europas ledende statsoverhoder tok til Kiev denne uken. Her handler det om å vise støtte til Ukraina, – og alt tyder nå på at Ukraina innlemmes rekordraskt i EU. Forøvrig ser vi at president Zelensky fortsetter å gjenta det samme han svarte president Joe Biden den første natten etter at russerne angrep hans nasjon;

I do not need a ride, I need ammunition!
Et sitat fra en stor leder som vi tror kan bli like ikonisk som Churchill sine bevingede ord fra annen verdenskrig.

Ukens innovasjonsblomst går til en annen bevinget, nemlig flygründer Bjørn Tore Larsen, – som lett og ledig innrømmer at det er galskap å satse i disse usikre tider, men likevel tør å guttse. Det er ingen tvil om at luftrommets nye pirat utfordrer de store etablerte aktørene og slikt heier vi gjerne på! Digital blomst er underveis!

Happy friday og riktig god helg!