Mens nordmenn flest denne uken har begynt å åpne julekalendre er mørket i ferd med lukke seg rundt regjeringspartiene. I ukas måling er Senterpartiet, tro det eller ei under sperregrensen. Slik vi ser det viser det at velgerne er lei av politikere som ikke evner å lede verken rasjonelt eller proaktivt.

Ukens avsløring om at regjeringen takket være motstand fra nettopp Senterpartiet har brukt over 6 måneder på å innvilge Ukraina momsfritak på noen ytterst få matprodukter – samtidig som de brukte under en uke på å gi norske bønder 11 milliarder. Ryggløs opptreden som slett ikke inngir respekt.

Da har vi mer sansen for ASKO’s innovative grep som har medført at de allerede har to selvkjørende autonome skip i prøvedrift for å ta unna lastebilene som skal over Oslofjorden mellom Horten og Moss. Gudmødrene til de to skipene som nylig ble døpt MS Marit og MS Therese er de norske skistjernene Marit Bjørgen og Therese Johaug, og Asko kaller disse fartøyene for batterielektriske sjødroner. Planen er å sikre effektiv og utslippsfri transport av dagligvarer, og i følge Asko vil dette erstatte 1 million veikilometer lastebiltransport i året og bidra til 5.000 tonn mindre CO2-utslipp i året. Du kan lese mer om dette her.

Mørket lukker seg også rundt en av NRK’s eldste program, nemlig Sportsrevyen. Dette skjer samtidig som nyhetssendingene til statskanalen i større og større grad blir personifisert på bekostning av de generelle nyhetene og innleggene klippes helt plutselig og uten at det reflekteres faglig rundt innlegget.Vi er blant de som fortsatt finner trøst i at NRK ikke blander reklame inn i nyhetssendingene, men når mesteparten av tiden går med til å beskrive mord fra forrige årtusen, virker det merkelig at de velger å legge ned revyen som i hele 40 år har forsøkt å gi oss en sportslig oppsummering av uka. Det virker som om alt det positive som skjer her til lands skal forvises til programmet “Norge rundt” og at statskanalen prøver å bli en dårlig kopi av TV2 nyhetene.

Siden vi er inne på sportsfeltet kan vi konstatere at både Belgia, Danmark og Tyskland måtte pakke sportsbagene sine denne uken, til tross for at de alle var spådd som potensielle vinnere av Fotball-VM. Selv lar vi oss imponere over Japan som vant selveste dødsgruppen, til tross for at de andre lagene i snitt er omtrent et hode høyere. La oss oss feire den franske dommeren Stéphanie Frappart som denne uken ble den første kvinnelige dommeren til å dømme en VM match. At det skjer i kvinnefiendtlige Qatar er jo et artig poeng…

I USA har magasinet TIME for 20. gang kåret årets 100 mest innovative produkter og ideer. TIMEs redaktører og korrespondenter rundt om i verden har vektlagt originalitet, effektivitet, ambisjon og effekt, og vi lar oss imponere. Her kan du se mer om alt det flotte som skapes verden rundt, og som NRK ikke har tid til å informere oss om fordi Birgitte Tengs rettsaken av en eller annen uforståelig årsak har fått over 2 timers dekning den siste uken.

Også denne uken finner vi grunn til å informere om Elon Musk’s gjøren og laden, men det handler verken om Twitter eller Tesla denne gang. I stedet er det hans selskap Neuralink som nå har vist frem en prototype på en hjerne-datamaskinskobling som takket være 16 000 elektroder skal kunne gjøre oss i stand til å tenke på en handling som så utføres. På typisk Elon maner viste selskapet en ape som kontrollerte en melding via tanker og sendte ut en kort melding. Selskapet sier at teknologien kan bli testet på mennesker allerede neste år…

I Kina som fortsatt sliter med Covid smitte har de denne uken sendt avgårde tre små kinesere på en tur opp til romstasjonen med det fagre navnet Tiangong (det himmelske palass) De tre taikonautene, det kinesiske ordet for astronauter, klargjør romstasjonen for vitenskapelige eksperimenter. Kineserne ønsker åpenbart å være med i kampen om verdensrommet og innoverer både til lands, vanns og i luften med.

Ukens innovasjonsblomst sendes til Asko, Brødrene Aa og vi håper de deler med Stéphanie Frappart som til tross for at FIFA har utvist mye ryggløs opptreden fortjener ros for sin innsats både som dommer i Tyskland – Costa Rica kampen og ikke minst for å flytte nok en grense. Verden går fremover!

Happy Friday og riktig god helg!