Ukas største ramaskrik skapte utvilsomt Kjell Inge Røkkes beslutning om å flytte fra Norge grunnet de rødgrønnes dobling av det som feilaktig kalles formuesskatten, men som egentlig er en særavgift norske politikere ilegger nordmenn som forsøker å bygge verdier i Norge. I Sverige blåste Høyrevinden sterkest og i Brussel skjer det store ting.

En fersk undersøkelse publisert i VG påstår at kun halvparten av de spurte forstår Kjell Inge Røkkes beslutning, men slikt vitner om manglende innsikt. Vi er temmelig trygge på at de fleste som nå river seg i håret og danner hylekor ville gjort akkurat det samme om de kunne spart over 600 millioner i skatt – årlig!

Vi er et merkelig land, vi jubler over idrettshelter som for lengst har flyttet til Monaco og heier på skipsredere som på 90-tallet fikk gjennom skattevilkår som gjør Norge til et skatteparadis av de sjeldne (Høres 0,5% skatt allright ut?) Samtidig som vi driter ut verdiskapere som forsøker å passe på sine verdier.

Vi anbefaler alle å ta utgangspunkt i at selv milliardærer egentlig kun forsøker å ta rasjonelle valg, og når strømmen av rike nordmenn som flytter til Sveits øker så skyldes det at vi har valgt politikere som bevisst driver bort verdiskapere med suksess. Det er ikke tilfeldig at et av Tesla’s største marked er Norge, det er et bevisst valg som ble gjort for å bidra til et skift over mot økt andel nullutslippsbiler. At Elon Musk samtidig ble verdens rikeste mann var en bieffekt, – og vi hørte aldri noen politiker foreslå at verken Musk eller andre utlendinger burde skattes hardere.

Noen river seg også i håret over Forskningsrådets bruk av over 6 millioner for å bytte logo samtidig som forskere og innovatører har fått beskjed om at milliarder skal spares inn. Etter å ha forsøkt å forstå Norges Forskningsråd i over 30 år tror vi den opprydningen både i logoer og sjefer som Mari Sundli Tveit er i gang med har mye for seg. Det er ikke slik at jo flere sjefer man har, jo bedre drives virksomheten. Da vi for noen år siden telte opp hadde Forskningsrådet 38 kommunikasjonsdirektører, det tilsvarte på den tiden 8 prosent av antallet medarbeidere.

I Sverige har vårt broderfolk gått til valg og etter 4 dagers finopptelling er det klart at det er høyresiden som gikk seirende ut av valget. Det skal bli spennende å se hvilke endringer dette medfører. Det hersker i hvert fall liten tvil om at våre svenske venner har havnet i en situasjon der svensk innvandringssnillisme har skapt enorme sosiale utfordringer. Vi nordmenn burde sende en takk til Carl I Hagen, Siv Jensen og sentrale Høyre politikere som i mange år tok fighten og sloss mot venstresidens ønsker om å gjøre som Sverige gjorde.

I Brussel skjedde det også viktige saker for våre lesere. Denne uken tapte Google mot EU så det sang i rettsapparatet. Konsekvensen er at de trolig må bla opp over 420 milliarder kroner til EU fordi de har «lagt ulovlige restriksjoner» på Android-brukere ved å tvinge produsenter til å forhåndsinstallere Google sin programvare. I California er giganten Amazon i tilsvarende problemer, fordi mastodonten har misbrukt sin markedsmakt til å kvele konkurrenter, – og heller ikke her er det snakk om vekslepenger.

Moralen er tydelig; Er du markedsleder bør du behandle dine konkurrenter snilt; det koster å bryte loven.

Amazon som nærmer seg 30 årsdagen fra oppstarten fortsetter samtidig å innovere på mange nivåer. Denne uken kom nyheten om at deres Alexa digitale assistent nå lar brukere få tilgang til statistikk og annen informasjon på TV-skjermen. Denne informasjonen legges som et ekstra lag på toppen av fotballkampen og åpner for økt brukervennlighet eller fullstendig kaos. Velg det alternativet du vil 😊

Vi ser for oss nye muligheter til å ende opp i endeløse diskusjoner om fotballkampen fikk en verdig vinner, – og når den du diskuterer med er en maskin, vet vi hvem som vil tape…

Ukens innovasjonsblomst går til gutta i Oslo Business Forum som er travelt opptatt med å forberede neste ukes konferanse og med storheter som Harari på besøk vet vi at mange vil kjenne sin besøkelsestid.

Happy Friday og riktig god helg!