Denne uken banket mars på døren og våren kom på besøk, – og det gjorde sannelig Greta Thunberg, nordlys i sør og nye børsoppturer også.

Det hersker liten tvil om at Fosensamenes kamp for å fjerne grønne vindmøller har stukket av med flest spaltemetre denne uken, og det virker å være en kompleks problemstilling der grønn energi står mot reinsamenes rettigheter. I stedet for å invitere partene til å sette seg ned sammen etter Høyesterettsdommen har regjeringen ventet over 500 dager, og det er i praksis denne sendrektigheten og handlingslammelsen når det gjelder noe så enkelt som å be om unnskyldning som nok en gang fører til offentlige ydmykelser.  Slik vi ser saken har Greta Thunberg og de andre demonstrantene rett når de peker på at dette er en rettstat som Norge uverdig. Derfor er det ikke overraskende når Opinions ferske måling utført for ABC Nyheter viser at Arbeiderpartiet igjen er nede og lukter på 16 prosents oppslutning.

Ukens merkeligste nyhet handler om TikTok som nå ikke bare mister justisminister Emilie Enger Mehl som bruker. Fem år etter at de tok verden med storm, har amerikanerne fått Canada og EU parlamentet med på at den kinesiske appen kan være farlig. Beslutningen fikk den kinesiske utenrikskommentatoren til å hevde at USA begrenser frihandel. En noe surralistisk, men like fullt korrekt kommentar som viser at vi er i nye tider. Parodisk nok kommer nyheten samme uke som TikTok annonserte at de ville begrense tiden unge under 18 kan bruke appen til 1 time daglig og norske helseaktører påpeker at reklame for sukkerholdige produkter på TikTok gjør norske barn fetere enn noensinne. Det faktum at sukkeravgiften ennå ikke er innført er trist nok enda et eksempel på politisk sendrektighet.

Dagen før de norske kvinnene overraskende og imponerende gikk til topps i kvinnestafetten i Planica etter å ha parkert svenskene, kom også rapporten som hevder at utrolige 1 av 5 norske kvinner har opplevd å bli tatt med vold. Samtidig kommer konklusjonen til Kvinnehelseutvalget som har levert en offentlig utredning (NOU) til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol som sier at kvinnehelsen systematisk nedprioriteres i det norske helsevesenet. Begrunnelsen komiteleder Christine Meyer kommer med er verdt å lese for den sier mye om dagens politiske (u)kultur;

«Fraværet av et systematisk arbeid er påfallende, og står i kontrast til den politiske ambisjonen om å løfte kvinnehelsefeltet. I dag preges feltet av symbolpolitikk og enkelttiltak som tåkelegger behovet for nødvendige systemendringer».
.

I neste uke skal vi feire kvinnedagen den 8. mars, men allerede denne uken kom rapporten fra velrenomerte Pew Research Center som avslører at i USA tjener kvinner kun 82 cents for hver dollar amerikanske menn tjente i 22, – et tall som har stått på stedet hvil de siste 20 år.

Vi minnes CNN journalisten som var tilbake i Kuwait noen år etter krigen på 90-tallet og begeistret rapporterte om de store fremskritt som kvinnene hadde hatt i landet siden sist. Før krigen gikk kvinnene konsekvent 10 skritt bak mennene, men til hennes store overraskelse gikk nå kvinnene 10 skritt foran mennene. Begeistret rapporterte hun om den positive utviklingen, men da hun kom i skade for å spørre en av kvinnene om årsaken kom svaret kontant; For 10 år siden hadde vi ingen landminer!

I USA har investorlegenden Warren Buffett i den modne alder av 92 år nok en gang skrevet årsrapporten til sine investorer og seniorinvestoren serverer som vanlig gullkorn også for oss som ikke er Berkeshire Hataway investorer. Han peker på verdien av å investere i kvalitetsselskaper som Coca Cola og American Express, og holde på kvalitetsaksjene over tid;

The weeds wither away in significance as the flowers bloom.Over time, it takes just a few winners to work wonders. And, yes, it helps to start early and live into your 90s as well!

Her ligger det også et signal til den norske regjeringen som har skapt en trist trend der Norges fremtid i økende grad ser seg tjent med å flytte ut. En trist utvikling, og slik vi ser det et resultat av en villet politikk som både er hodeløs og lite bærekraftig. Ingen nasjon kan lykkes over tid hvis talentene forsvinner utenlands, – dessverre for Norge demonstrerer de ikke utenfor departementdørene, istedet tar de med seg sine formuer og flytter til Sveits, Sverige og Spania.

Ukens innovasjonsblomst går til Christine Meyer og hennes utvalg som tør å å peke på problemet, – og så håper vi hun raust deler med det norske kvinnelandslaget i langrenn som vant stafetten., – og det til tross for at svenskene tok de fire første plassene på sprinten. En god påminnelse om resultatet sjelden er gitt i forkant og at det er fullt mulig å vinne selv om oddsene ser aldri så dårlige ut…

Happy Friday og riktig god helg!