FN feirer 75 år og snart skal Norge innta sitt sete i sikkerhetsrådet, – for fjerde gang. Slikt bør jo feires. Ukens kronikk peker på viktige punkter. Dessverre er det lite feststemning å spore blant deltagerene, i stedet dundrer verdens ledende nasjoner løs på hverandre med verbale knyttneveslag og barnslige bortforklaringer. Vi anbefaler å feste sikkerhetsbeltet – det går mot tøffe tider.

Tirsdag klinte Donald Trump på videooverføring fra det hvite hus til med grove påstander om at Kina bevisst hadde sluppet viruset løs i verden uten å nevne at han tidlig ble orientert om pandemien og selv valgte å bagatellisere viruset. Mens Kina og de fleste andre land satte i gang strenge tiltak har han selv foreslått å drikke klor og gi faen. Det får oss til å tenke på «Kan du skylde på andre» satiren til problemløseren og konsulenten “Kim Ronny Hansen”. Egentlig heter han Frode Gallefoss og jobber som forskningssjef på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Hans videopresentasjon om flytdiagrammer og problemløsning er både humoristisk og samtidig virker det som Trump har adoptert strategien. Døm selv her!

Alt er ikke sort! Mens statssjefene krangler, har over 1200 toppledere fra næringslivet signert en UN Global Compact erklæring om fornyet globalt samarbeid, og lover å jobbe sammen for en bedre verden. De har innsett at samarbeid på tvers av tradisjonelle bransjer, sektorer og landegrenser må til. Hydro, Equinor, Posten Norge og Stormberg er blant de norske medlemmene av FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv som har signert erklæringen.

FN runder 75 år i en tid hvor internasjonalt samarbeid er viktigere enn noen gang. Hverken pandemier, klima- og miljøutfordringer eller store globale ulikheter kan løses uten at alle gode krefter trekker i samme retning. Samfunnsansvar må være fundamentet for all forretningsvirksomhet, ikke et hyggelig supplement. Jeg oppfordrer alle bedrifter til å gå sammen for å fremme universelle verdier og grunnleggende rettigheter ved å vise at lønnsomhet og bærekraft både må og kan gå hånd i hånd, sier Hydros konsernsjef Hilde M. Aasheim

Godt å vite at moderne næringslivsledere innser at samfunnsansvar er et sikkerhetsnett de ikke lenger kan neglisjere. Vi digger at de i økende grad er opptatt av innovasjon og bærekraft, når enkelte politiske ledere bare bærer seg selv.

Her hjemme har Oslo Innovation Week gått av stabelen og i år har det meste foregått digitalt. Tre kjappe konklusjoner etter å ha svingt innom mange av seansene, samtidig som vi selv “stod på scenen” i Chicago under The World Innovation Networks TWIN TECH konferanse med deltagere fra over 30 land;

  1. Det er unektelig en del enklere å bevege seg mellom ulike konferanser digitalt
  2. Vi går fra krisehåndtering til å justere for en ny normal.
  3. Det finnes ikke lenger noen bransjer som slipper unna innovasjonskravet

Likevel er det for enkelte virksomheter langt mellom liv og lære, Asker og Bærum Budstikke avslørte denne uken at 18 av Ruters nye flotte elektriske busser som ble kjøpt inn i sommer ennå ikke er tatt i bruk, rett og slett fordi ladestasjonen tre måneder etter innkjøpet ikke er klar. Kommunikasjon er vanskelig, – og konsekvenstenkning hos Vy og Ruter er åpenbart ikke et satsningsområde. Alternativt tenker de at siden stadig flere bussjåfører tas ut i streik så spiller det ingen rolle hva slags busser som ikke går…

Finansbladet Kapital offentliggjorde torsdag listen over landets rikeste, – og det er ikke bare bussjåførene som klager på redusert kjøpekraft. Mange av Norges rikeste har gått på tap som svir selv i de dypeste lommebøkene. Ingen har tapt mer enn Torstein Hagen, hovedeieren i Viking Cruises som har sett nesten 40 milliarder kroner forsvinne takket være Corona viruset. Mannen bak lista, Trygve Hegnar har med 3 milliarder lagt seg selv på en 101. plass, det er jo ikke mer enn Thomas Wilhelmsen tilbys av sine kusiner for å slutte i jobben…

Vi er litt usikre på om beløpet bør kalles en belønning for godt utført arbeid eller tidenes sluttpakke…

Uansett handler det om verdiskapning av høy klasse. Tross alt lå Wilhelmsen nede for telling for 30 år siden da 55 medarbeidere inkludert nesten hele ledelsen døde i en av Norgeshistoriens verste flyulykker i 1989. Det står stor respekt av jobben Ingar Skau gjorde da han tok over selskapet og bygget det opp til å bli et av verdens største – verdiskapning av høy klasse!

Før vi gir oss nevner vi også ukas lederintervju med Petter Buran i Amesto AccountHouse som har ansatt en ny medarbeider; Semine viser seg smartere enn de fleste. Du kan lese historien her.

Ukens innovasjonsblomst sendes Frode ” Kim Roger” Gallefoss, Hilde M. Aasheim og arrangørene av ukas mange arrangementer. Godt å vite at dere står på for norske endringsagenter!

Happy Friday!