Ingen uke uten merkelige begivenheter, innovative høydepunkt og merkedager verdt å merke seg.

Mens noen av oss ser frem til søndagens farsdag er det torsdag den 11.11 som inntar posisjonen som ukas fremste symboldag. Det handler om verdens dag for alle single eller enestående som en venn av meg uttrykker det. Singeldagen har det til felles med farsdagen at det er smarte handelsledere som fører an, og visstnok symboliserer alle ett-tallene i 11.11 at når single personer står sammen blir det resultater.

Det blir i hvert fall penger i kassa for handelstanden; Singles Day har blitt årets største shopping-dag!

Ellers står nye bokavsløringer i fokus også denne uken. Det er tydelig at kampen om å få plass under norske juletrær er i gang…

Som trofaste lesere vil huske svingte vi innom Jaglands spektatulære evne til å skite i eget reir i forrige ukebrev. Denne uken er både AP veteran Martin Kolberg og Frp-dronning Siv Jensen ute med sine biografier og det går etter sigende hardt ut over partivenner og uvenner. Vi tror begge de brave forfatterne må belage seg på færre julekort i år enn i fjor.

Ellers så flytter en rekke statsråder og deres statsekretærer i disse dager på seg, og denne uken ble det kjent at dyktige Paul Chaffey går til Halogen, Knut Arild Hareide blir sjøfartsdirektør mens Geir Olsen begynner i IKT Norge. Også NATO sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er i gang med å tenke på fremtiden, og spillet om å bli ny Norges Bank sjef er i gang. Du kan til og med søke her, men det spørs om ikke det hele er i ferd med å bli et spill for galleriet. Jens får nok jobben, ikke fordi han og Jonas er venner, men fordi han er svært godt skikket!

Spill for galleriet påpeker også den erfarne fondsgründeren Jørgen Kjærsnes som i et intervju med DN denne uken påpeker det de fleste av våre lesere vet;

“Politikere er gode til mye, men de er ubrukelige til å sortere prosjekter etter forretningsmessig grunnlag.”

Godt sagt, Jørgen!

En av de som tidligere har vært statsekretær, men som nå er minister er Jan Christian Vestre, og vi i InnoMag har forsøkt å få den ferske næringsministeren i tale for å høre hans kommentar til at Norge nå har ramlet helt ned til 20. plass på Global Innovation Index. Det viste seg vanskelig. For øvrig fikk vi med oss næringslivsmagasinet Kapital’s avsløring denne uken av at selskapet Vestre har fått hele 78 millioner kroner i offentlig pengestøtte. Det er godt gjort med tanke på at selskapet tjener gode penger, i fjor ble overskuddet hele 34 millioner NOK. Virkemiddelmastodonten Innovasjon Norge har bladd opp mesteparten, hele 47,4 millioner kroner, men også Eidskog kommune har vært rause, Vestre skulle kun betale én krone i årlig festeavgift.

Hvis det er dette som menes med aktiv næringspolitikk, så kan det jo bli mye moro fremover.

Vår bekymring er likevel denne; Kan det være at arbeiderpartimannen Vestre de siste årene har opplevd en annen virkelighet i møtet med virkemiddelapparatet enn mange andre gründere?

Det italienske romfartskonglomeratet Leonardo lanserte denne uken sitt AW609– eksperimentelle passasjerfly. Flyet som tar 9 passasjerer lander og tar av vertikalt som et helikopter, men oppfører seg ellers som et fly takket være to enorme, svingbare motorer. Konseptet er innovativt og kan revolusjonere by til by flyvninger med sentrumsnære landingsplasser.

Noe å tenke på for de som ivrer etter å legge ned over 100 milliarder i en forlengelse av Nord-Norge banen?

Vår oppfatning er at slike innovative gjennombrudd beviser nok en gang at innovasjon handler om noe mer enn bare kreativitet og å komme opp med nye ideer. Vi må tenke større, – og konsekvensene er også langt mer vidttrekkende. Det handler om å skape ny vekst som er bærekraftig, repeterbar og betydelig.

Som de snakker om i Glasgow; Utslippene skal ned og verdiskapingen opp! Det fordrer at vi må øke vår nasjonale innovasjonskraft.

Ukas gledeligste nyhet kom nok nettopp i Glasgow der Kina og USA viser vei gjennom å samarbeide der de kan, – og dermed setter de økt fart på arbeidet for vår felles klode. Som Norges klimaminister Espen Barth Eide så bra formulerte det til Aftenposten igår; Klimaarbeidet egner seg ikke for geopolitisk strid. Samarbeid er eneste mulighet. KUDOS!

I USA kjørte den elektriske truck og lastebilprodusenten Rivian inn på børsen denne uken, og med en prising på over 900 milliarder norske kroner er dette den største børsintroduksjonen siden Facebook gikk på børs i 2012. Selskapet har klart å holde seg unna offentlighetens lys lenge, blant annet fordi de forkledte sine lastebiler under uttestingen som slitne Ford F150’er. Selskapets gründer, RJ Scaringe er kun 38 år og liker å love lite, men levere mye. Slikt lover jo bra!

Eksentriske Elon Musk som for 15 år siden var bankrott er i dag verdens rikeste person. Hans aksjer er stort sett i hans to egne selskaper, Tesla og SpaceX og den siste uken har han hatt en liten spørreundersøkelse på Twitter. Med 63 millioner Twitter følgere er det litt av et utvalg! Hans spørsmål har vært enkelt: Synes du jeg bør selge 10% av mine Tesla aksjer?  Over 58% svarte ja, noe som medføre at Elon kan putte omtrent 140 milliarder norske kroner på konto. Ikke dårlig for en tidligere blakk kirkerotte.

Ukens innovasjonsblomst går til Jørgen Kjærsnes for å si det som sies bør og Espen Barth Eide og alle de andre som jobber bak kulissene i Glasgow for å øke innovasjonskraften og redusere bla bla bla faktoren.

Happy Friday!