Alibaba group, Erna Solberg får hun Koronakommisjonens rapport fra leder Stener Kvinnsland, Charter-Svein kaster munnbind på bålet under demonstrasjonen foran Stortinget lørdag Foto: https://customercarecontacts.com, https://www.vg.no/, Heiko Junge - NTB

Om skjebner, siloer og en skjebnesymfoni

Onsdag denne uken fikk Erna Solberg en 450 siders rapport som nok ikke så mange kommer til å lese fra perm til perm. Rapporten fra Korona-kommisjonen viser at norske myndigheter og helsetoppene i Helsedirektoratet sviktet da pandemien traff Norge.

Til tross for at WHO erklærte global pandemi allerede i januar kom likevel 12. mars nedstengningen fullstendig overraskende på Helsedirektoratet, – og det er nesten godt gjort med tanke på alle reportasjene vi fikk servert. Slik sett føyer kommisjonens rapport seg inn i rekken av norske rapporter som påpeker det samme; vi har for mange direktorater og departement som opererer som selvstendige siloer og for få insentiver til å samarbeide agilt og kreativt på tvers.

Det faktum at vi har færre insentivplasser i dag enn vi hadde i mars 2020 sier det meste… Vi trenger mer krysspolinering, samhandling og samarbeid!

Det er ingen tvil om at vi nordmenn har kommet heldig ut av pandemien, men rapporten avslører at det i stor grad var til tross for Helsedirektoratets manøvre og ikke på grunn av deres manøvreansvarlig ledelse. Konflikten mellom FHI og Helsedirektoratet blir tydelig for alle denne uken når Camilla Stoltenberg påpeker at de umulig kan anbefale en vaksine som kan risikere å drepe flere enn sykdommen den skal forhindre, – samtidig som Helsedirektoratet velger å sette ned en egen ekspertgruppe.

Var det ikke slik at FHI nettopp skulle være regjeringens ekspertgruppe?

Skjebnes ironi slo også til på Hadeland da en av landets profilerte vaksinemotstandere døde nettopp av COVID-19, – etter å ha hevdet at pandemien er en bløff. Dødsfallet stoppet ikke flere hundre nordmenn fra å samle seg foran Stortinget lørdag for å protestere mot pandemien og bruk av munnbind. Charter-Svein og en del andre demonstranter begynte så å brenne munnbind i bålpanner, ikke akkurat den reklameeffekten matvaregiganten Orkla ønsket seg nå som de har kjøpt helsekosttilskuddet for over 3 milliarder. Trolig synker verdien av den vandrende reklameplakaten Svein Østvik for både matvaregiganter og andre sponsorer.

På det området er han ikke alene: ifølge forsikringsselskapet Prudential’s «Pulse of the American Worker» undersøkelse vil over en tredjedel av amerikanske arbeidstakere aktivt gå på jakt etter ny jobb så snart pandemien har avtatt. Alt tyder på at ikke alle virksomheter har vært flinke nok til å lede gjennom pandemien, – så gjenstår det å se om tallene blir like høye her på berget…

I USA stiger kryptovalutaer som bitcoin og ethereum til nye rekordnivåer, drevet frem av børsintroduksjonen for børsplattformen Coinbase på onsdag som i løpet av onsdagen steg så mye at den nye børsen allerede er mer verdt enn NASDAQ børsen. En annen kryptovaluta som gjør det bra er Dogecoin, opprinnelig ment som en spøk, men når verdiene stiger med fler ehundre prosent på kort tid er det fristene å le hele veien til banken. Her hjelper det nok å ha selveste Elon Musk i heiagjengen. Verden kan av og til blande alvor med humor på forunderlig vis:

Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig, han har faktisk fattet begge deler ganske dårlig.

Piet Hein

Et av verdens ledende IT selskap kjøpte denne uken Nuance Communications. for over 180 milliarder norske kroner. Det er mye penger for et selskap de færreste kjenner til. Mulig du ikke har hørt om selskapet, men stemmegjenkjenningsteknologien deres driver blant annet Apple’s kjente Siri. Oppkjøpet er det største for Microsoft siden de kjøpte Linkedin.

I Kina ble Alibaba Group denne uken offer for den største antitrust-boten som har blitt pålagt noensinne, – 18,2 milliarder yuan (25 milliarder norske kroner). Dette tilsvarer omtrent 4% av Alibabas innenlandske inntekter i 2019. Boten kommer fordi Kinas statlige administrasjon for markedsregulering mener at Alibaba har misbrukt sin markedsdominans da de straffet kjøpmenn hvis de ikke solgte varene sine utelukkende på sine plattformer.

I Brasil er det mange som sliter med COVID19, men en mann smiler bredere enn de fleste. David Vélez var lei av høye gebyr og dårlig service fra Brasils store banker. Som en ekte endringsagent startet han derfor sin egen og denne uken ble Nubank den mest verdifulle digitale banken i verden. Han lokker med null gebyrer og har allerede fått over 35 millioner kunder – og han vil ha mer.

La oss avslutte med å ønske Jonas Gahr Støre et godt landsmøte, – og minne både han og oss andre på at nå er under 5 måneder igjen til valgdagen den 13. september. Flere av de politiske partiene må nå komme seg ut av pandemistemningen og begynne valgkampen. Vi håper de satser på konkrete forslag, og ikke kun tomt prat. I bakgrunnen truer sperregrensen – flere partier risikerer å bli borte i historiens bakspeil. Er det skjebnesymfonien vi hører i bakgrunnen?

Ukens innovasjonsblomst går til leder av Koronakommisjonen, Stener Kvinnsland, som begynte å le da han fikk høre politikernes vurdering av egen innsats. Humor er viktig, selv når det handler om viktige saker, – og så minner vi om at Charter-Svein aldri ble TV-stjerne på grunn av sin intelligens, det var vel mer på tross av den…

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »