Ukens høydepunkter finnes det flere av, men i disse juleforberedelsestider har vi også fått noen alvorlige vekkere. Verst er selvsagt de fortsatt lidelsene til palestinerne på Gazastripen og tapre ukrainere som dør i to meningsløse kriger som viser hvor kort vi har kommet humanitært. 

For oss som digger Louis Armstrongs fantastiske “What a Wonderful World” er det trist å tenke på brutale nedslaktninger av hensynsløse despoter. Denne uken fikk sangen også en ekstra dimensjon når vi våknet opp til nyheten om at våre ungdommers ferdigheter i matematikk, naturfag og lesing aldri har vært dårligere. Det er resultatene av fjorårets Pisa-undersøkelse som avslører at ferdighetene til norske 15-åringer går feil vei.

“I hear babies cry
I watch them grow
They’ll learn much more
Than I’ll ever know
And I think to myself
What a wonderful world”

Louis Armstrong

Undersøkelsen viser også at gutter er overrepresentert blant elevene som scorer lavest. I tillegg har innvandrerelever vesentlig svakere resultater enn resten av befolkningen i Norge. Heldigvis tok vår ferske utdanningsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) grep og kalte inn til krisemøte med alle lærerorganisasjonene, Skolelederforbundet, KS og Sametinget om funnene i undersøkelsen. Vi håper Nordtun nå får løftet både lønninger og status for norske lærere i en bred mobilisering rundt skolen, men frykter norske politikere på venstresiden som ønsker å løse problemet ved å fjerne nasjonale prøver.

For oss virker det litt som å sage av seg foten for å slippe å behandle gnagsåret.

I Sverige har den norske lyrikeren Jon Fosse ankommet Stockholm-fiffen for å få sin Nobelpris av Svenska Akademien. Fosse er ingen partyløve, og da VG spurte ham hva han gledet seg mest til rundt festlighetene var svaret at han gledet seg mest til at de var over. Nordmannen har følgelig takket nei til både pressekonferanse og intervjuene, og tar dermed en liten “Bob Dylan”. Den amerikanske visesangeren nektet jo som kjent plent både å kommentere og å ta i mot sin pris tilbake i 2016.

Mens vi er inne på ordkunstnere bør vi nevne årets ord, kåret av engelske Oxford denne uken. Ordet er “Rizz” og skulle du være ukjent med betydningen så iler vi til med å avsløre at ordet er slang for karisma, sjarme og seksuell attraktivitet. Finalemotstander- ordet var for øvrig Swiftie, kallenavnet på Taylor Swift fans som det jo kryr av over hele verden.

Taylor Swift selv var nok mer fornøyd med å bli kåret til Time Magazine’s «Person of the Year», og sjelden har vel kombinasjonen skjønnhet, sangstemme og seksuell attraktivitet så til de grader slått knockout på verdens politikere. Tro det eller ei klarte hennes “Eras Tour” konsertturne’ kunststykket å bli nevnt av den amerikanske sentralbanken som en faktor som påvirket turismen og reiselivet i en slik grad at det bidro til å revitalisere økonomien. Damen ble denne uken også kåret til Spotifys mest streamede artist i år og ble i tillegg milliardær i dollar, så vi antar at 34 åringen er blant de som regner seg fornøyd med 2023.

Ikke alle er like store fans, du har kanskje hørt historien om den unge kvinnen som klagde til bilmekanikeren på en forferdelig støy i bilen. Mekanikeren kaster et raskt blikk på henne, tenker seg om et sekund og spør:”Har du prøvd å slå av Taylor Swift-spillelisten?”

I Japan signerte statsminister Jonas Gahr Støre en strategisk samarbeidsavtale med Japans statsminister Fumio Kishida i Tokyo. Målet i følge de to er økt samarbeid på en rekke områder, særlig innen det grønne skiftet, men det var våpenleverandører som hadde mest grunn til å glise i denne omgang. Asia seiler opp som stadig viktigere og vi tror det blir flere turer i østerled for våre politiske ledere i tiden som kommer.

Japan har hatt raske tog lenge, men denne uken annonserte amerikanerene at de ønsker å bygge høyhastighetsbane mellom Las Vegas og Los Angels. Det er private equity-milliardæren Wes Edens som står i spissen for prosjektet som skal stå ferdig til OL i Los Angels i 2028. Edens’ selskap Brightline er for øvrig det eneste private passasjertog-selskapet i USA.

I USA presenterte også Google sin Gemini AI denne uken, og mange eksperter peker på at søkegiganten har tenkt og gjort mye riktig med sin Chat GPT konkurrent. Tilbakemeldingene var nok til at aksjekursen på morselskapet Alphabet steg med over 5 prosent, – og 50 milliarder kroner er jo også penger. Vi husker forrige gang de annonserte og mistet 100 milliarder kroner i verdi over natten…

Der borte var det også en viktig høring i senatet om bitcoin og kryptovaluta. USA’s kanskje mektigste bankleder, JPMorgan Chase-sjef Jamie Dimon var tydelig på at om han fikk viljen sin, ville han forbudt hele sulamitten. Han sa også at de “eneste sanne vinnerne” når det gjelder bitcoin og kryptovaluta er kriminelle, terrorister, narkotikasmuglere og skattesnytere.

Det har ikke forhindret Bitcoinkursen i å ha steget med formidable 140 prosent i løpet av året, – og det til tross for at produksjonen av Bitcoin tro det eller ei står for større klimautslipp enn Norge.

Ukens innovasjonsblomst går til utdanningsminister Kari Nessa Nordtun fordi hun istedet for å skylle på alle tidligere regjeringer viser vilje til å ta grep for å bedre norske elevers lese – og lærelyst. Vi håper hun også ser hva landbruksministeren fikk til for noen år siden med de 11 bondemilliardene og ber om minst like mye til å innovere det norske skolevesenet og løfte lærerenes posisjon.

Få ting her i verden er viktigere enn at vi utdanner neste generasjon til å bli klokere enn oss, – og det burde ikke være så vanskelig!

Happy Friday og riktig god helg!