Vel overstått påske, kjære lesere!

Alt tyder på at Norge er ferdig med det verste Corona-sjokket og til tross for mye amatørmessig fomling i starten og noen litt uforståelige grep, har Norge håndtert dette langt bedre enn mange andre land. Mye skyldes nok den tilliten og respekten vi nordmenn har til myndigheter, en god porsjon norsk dugnadsånd og sist, men ikke minst en solid dose gruppepress. Oppskriften virket på de fleste og påskefjellet var sørgelig tomt i år, med unntak for Therese Johaug og hennes Nils Jakob Hoff som kjørte et sololøp. De fikk visstnok ikke med seg at hytteforbudet også gjaldt verdensmestere…

For enkelte sitter erkjennelsen kanskje langt inne, men vi er mange som savner våre kollegaer og en god bamseklem i ny og ne. I det hele tatt, mye av det vi i lang tid har tatt som en selvfølge fortoner seg nå som en fjern drøm; det være seg gode konsertopplevelser, helgeturen til Roma eller bursdagsfesten som endte med dans på bordet. Vi vil nok finne veien tilbake til kontorene snart, men til tross for statlige redningspakker er det et faktum at økonomien er i ferd med å frontkollidere med de nye realitetene, – og slett ikke alle virksomheter vil overleve.

Ukas store spørsmål er om vi nordmenn er villig til å ta en Kina-vri, nemlig å laste ned en app som ikke kan friste med noe annet enn at myndighetene til enhver tid skal vite hvor du har vært og hvem du har møtt. Formålet er edelt, det handler jo om effektiv smittesporing og 600 000 nordmenn har allerede lastet ned appen. Vi er både imponert og skremt, det handler tross alt om massiv overvåkning og en samrøre av dimensjoner. Vi synes også det er merkelig at mens næringslivet må forholde seg til strenge GDPR-regler er det tydeligvis fritt frem for myndighetene til å gjøre som de vil. Vi rives mellom ønsket om å være gode borgere, men er ikke alene om å være skeptiske. Stortingspolitiker Kjetil Kjenseth (V) mener som oss at appen er problematisk og kalte den tidligere denne uka for en «Kina-app». Vi nøyer oss med å minne om at selv om vi ikke har noe å skjule betyr ikke det at vi synes det er OK at myndighetene vet alt.

Som han sa foredragsholderen på et seminar om overvåkning for et par år siden; Jeg vil gjerne at alle som føler at de ikke har noe å skjule nå kler seg nakne…

Likevel, krisen fører også til enkelte lyspunkter. Mange av oss har de siste ukene blitt vant til å utføre vår arbeidsdag hjemmefra og gjennomføre våre møter digitalt. Slik har vi økt vår digitale modenhet, spart tid, lært oss å samspille på nye måter og blitt mer effektive. Øvelsen har flyttet Norge og de fleste vestlige land et langt skritt i retning en mer digital modenhet. Samtidig må det innrømmes at alle de gode intensjonene om å rydde, trene, hente opp igjen fransken og spise sunt har fått seg en Corona-knekk, – eller er det bare oss i InnoMag som rører sammen gode intensjoner med skrantende motivasjon og en porsjon mañana?

Hva har vi så lært av krisen? Hva skjer med oss når Norge stenges ned og hvor fort vil vi være tilbake til normalen?

Den dyktige Kina-eksperten Heidi Berg (Shanghai Heidi), holdt onsdag et webinar for medlemmene av Open Innovation Lab of Norway hvor hun basert på erfaringene fra Kina antok at vi nok aldri vil komme helt tilbake til den berømte normalen. I stedet er det fornuftig å forvente at vi vil gå mindre ut på byen, reise mindre og dermed forbruke mindre. Vi tror hun har rett, og opprydningen i klesskapet har medført at mange har innsett at 36 skjorter og 23 sko er nok for de fleste – hvor den siste skoen er forblir en gåte. Heidi Berg’s siste kronikk fra Shanghai kan du lese her.

I Norge har vi nå over 140 døde, og for alle som har mistet noen er det selvsagt tragisk. Samtidig må det sies at vi ifjor mistet over 600 mennesker i alkoholrelaterte dødsfall, – uten at vi stengte Vinmonopolet av den grunn.

Som den unge svenske gutten sa i filmen “Mitt liv som hund»;  Man måste jämföra – og nettopp svenskene har jo kjørt litt solo i denne pandemien.

I USA har humoristen Donald Trump torsdag denne uken holdt en tale der han overlater til guvernørene å åpne opp igjen landet, forutsatt at de gjenåpner landet før 1. mai. Antallet smittede er visstnok underordnet, for Trump handler det om gjenvalg. Samtidig beskylder han verdens helseorganisasjon (WHO) for å ikke ha gjort jobben med å varsle godt nok og nekter nå furtent å betale sin del av regningen. I et soloutspill en konge uverdig lekset han opp at hans autoritet som president var absolutt og at det var han som tok beslutningene, – en uttalelse egnet til å skremme vannet av de fleste med IQ over skonummerstørrelsen og  alene grunn nok til å folde hendene i et lønnlig håp om at en av Corona-pandemiens fordeler er at Trump kastes ut av det hvite hus i høst. Spørsmålet er selvsagt om Trumps velgere er enige. For oss fremstår det stadig mer uforståelig at han fortsatt får lov til å styre landet, noe han åpenbart ikke er skikket til.

Dyktige ledere som OBOS-sjefen Daniel Siraj har derimot valgt å sette sine kunder i fokus, – og de gir nå også andre gratis tilgang til en årsmøteapp som vil kunne hjelpe mange. Du kan lese om den her. Er du over 65 år eller i risikogruppen for korona-viruset, har flere MENY-butikker innført egen handletid for deg, og i USA har Walmart også åpnet fra 8 til 10 på søndagene for de blant oss som er de egentlige heltene. KUDOS!

Ukas innovasjonsblomst går til Heidi Berg og Daniel Siraj, – godt det finnes dyktige norske Kina eksperter som gir oss her hjemme i Norge signaler om den nye normalen og ledere som er rause nok til å dele av sine innovative grep. KUDOS!

Happy Friday!