Denne uken markerer slutten på en epoke – og starten på en ny. Erna Solberg flytter ut av statsministerboligen og inn i historien som Høyres lengstsittende statsminister noensinne. Inn seiler Jonas Gahr Støre og hans 19 nye ministre.

Regjeringen som ble presentert foran slottet i Oslo i går har 10 kvinner og 9 menn og preges av politikere med lang fartstid. To hederlige unntak var kunnskapsminister Tonje Brenna og Jan Christian Vestre, landets nye næringsminister som vi tidligere har opplevd på scenen som en energisk og innovativ næringslivsleder. For oss endringsagenter er han nok det mest spennende kortet i den nye regjeringen. Vestre tok for noen år siden over familieselskapet Vestre som leverer utemøbler, og han har kjent på kroppen utfordringene det å bygge virksomhet bringer med seg. For tiden bygger virksomheten en gedigen ny fabrikk på Magnor til over 300 millioner og har takket være mange innovative trekk maktet å bygge en norsk eksportsuksess med bærekraftfokus. Vestre‘s benker står blant annet på Times Square i New York og 35 åringen er definitivt et friskt pust som vet hva verdiskapning handler om.

Vi liker ledere som selv har hatt skoene på. Vi lar oss derfor glede av dette valget som tyder på at Regjeringen Støre vil være minst like opptatt av verdiskaping og innovasjon som forgjengerne.

Vi legger også merke til at Hurdalsplattformen har viet et kapittel til innovasjon, og de er i plattformen tydelige på at staten gjennom kapital og infrastruktur fremover skal legge bedre til rette for at flere norske vekstbedrifter kan lykkes. Det loves videre at det skal bli enklere for bedrifter å forholde seg til det offentlige, enten det gjelder rapporteringskrav, regelverk eller virkemiddelapparatet. Nå er jo ikke dette helt nytt, allerede i 2018 lanserte Torbjørn Røe Isaksen en totalgjennomgang av det han kalte virkemiddeljungelen.

Det skal bli spennende å se om Vestre i større grad tar grep her, forgjengerne hans nøyde seg med en omfattende rapport fra Deloitte, – og norske endringsagenter har så langt dessverre merket fint lite til den lovede forenklingen. Hurdalsplattformen inviterer til dialog og partnerskap med norske vekstbedrifter og oss som også har skoene på, så får vi se hva som blir resultatet. Det mangler som vi har skrevet om tidligere ikke på muligheter for å forenkle, tilgjengeliggjøre og styrke dagens villniss av ordninger. Isaksen hadde rett i at det er en sann jungel av tiltak og slett ikke lett å finne frem. Det skyldes ikke bare antallet aktører, men også en solid porsjon arroganse hos aktørene som egentlig skal bistå innovatørene. Du kan lese hele plattformdokumentet her.

Den nye regjeringen skal også styrke SIVA, men det ser ut til at de ikke har fått med seg at Innovasjon Norge mer eller mindre allerede har partert og spist SIVA.

Når det gjelder sirkulærøkonomien varsler den nye regjeringen at de vil komme med en ny og forbedret handlingsplan for sirkulærøkonomi med konkrete og målrettede tiltak for å redusere avfall. En rask gjennomlesing av dokumentet avslører også at digitalisering anerkjennes som en nødvendig kjernekompetanse ingrediens i det offentlige, og det må skje i partnerskap med privat sektor som innser at kompetanse må bygges for å lykkes med å bygge nye vekstnæringer.

Vi minnes lederen som i en samtale med HR sjefen stilte spørsmålet «Hva om vi utvikler våre medarbeideres kompetanse og de slutter?» HR sjefen som hadde vært ute en vinternatt før smilte og svarte «Hva om vi ikke bygger deres kompetanse og de velger å bli?»

Trist at den nye regjeringen på sin tiltredelsesdag må sloss om oppmerksomheten med en gal mann fra Kongsberg som burde vært stoppet lang tidligere, – for de ferske ministrene Jan Christian Vestre og Tonje Brenna som selv var på Utøya for 10 år siden må dette være en vond påminnelse om at sendrektighet og manglende kompetanse av og til ikke bare er kostbart, men også livsfarlig. En mer resolutt inngripen kunne muligens sørget for at liv også i Kongsberg kunne vært spart.

Sinte, ensomme og smågale menn med tusenvis av timer bak seg på diverse voldelige spill er en skummel miks og internasjonalt ser vi en trend der spill og virkelighet blandes sammen. Facebooks Metaverse er i så måte et eksempel på hvor vi er på vei, og slett ikke alle liker utviklingen…

En virksomhet som definitivt har investert i både kompetanse og innhold er Netflix. Deres koreanske Squid Game serien setter nå seerrekorder verden over. Over 111 millioner seere i over 90 land verden rundt har fått med seg denne dystopiske serien der fattige koreanere blir invitert til å spille bisarre barneleker med dødelig utfall for taperne. Hwang Dong-hyuk, den koreanske filmskaper-stjernen som står bak de ni episodene, skrev faktisk serien så lang tilbake som under finanskrisen i 2008.

Det gir oss grunn til å gjenta det gamle sannhets-ordet om at bak de fleste over natten suksesser ligger det et tiår med strietrøye, svette og slit.

En annen stjerne som har holdt på lenge er den 90 år gamle Star Trek-skuespilleren William Shatner. I rollen som kaptein James T. Kirk på romskipet USS Enterprise har han svingt seg rundt i Hollywoods versjon av verdensrommet i over 50 år. Denne uken ble Shatner verdens eldste som har fått gleden av en 10 minuttes tur ut i verdensrommet.  Begivenheten skjedde da Jeff Bezos sitt Blue Origin’s New Shepard-fly onsdag svingte en kort tur ut i verdensrommet.

Ukens innovasjonsblomst sendes til landets nye næringsminister Jan Christian Vestre, – vi tildeler den med basis i samme tanke som lå bak Obams fredspris. I et vaskeekte håp om at tildelingen bidrar til å bringe nye gode ideer frem i lyset og konkret handling til torgs.

Happy Friday – og riktig god helg!