Høsten er her, og antallet konferanser og seminarer som treffer våre innkurver stiger raskere enn flomvannet i vestlandselvene.

Finansavisen spekulerte på humoristisk vis i om elver snart vil forbys siden de tar sau, – etter dyretragedien i Surna der 100 sauer måtte bøte med livet i den strie strømmen. Ordspillet var nok ment å illustrere at ulver kanksje får litt vel mye oppmerksomhet i forhold til antall sauer som dør, men selv ikke Senterpartilederen lot seg provosere. Provoserte klarte derimot Venstre’s Abid Raja som avslørte at han hadde fulgt dårlig med i historietimene på skolen. Hans påstand om at FRP’s argumenter var brune, uten at han på noen måte mente å hinte til Nazi sympatier tyder på akutt fargeblindhet. Opp som en sau, ned som et saueskinn!

Noe annet som stiger er den norske renten. Til sammen 1 prosentpoeng opp på ett år, og det i en tid der droner har slått ut halve Saudi Arabias oljeproduksjon, Boris sloss med Brexit og Kina og USA slår hverandre i hodet med stadig stigende avgifter. Alle andre sentralbanker har tolket skyene på verdenskartet som så alvorlige at de har senket renten, men Norges Bank svømte motstrøms og hevet denne uka renten for fjerde gang på et år. DET sier mye om hvor heldige vi er i den norske steinrøysa, og med god vekst i norsk økonomi, lav ledighet og solid inntektsvekst er vi nok en gang annerledeslandet.

Det minner oss om det gamle visdomsordet om at festen varer så lenge musikken spiller, – og som Zuluene sier;  De som danser blir sett på som gale av de som ikke hører musikken!

Om ikke de var steike gale så må i hvert fall noe ha gått alvorlig galt da rundt 10.000 laks denne uka rømte fra sitt oppdrettsanlegg og for tiden svømmer fritt i Sognefjorden. Utfordringen er at oppdrettslaksen menger seg med villaksen og da går det omtrent som når Donald Trump møter damer …

Vi skal ikke påstå at valgvakene fortsatt pågår, men flere steder landet rundt merkes fortsatt etterdønningene etter valget. Mens noen er godt i gang med søte drømmer om makt tapte Tor Woldseth denne uka lederkampen i Bergen Frp på loddtrekning, mens man i Evenes med 1375 innbyggere ikke fikk antall stemmer til å gå opp. Alt tyder på at noen har stemt flere ganger, – og derfor får de sannsynligvis gleden av et lokalt omvalg.

I New York, byen som visstnok aldri sover og der de færreste har søte drømmer holdt den 16-årige gamle aktivisten Greta Thunberg nok en flott tale denne uka. Denne gang til FN’s hovedforsamling;

I have a dream that the powerful take the climate crisis seriously. The time for their fairytales is over. This is not the time and place for dreams. This is the time to wake up. This is the moment in history when we need to be wide awake”

Eventyr, – og drømmeleverandøren over alle, selveste Disney har også hatt en aktiv uke. Først fikk vi vite at Disney’s CEO Bob Iger trekker seg fra Apple styret fordi Disney og Apple er i ferd med å bli konkurrenter. Like etter påstår samme Iger at dersom Steve Jobs ville vært i live i dag ville Apple og Disney sannsynligvis fusjonert. Nok et eksempel på at gamle bransjegrenser utfordres. Før du rister uforstående på hodet bør du vite at Apple’s siste lansering av Apple Plus TV og Disneys’s planer om en egen kanal endrer markedet totalt. Netflix, Amazon og HBO vil nok fremover måtte sloss for sine seere.  La oss også huske på at Steve Jobs var Disney’s største private aksjonær da han døde. Underholdningsmarkedet er i transformasjon– og der svømmer man med de store fiskene!

Høsten er også tiden for å nominere nye verdige oppfinnere. Her gjør Patentstyret i Norge en flott innsats for å få frem flotte norske oppfinnere. Du kan lese mer om saken her, – og i følge sikre kilder er det lov å stemme på seg selv, men ikke 22 ganger 🙂

Ukas flotte gründercase kommer fra Toten og har mildt sagt hårete mål. Les mer om produsenten av verdens beste rulleski som satser på det de mener kan bli verdens største marked… Du kan lese den herlige historien her

Ukas innovasjonsblomst går til Greta Thunberg og IDT, – ekte endringsagenter med guts til å satse på at freske initiativ kan bære frukter. Vi håper de lykkes!

Happy Friday!