BaneNor klarer nok en gang å sjokkere! Ukens avsløring om at under-leverandørene kunne dele en bonus på hele 481 millioner kroner fordi de klarte å legge svillene slik at toget fungerte på åpningsdagen savner sidestykke som eksempel på inkompetanse satt i system.

Ingen av sjefene i BaneNor stilte tydeligvis noen krav om at togene på Follobanen også burde fungere etter at kongen steg av toget. Nå er åpningen utsatt til langt ut i februar, og enda har ingen måttet ta sin hatt å gå. Når ledelsen prioriterer innovasjonskraft på sisteplass burde varselslampene i styrerommet blinket rødt for lenge siden. Tydeligere eksempel på elendig ledelse har vi ikke sett siden offiserene på KNM Helge Ingstad pløyde 5 milliarder inn i skrogsiden på TT Sola og senere skyldte på DNV‘s målebrev.

Mens vi nordmenn feirer nyttår natten til 1. januar lar kineserne månen styre og det betyr at deres nyttårsfeiring varierer mellom 21. januar og 20. februar avhengig av når fullmånen faller. I 2023 er det denne helgen overgangen fra Tigerens år til Harens år skal feires. Dette skal være gode nyheter, fordi i følge kineserne er haren det heldigste av alle de 12 dyrene som utgjør deres syklus. Et år fylt av håp og hell høres for mange ut som litt av en nyttårspresang, enten de sliter med strømregningene, krigsfrykt, renteøkningen, er Bitcoin-investor eller satset på Tesla eller Kahoot i fjor, – alle de tre nevnte investeringene medførte i fjoråret et tap på over halvparten av innsatsen. Slike tap svir!

Kineseren Lao Tzu, sa allerede for 2200 år siden at det finnes tre typer ledere; Den første typen er du genuint redd for, enten fordi de er åpenbart inkompetente eller regelrette tyranner. Den andre typen ledere er de du respekterer, fordi de genuint prøver å gjøre sitt beste. Den tredje typen ledere er de som sier; Følg meg, jeg har gjort dette tidligere og vet hva vi begir oss ut på! I Norge trengs flere av den siste kategorien, ledere som har hatt skoene på og vet hva de snakker om.

I norske styrerom og på Stortinget sitter det i dag for mange som aldri har vært i nærheten av å ha skoene på. dette er både dyrt og vondt!

Store deler av Norges maktelite har denne uken vært i Davos, ikke for å stå på ski, men for å delta på World Economic Forum. Der nede har Nicolai Tangen, nettopp en av disse lederne som rent faktisk har bevist at han kan tjene penger – gått løs på lederlønningene. Det er mulig han er inspirert av at Apple nettopp reduserte toppsjef Tim Cook’s 2023 kompensasjonspakke med hele 40%. Nå skal det sies at selv om reduksjonen er kraftig har han fortsatt nok igjen til smør på sitt daglige brød. Reduksjonen innebærer at Tim må klare seg med «kun» 500 millioner norske kroner i lønn, i stedet for de 850 millionene som ble han til del i fjoråret.

Den franske nonnen Lucile Randon, som var vår verdens eldste levende person, døde denne uken. Hun ble 118 år gammel, og sverget til en bit sjokolade og et glass rødvin hver dag, – åpenbart en vin(ner) oppskrift. Mens franske demonstranter denne uken har gått ut i gatene for å sloss mot forslaget om å heve pensjonsalderen fra 62 til 64 år kom nonnen i et intervju med AFP i fjor med følgende gullkorn;

“People say that work kills, for me work kept me alive, I kept working until I was 108.”

Vi stoler på at Olav Thon slår den rekorden, selv om oddsene tyder på at det stort sett er kvinner som blir mer enn 110 år.

Vi minner for øvrig om at Dr. David Sinclair, en ledende verdensautoritet fra Harvard universitet på genetikk i sin bok “Lifespan” fra 2019 hevdet at aldring er en sykdom, og den sykdommen kan som alle andre sykdommer behandles. Nøkkelen ligger i å aktivere nyoppdagede vitalitetsgener, ta i bruk nye teknologiske medisinske innovasjoner og gjennomføre enkle livsstilsendringer – som periodisk faste, kuldeeksponering, trening med riktig intensitet og en positiv grunnholdning.

En åpenbar utfordring vi møter på denne veien er nordmenns holdninger til eldre medarbeidere. I mange virksomheter oppleves de over 60 som en byrde, i stedet for å anerkjenne deres ekspertise, klokskap og genuine motivasjon for å gjøre en positiv forskjell. Trenden er tydelig, kombinasjonen av teknologiske fremskritt og dyktige forskere vil gjøre det mulig å øke forventet levealder lenger enn norske politikere er villig til å ta inn over seg – enkelte forskere hevder i fullt alvor at vi kan bli 180-200 år gamle.

Det er så vi minnes Brian May‘s flotte Queen melodi “Who wants to live forever”;

Touch my world with your fingertips
And we can have forever
And we can love forever
Forever is our today
Who wants to live forever?
Forever is our today

Brian May, Queen

Her hjemme går diskusjonen på om vi i et verdens rikeste land i det hele tatt er i stand til å ta vare på våre eldste, – og med NRK’s brennpunktprogram denne uken kan vi jo håpe at politikerne våkner opp av sin Tornerosesøvn. Det handler om å leve liv i verdighet, og det vil også måtte handle om å få lov til å dø med verdighet. Vi spådde allerede for 10 år siden at denne vanskelige diskusjonen vil måtte komme tilbake. Det er slik vi ser det uverdig at de som ønsker å avslutte et liv der smerte og sykdom ikke lenger kan unngås i dag skal måtte reise til Sveits, Nederland eller Spania for å få lov til å avslutte sine liv.

I USA lanserte den misforståtte engelske prins Harry sin bok «Spare» og i løpet av et døgn solgte han over 1.43 millioner bøker, – ny verdensrekord for biografer og et tydelig tegn på at folk fortsatt leser bøker. Med tanke på at prinsen fortsatt kun er 38 år kan han jo rekke flere biografier. Samme dag lanserte også amerikanerene filmen “A man called Otto” med Tom Hanks i hoverollen. Her hjemme gjenkjenner vi filmen som en remake av “En mann ved navn Ove» skrevet av svenske Fredrik Backman. Boken om den sure, innesluttede gamlingen som tør opp og viser hjertevarme har åpenbart truffet en internasjonal nerve, – og for oss endringsagenter viser dette at innovasjon av og til består av å ta noe som virker, hive på litt nytt og løpe til kassapparatene.

Ukens innovasjonsblomst sender vi til Davos og World Economic Forum. OK, vi vet at mye er sagt og mange mener mye om denne rikmannsklubben som årlig samles for å diskutere de store spørsmålene med en inngagsbillett på over 500.000,- norske kroner, men vi føler trang til å applaudere at de forsøker å ta tak i vår tids store utfordringer. Blomstene får de også fordi de er rause nok til å dele diskusjonene med oss andre. Du kan for eksempel finne samtalen om Metaverse her og intervjuet med Microsoftsjefen Satya Nadella er også innsiktsfull.

Happy Friday og riktig god helg!