I en tid der hundrevis av flyktninger drukner i Middelhavet og en meningsløs krig i Ukraina dreper unge russere og ukrainere i hopetall har verdenspressen valgt å fokusere på en miniubåt på turisttur.

Ubåten Titan ble borte underveis ned til Titanic, – og med i dypet tok Titan med seg 5 menneskeliv som må ha visst at de tok en betydelig risiko. Et 4000 meters dypdykk i nordlige Atlanterhavet er åpenbart ingen utflukt for Hvermansen. Denne gang gikk det galt. Allerede i 2019 ble ubåtselskapet advart om at selvbyggerprosjektet Titan ikke var i nærheten av å oppfylle DNV’s sikkerhetsmessige krav. OceanGate‘s respons i en blogg var interessant nok denne;

Getting certified by a group like DNV-GL would not ensure safety because innovation often falls outside of the existing industry paradigm…

Mens vi her i nord seilte mot sommersolverv og årets lyseste dag valgte de to ferske nestlederne i Arbeiderpartiet denne uken hver sin måte å skape overskrifter på. Først gikk Tonje Brenna ut med en oppsiktsvekkende avsløring som i praksis viser at hun som landets kunnskapsminister mangler gangsyn, – før Jan Christian Vestre senere samme dag gledesstrålende annonserte at kvinner nå skal utgjøre 40% av alle landets styrer og med det beviste at også han trenger briller. Han løser nemlig slett ingen ting med dette grepet…

Det hele minner oss litt om fylliken som lette etter husnøklene under en gatelykt, – og får hjelp av en politimann. Etter noen minutter spør han hvor sikkert det er at fylliken mistet nøklene akkurat der og får det overraskende svaret; -Nei, jeg mistet dem i parken, men der er det så mørkt. Det er lettere å lete her det er lys.

La det være sagt, de to sakene er vidt forskjellige og vi er slett ikke noe imot å få kvinner inn i flere norske styrerom. Vi forstår bare ikke behovet for å innføre dette som et ufravikelig krav i lovs form. Norge trenger en nærings,- og innovasjonsminister som tar tak i de reelle problemene som finnes i hopetall, i stedet for å gripe til lettvint symbolpolitikk som fjerner fokus fra å fylle norske styrerom med de beste styrerepresentantene. Også lederen i SMB Norge Jørund H. Rytman er kritisk til det nye lovforslaget. – Hvem som skal sitte i et styre, bør først og fremst være et spørsmål for eieren eller eierne. Han mener regjeringen – med støtte fra LO og NHO – går for langt i å blande seg inn i spørsmål de burde holde seg langt unna, du kan lese saken her. Til info begynner loven først å gjelde for virksomheter med mer enn 100 millioner kroner i omsetning.

Tonje Brennas overtramp er langt mer alvorlig, og når det samtidig kommer frem at dialogen mellom kunnskapsministeren og hennes gode venn plutselig etter 10 måneder dukker opp i arkivet tyder det meste på at dette er en nøye planlagt innrømmelse, etter at nestlederstatusen var sikret. Hun har i hvert fall fullstendig mistet vår tillit, og dagens avgang fra kulturminister Annette Trettebergstuen viser at problemet handler vel så mye om en ukultur som enkelthendelser. Derfor er ukens lederintervju med Annicken Day temmelig relevant og bør leses!

Vi føler med Jonas Gahr Støre som med denne saken får en vond påminnelse om at Arbeiderpartiet sliter med en kultur der venner hjelpes frem, koste hva det koste vil og regler som skal gjelde for andre kan godt tilpasses Arbeiderpartitopper når det trengs.

Ikke akkurat det partiet trenger før valgkampen sparkes i gang…

Det er ikke bare de unge ferske som skaper nyheter, også gamle geriatriske storheter som Guns & Roses, Sir Michael Philip Jagger, bedre kjent som Rolling Stones frontfigur Mick Jagger og Bruce Springsteen feires. Axl Rose og hans kumpaner varmet publikum på Tons of Rock denne uken, 30 år etter at de rocket verden.

I sommersola kommer også den femte Indiana Jones-filmen, med gode gamle Harrison Ford tilbake i rollen som Indiana Jones. Med i filmen er også dyktige Mads Mikkelsen og Antonio Banderas som skurker i det forrykende eventyrdramet Indiana Jones and the Dial of Destiny hvor vår 80 år gamle helt må kjempe mot tiden for å ta tilbake en gjenstand som kan endre historiens gang. Premieren er allerede neste uke, så når himmelen åpner seg er dette et sommertips verdt å ta med seg.

Mick Jagger, som tro det eller ei har en sønn som er to år yngre enn hans barnebarn fyller 80 år om noen uker og sjefen sjøl fyller Voldsløkka om en ukes tid og The boss er i sitt 73. år fortsatt helt sjef. Likevel, for oss i InnoMag er Olav Thon som neste uke fyller 100 år en større helt. Han går nemlig fortsatt på kontoret og da vi intervjuet ham da han ble kåret til Årets Gründer for noen år siden avslørte han at han likte best de dagene da han kunne skru på lyset som førstemann på jobb.

Ukens mest spennende nyheter for oss endringsagenter kom likevel fra USA. Først kunngjorde Intel utgivelsen av sin nyeste kvantedatabrikke, –“Tunnel Falls”. Brikken er rettet mot kvantedataforskningsmiljøet, men konsekvensene er vidttrekkende. Kvantemaskiner åpner opp for helt nye måter å utnytte data på, i en fersk analyse fra det anerkjente konsulentselskapet McKinsey estimeres kvantedatabehandlingsmarkedet å vokse til et marked på over 90 milliarder dollar innen år 2040, og den økonomiske verdien kundene vil kunne hente ut spås å bli større enn verdien av AI/KI.

Vi snakkes potensielt om verdier i kategorien tusenvis av milliarder. Ordet Gamechanger brukes nok litt vel ofte, men her er det definitivt på sin plass.

Den andre godbiten (bokstavelig talt!) stod det amerikanske landbruksdepartementet for da de denne uken godkjente salg av kylling dyrket frem i laboratorier ved hjelp av celler fra levende dyr. Godkjenningen tillater “lab-dyrket” kjøtt solgt til eksklusive restauranter og pitchen er av det enkle slaget: Et mer bærekraftig alternativ til slaktet kjøtt.

Halvparten av amerikanske voksne sa i en fersk meningsmåling at de var åpne for å prøve laboratoriedyrket kjøtt. Hva med deg?

Ukens innovasjonsblomst går til 100 åringen Olav Thon som fortsatt finner glede i å jobbe og den amerikanske kystvakten som åpenbart har gjort mye riktig. På svært kort tid hadde de redningsfartøy og fly i posisjon og klarte kunststykket å finne knøttsmå ubåtdeler på 4000 meters dyp på et enormt leteområde i Atlanterhavet på under 4 dager. Et overbevisende eksempel på hva som er mulig når avansert teknologi og kompetente fagfolk spiller på lag…

Happy midtsommerfeiring og riktig god helg!