Denne uken har deler av landet vinterferie og mye tyder på at mange av de som ikke er til fjells fordyper seg i VM på ski sendinger. Et alternativ ville selvsagt vært å dykke ned i bøker og kunst for å finne ut hva som er tidsriktig…

Forrige uke skrev vi om kunstneren John Hedemark som havnet i politiets søkelys fordi han har valgt å selge sine kunstverk under tre oppdiktede navn. Det var å anse som en liten oppvarming til denne ukes surrealistisk fjollete begrunnelse fra Nasjonalmuseet for å sette Christian Krohgs ikoniske maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» i kjelleren. Maleriet ble fjernet fordi det fremsto kolonialistisk, angivelig fordi det viser hvite menn som ønsket å kolonisere Vinland. Nå skal det sies at kuratoren med de tidsriktige meningene,  Stina Høgquist i etterkant av intervjuet med Aftenposten har lagt seg flat og erkjent at det nok var en lite gjennomtenkt bemerkning. Det kan vi si oss enige i 😊

Problemet er dessverre at det kryr av offentlige ansatte som oppfatter at vi skal skjermes for holdninger som ikke lenger oppfattes som tidsriktige. Like etter at vi måpende hadde lest kuratorens begrunnelse så kom nyheten om at Roald Dahl’s barnebøker nå skal bytte ut det støtende ordet feit med det i følge noen mindre belastende ordet kolossal. Som om ikke det er nok dropper nå Disney konsernet flere gamle Donald Duck-klassikere med begrunnelsen om at tegningene fra 50 år tilbake ikke lenger passer med deres verdier. Stakkars Torbjørn Egner fikk jo også pepper fordi vi på barneskolen ikke bare sang om dyrene i Afrika, men også om hottentotten, – og det populære norske bandet Hellbillis måtte tåle rasismeanklager fordi de sang om guten som i 1965 for første gang så en neger på Ål stasjon. Snart går det vel galt for Pippi Langstrømpes pappa også, han danset jo med negerkonger for 50 år siden…

hvor vi kommer fra påvirker hvor vi er på vei, og historieredigering er i liten grad en meningsfylt aktivitet.  hva slags samfunn ender vi opp med om alle ord som kanskje kan tenkes å støte noen skal unngås?

Vel skal det sies at vi i InnoMag heier på endringsdyktighet og vilje til å fornye seg, men historieredigering på dette nivået blir rett og slett for dumt!

Denne fredagen markerer også årsdagen for Putins galmannsverk av en krig i Ukraina, og talen han holdt vitner om at hans virkelighetsbilde er fullt på høyde med kurator Stina Høqquist. I talen fremkom det at han egentlig er en misforstått velgjører som forsøker å befri Ukraina fra nynasister og vestlig påvirkning, og landet fortjener forøvrig heller ikke å eksistere. Putin derimot er opptatt av sunne familieverdier og sliter derfor med å akseptere at vi i vesten omfavner både homofili og visstnok også pedofili. Derfor utkjemper de en forsvarskrig (!)                                                                                                    Vi føler med Ukraina og ser med glede at Norge denne uken har lovet 75 milliarder til gjenoppbyggingen av landet. Samtidig mistenker vi at russere flest har innsett at Putin er sprøyte gal, men det gjør det dessverre slett ikke mindre krevende å bli kvitt despoten.

Sprøyte gal er også norske mediers dekning av Arne Treholt som i 1985 ble dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Denne uken ble han begravet, etter at han døde i Moskva 12. februar. Selv innrømmet han å ha gitt graderte dokumenter til KGB, og mottatt pengebeløp som takk for «bryet». Til tross for dette fikk overløperen i aviser som Dagbladet, Dagsavisen og via Dagsrevyen omtale som om spionsaken aldri hadde skjedd. Hvor ble det av gangsynet?

I USA har nesten 75 millioner amerikanere denne uken opplevd årets verste vinterstorm, stengte veier og over 1500 fly-kanselleringer. Mer enn en halv meter snø og temperaturer ned mot minus 25 grader er uvant kost «over there» og skaper store problemer i blant annet Minnesota og Wisconsin – og i Minneapolis forventer de det nest største snøfallet noensinne.

Under slike omstendigheter minnes vi kommentaren fra en kar på Røros som fortalte oss at vinteren 2018 var det så kalt at det siste de tok inn på kvelden før de la seg var gradestokken 🙂

Ett firma som har forstått vår tids tidsånd, – enten det er vinterstormer som skal unngås eller sol som skal slikkes er Airbnb som denne uken annonserte sitt første overskudd ever!  Det 15 år gamle selskapet satt igjen med hele 19 milliarder kroner på bunnlinjen i 2022. Godt gjort av et selskap som har innovert og redefinert reisebransjen og skapt nye muligheter og store verdier for både husverter og feriegjester. Likevel skal vi huske at det først var etter 10 måneder med mislykkede grep gründerene gikk fra å leie ut luftmadrasser til å koble husverter med gjester på besøk. En nyttig påminnelse til alle innovatører om at de beste ideene slett ikke alltid ser så fantastiske ut i begynnelsen. Samtidig meldes det at for mange nye børsaktører som fortsatt taper penger er vinduet for å hente ny kapital i ferd med å stenge, og vi vil nok se mange oppkjøp, fusjoner og konkurser i tiden fremover.

Ukens innovasjonsblomst går til Riksrevisjonen som i en fersk rapport roper et tydelig varsko om at norsk vann slett ikke holder den standarden vi bør kunne forvente. Her trengs innovasjon og nye grep raskt, – det er IKKE greit at 1/3 av vannet forsvinner før det når våre kraner. Det tidsvinduet MÅ noen ta tak i snarest. Du kan lese mer om saken her.

Happy Friday og riktig god helg!