NRK har hatt suksess med TV serien om fire drittsekker som selges inn som finansfolk og investorer, – over 600 000 nedlastinger hadde fortjent en bedre og mer positiv historie enn det vi blir servert.

EXIT har lite å fare med, det har dessverre blitt en spinkelt konstruert fiksjon som ødelegger for mange hardt arbeidende finansfolk. Det festes mindre og investeres mer enn NRK har fått med seg!

Samtidig har den stadig mer lysskye milliardæren Kjell Inge Røkke denne uka blitt utsatt for en skittentøyvask i offentlighetens flomlys. Vi har stor respekt for hva Røkke har fått til i norsk næringsliv, men innser samtidig at halve Norge husker at Se og Hør-reporteren Håvard Melnæs ble truet på livet fordi han skrev noe Røkke ikke likte. I tillegg truet han den kvinnelige VG reporteren Sigrun Bådsvik med bank da hun skrev en sak om Røkkes sønn for lenge siden. Vi tror likevel at Røkke er altfor smart til å bruke torpedoer, men drister oss til å anbefale milliardæren fra Molde en investering i et kurs i sinnemestring?

Uka markerte også EXIT på 13 års virke som konsernsjef i Agder Energi for Tom Nysted, – og det var hyggelig å få anledning til å være med å takke av en av Norges beste og mest innovative ledere. Han fikk med seg en rekke flotte taler, ikke minst fra professor Jørgen Randers, den påtroppende konsernsjefen Steffen Syvertsen, Frank Håland og fra Torbjørn Jagland. Den tidligere statsministeren som nå har vært pensjonist i tre uker syntes det var på sin plass å ønske velkommen etter. Sørlandets og hele Norges store countrystjerne Bjøro Håland sparket det hele i gang og den rykende ferske pensjonisten avsluttet det hele sporty nok med å synge sammen med Agder Energis huskor med det betimelige navnet Volt & Watt. To av Norges beste ledere gjennom en årrekke har dermed gått over i pensjonistenes rekker på kort tid. Vi håper at Rune Bjerke og Tom Nysted fremover lar andre ta seg av syngingen og heller investerer sine betydelige ressurser i å bistå norske endringsagenter i tiden fremover!

Jagland gjorde iren Oscar Wilde’s ord til sine da han sa at økt alder normalt medførte økt visdom, men Det var også ganger han mente å kunne konstatere at alderen kom mutters alene!

Det var for øvrig samme ire, som nok må sies å ha inspirert Donald Trump. Vi tenker da særlig på sitatet “To love oneself is the beginning of a lifelong romance” Som rant oss i hu da vi leste en av ukas twittermeldinger fra “humoristen” i det hvite hus. Den tidligere Reality TV stjernen planlegger åpenbart ikke for en rask EXIT og kunne glede sine fans og oss andre med at han er et“stable genius” med “infinite wisdom”. Tør vi anbefale en investering i en psykologitime eller ti?

Trump har jo også sørget for å få seg selv nominert til Nobels fredspris, – og etter at svenskene tidligere i uka ga litteraturprisen til Peter Handke som for noen år siden holdt hylningstale i Milosevics begravelse var det godt å få konstatert at så gal er ikke verden. i Heller ikke 16 år gamle Greta Thunberg fikk prisen, som mange trodde, istedet gikk Nobels fredspris for 2019 til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali som har sagt farvel til konflikt og istedet investerer i fred.

Andre som investerer har gjort det i data, – og det har de gjort på måter som har medført at hele Norge i dag kan høste konkurransefordeler. Vi tenker på dyktige ledere og datafolk i Brønnøysundregistrene, Skatteetaten og SSB som for mange år siden gikk sammen og skapte Altinn. Torsdag denne uka satte Norstella fokus på datadeling som en undervurdert ressurs, – og med toppnavn som Sigrun Vågeng fra NAV, Skattedirektør Hans Christian Holte, statssekretær Paul Chaffey, Inga Bolstad som leder Arkivverket, Per Myrseth i DNVGL, Bodil Rabben i direktoratet for e-helse, Kristin Weidemann Wieland i KS og Knut Bjørgaas i DIFI blant flere ble det en positiv formiddag viet visjonen om en’ offentlig sektor.

En digital offentlig sektor er også navnet på strategidokumentet som regjerningen lanserte den 11. juni i år. Paul Chaffey var som vanlig dyktig til å formidle målene og avsluttet med å selge opp dokumentet nesten som om boka var en Jo Nesbø thriller. Vi har lest blekka, og noen thriller er det ikke, men vi triller likevel en 5’er i terningkast.  Hvis du skulle være blant de som ikke har fått med deg strategien, anbefaler vi å laste ned dokumentet her. Konklusjonen om at vi må bli flinkere til å dele og gjenbruke mer offentlige data er viktig. Det er også målet om at digitalisering i offentlig sektor samtidig skal bidra til økt verdiskaping for næringslivet.  På den måten skaper vi en bærekraftig investering for fremtiden!

Konsernsjefer som tør fortjener blomster, derfor får Tom Nysted ukas innovasjonsblomst. Blomster fortjener også offentlige ledere som har sett delingslyset, og derfor sender vi innovasjonsblomst også til arrangørene av Data er ikke gull – ennå konferansen, nemlig Norstella og Skatteetaten.  Vi håper de deler blomstene med alle de dyktige talerne som villig delte av sine erfaringer og pekte i samme retning. Sammen ble de smartere enn hver for seg, – og slik skapes kombinatoriske innovasjonsgevinster!

Happy Friday!