Steinar Hoel Korsmo, president og CEO for det globale Seed Forum-nettverket, kom med en rekke spådommer om fjern og nær fremtid da han stod på talerstolen under Changemakers 2017. 

– Silicon Valley kommer ikke til å være noenting om tretti år. Kanskje ikke om tjue heller – hvem vet hvordan det vil se ut om ti. I fremtiden vil det være helt nye steder – steder som du kanskje ikke en gang tenker på i dag – som er hovedområder for innovasjon og entrepenørskap. For eksempel Kina, Vietnam eller Afrika, sa Korsmo.

Investoren mener det er i ferd med å skje et paradigmeskifte i startupsammenheng, med fremveksten av nye markeder rundt omkring i verden.

– I forrige uke var jeg en del av den norske kongelige delegasjonen til Etiopia. For få år siden ville jeg ikke forestilt meg at det var mulig for meg å avholde pitch-trening i Etiopia, men det var akkurat det vi gjorde. Vi har tolv spennende unge gutter og jenter som deltar.

Bistandspenger til innovasjon vil bremse migrasjonen

En del av dette bildet er også en trend som Seed Forum selv aktivt går inn for og oppmuntre: At man i større og større grad går bort fra tradisjonell bistand, og heller bruker bistandspengene på å investere i å skape og bygge innovasjonssystemer i de nye markedene rundt omkring – også i flyktningeleire.

– Vi ser en global folkevandring av mennesker på jakt etter jobb. Folk trenger mat, men de trenger også jobb – det er grunnen til at de går hele veien fra Syria og hit. Vårt forslag for å begrense migrasjon er å bygge innovasjonssentre inne i flyktningeleire i Jordan og Libanon. Dette er et prosjekt vi jobber med i disse dager, sammen med Utenriksdepartementet. Det vil kanskje forbedre situasjonen å fylle dagene til flyktningene med noe bra mens de fortsatt er i Jordan, og slik bidra til at de ikke ønsker å reise videre.

Gründere vil kunne søke kapital over hele verden

En stadig tettere sammenknyttet verden – med stadig billigere flyreiser – vil bidra til et endret bilde for gründere på jakt etter investorer, mener Korsmo.

– Dette er bare starten på at verden blir mindre for gründere. Det er i ferd med å bli billigere å reise langt enn det noen gang har vært, og mange gründere har allerede muligheten til å tenke mer globalt.

En konsekvens av at store avstander blir mindre avskrekkende er muligheten til å være mer geografisk spesifikk når man leter etter investorer.

– Byer har spesielle fokusområder. Som gamer ville jeg ikke presentert for mye til investorer i Norge, jeg ville dratt til Helsinki – eller Seed Forum i Hamburg, Singapore eller New York. Som en følge av den globale sammensmeltingen, er det faktisk mulig for et stort antall startups å tenke slik allerede.

Romfart og det grønne skiftet vil vokse seg større

Av spesifikke sektorer som kommer til å se en oppblomstring i årene fremover, trekker han frem romfart og det grønne skiftet.

– Vi har allerede sett begynnelsen på en ny startup-industri når det kommer til verdensrommet. Vi ser at Elon Musk – en person som fungerer som en ledestjerne – nå leder mange, mange oppstartere i USA og andre land inn på romfeltet. Her er vi bare i startfasen.

– Vi ser også at vi kommer nærmere naturen – frem til for et år siden kunne jeg aldri forestilt meg at jeg ville ta tog inn fra Asker til Oslo, men nå gjør jeg det og kjører ikke bil lenger. Og dette er også relevant for startup-industrien. Vi elektrifiserer, satser på sol og fornybart og så videre. Dette er en global trend.

Nye industrier vil ta over

Men det aller mest lovende feltet er kanskje det vi enda ikke har forestilt oss, sier Korsmo.

– Jeg tror vi vil se flere og flere fullstendig nye industrier vi ikke en gang har tenkt på. Hva skjedde med fotobutikkene, videoutleierne, platebutikkene? Det foregår et paradigmeskifte også når det kommer til industrier, og det kommer bare til å fortsette. Vi vil se nye industrier vokse frem år etter år.

Avslutningsvis snakket han om hvilke strategier man kan ta i bruk for å møte visjonen om å være en gamechanger – både for Seed Forum spesielt og for Norge. Ett av de mer spøkefulle punktene var å flytte Seed Forums hovedkvarterer til Afrika.

– Vi kommer sannsynligvis ikke til å gjøre akkurat det, men det er en metafor for å være der de nye globale trendene, og startup-industrien, kommer til å være. For det kommer ikke til å bli her.