Om ukas gladsaker, galskaper og gladskap!

“Tomorrow’s rain will wash the stains away
But something in our minds will always stay
Perhaps this final act was meant
To clinch a lifetime’s argument
That nothing comes from violence and nothing ever could

  Fra sangen “Fragile” skrevet av Gordon Sumner, AKA Sting

Dette skulle være uka vi begynte å fokusere på gladsakene ved normaliseringen av landet etter en nasjonal dugnad som vi aldri har sett maken til. Etter 5 traurige uker var det på høy tid med gladsaker. I stedet har en milliardærs rause seminar for 150 inviterte i november 2019 stjålet mye av rampelyset.

Det hjalp ikke engang med musikalske verdensnavn som Sting, jazzartisten Gregory Porter og Sara Bareilles, måten norske politikere, næringslivsledere og diplomater som var med har håndtert det hele på er og blir både umusikalsk, uryddig og regelrett klønete. Det er nesten så vi er “Driven to Tears” som Sting ville sunget det, noe han forøvrig også her gjør sammen med selveste “Iron Man”, Robert Downey Jr.

Det har dessverre utviklet seg til å bli rene heksejakten og etiske fyrtårn som Henrik Syse, Torbjørn Røe Isaksen og Kristin Skogen Lund som ikke har gjort annet enn å takke ja til å holde innlegg på en interessant konferanse henges ut og mistenkliggjøres. Det er på høy tid å avslutte skittentøysvasken nå og istedet ønske Tangen velkommen som forvalter av landets oljeformue, han er åpenbart godt kvalifisert. Det kan ikke telle negativt at Nicolai Tangen er raus med gode venner og har troen på å bygge et godt nettverk, – og noe skal jo også milliardærer unne seg.

Samtidig må det være lov å stille spørsmålstegn ved Norges Banks amatørmessige håndtering av søkerlisten og det problematiske rundt Tangens utstrakte bruk av skatteparadis. Her ligger det åpenbart en etisk gråsone. Til info er problemet enormt, økonomen Gabriel Zucman estimerte allerede i 2015 i boka «The Hidden Wealth of Nations» at over 76 000 milliarder norske kroner er plassert i hemmelige kontoer i ulike skatteparadis. Dette utgjør om lag åtte prosent av verdens nettoformuer, så de superrike ler nok av oss som verken kan eller ønsker å unndra beskatning. Det er som Alf Prøysen påpekte forskjell på Jørgen Hattemaker og kong Salomon. Vi stoler på at den nye oljefondsjefen har tenkt nøye gjennom dette.

For oss fremstår det betydelig verre at Norges FN ambassadør Mona Juul som også var til stede på seminaret fortsatt representerer Norge, til tross for at hun og mannen pleide omgang med sexforbryteren Jeffrey Epstein, fikk millioner av dollar fra ham til deres egenkomponerte tankesmie i tillegg til å hente ut over 130 millioner fra norske UD mens kona til han som delte ut pengene jobbet for samme tankesmie. Denne galskapen er godt dokumentert av DN‘s dyktige gravejournalister. Det utrolige er at UD’s ledelse ikke reagerer, – til tross for at det er kjent at de to gjorde alt de kunne for å  skjule overføringene og endog tok imot penger fra Israel mens de jobbet for norske UD. Man kan åpenbart konstatere at FN ambassdørenes «moralske stemme og autoritet har vært fraværende». Dette er ikke våre ord, men utrolig mok Mona Juul’s karakteristikk av sin daværende sjef Ban Ki-mon i 2009 som udiplomatisk nok ble lekket til Aftenposten. For oss er det utrolig at Erna Solberg, vår ellers dyktige utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og norsk presse lar slikt passere, samtidig som «alle» velter seg i reiseregningene til Tangens seminareventyr.

Vi minnes ordtaket om at noen mennesker vokser med ansvaret, mens andre bare blir oppblåste.

Det er også forskjell på de “norrafor” som vasser i meterhøy snø og oss her nede i Sør Norge som de siste dagene har fått en forsmak på sommeren. En av våre ivrige lesere i nord likte bildene fra hyttefolket i Jotunheimen som måtte grave seg ned til sine hytter, – det kjentes bedre ut enn bilder av folk i shorts på stranden. Kanskje finner han og andre lesere trøst i det gamle munnhellet fra presten Karsten Isachsen som han delte med oss for mange år tilbake.

«Hvis skaren bærer i juni blir det en sein vår»

Den store humoristen stod for både en porsjon galskap og gladskap, og som han sa er ikke alltid forskjellen så stor…Mon tro om det samme gjelder Donald Trump som denne uken lanserte sin egen kur for Corona, – en ett minutts virusvask , utbrøt presidenten og kom med forslaget om å injisere et desinfiksjonsmiddel rett i kroppen. En stor humorist også han!

Forskjell er det derimot på flyselskapet SAS og oss andre som risikerer bot hvis vi samles. Flyet til Stavanger fra Oslo onsdag denne uken var ifølge Dagbladets kilder visstnok stappfullt. Det utrolige er forklaringen fra helseministeren vel 5 uker etter at alle nordmenn har fått beskjed om å holde seg 2 meter unna hverandre; Det jobbes med å få til gode løsninger for flypassasjerer!  Seriøst!!

Er det bare vi som lurer på hvor mye galskap vi skal tåle fra de åpenbart ignorante lederne i det utenlandskeide SAS som henter milliarder i statsstøtte i Norge mens norske grundere i stor grad faller utenfor ordningene som er lansert, – i alle fall om de ikke gikk med overskudd i fjor!

Denne uken ble også myndighetenes digitale søknadsløsning for alle som er rammet av corona pandemien lansert. Den jobben har DNB, Itera og Finans Norge-eide Bits gjort i samarbeid med Digitaliseringsdirektoratet og Skatteetaten på kun 3 uker. Det er imponerende at man har maktet å levere et så omfattende tiltak så raskt. Kudos!

Vi begynner også å se flere gode eksempler på at dyktige ledere og selskaper gjør innovative grep som imponerer med både kraft og hurtighet. I dag kan du for eksempel lese om hva Norges mest innovative virksomhet i 2019, 272 år gamle Posten Norge har fått til på kun 5 uker sammen med Coop. Her er innovasjonsmanualen fulgt på fortreffelig vis, – løs kundenes behov, spill på dine sterke sider og allier deg med aktører som er gode på det du selv ikke gjør!  Resultatet er kombinatorisk innovasjon på høyt nivå, – og vipps har Kolonial.no og andre aktører fått en ny konkurrent.

Avslutningsvis vil vi minne om at onsdag feiret verden Earth Day, – feiringen ble nok for mange borte i Coronastøyen men vi snakker verdens største miljøvernmarkering, og dagens positive budskap om at det nytter og si fra burde fått mer oppmerksomhet. Ta en titt her så ser du hva vi mener…

Ukas innovasjonsblomst går til Posten Norge og Coop’s innovajsonsteam og myndighetens kompensasjonsordning – sammen viser de oss alle at veien ut av Coronakrisen innebærer bedre, raskere og mer kombinatorisk innovasjon. KUDOS!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!