Om vaffelrøre, røre og samrøre!

Årets utgave av Arendalsuka startet i flott sommersol og slutter i høstlig ruskevær. Med 1258 ulike arrangement på 5 dager er dette uka hvor alt fra “foreningen til meitemarkens fremme” til de store politiske partiene sloss om oppmerksomhet i en kakefoni av innlegg og meninger.

Sjarmerende nok er alt gratis, bortsett fra overnatting der Arendalittene virkelig gir deltagerne en leksjon i effekten av økt etterspørsel i et begrenset marked. Små leiligheter lant inn på heia leies ut for en uke til beløp du må til Aker Brygge for å matche, og ukesleien for et hus noenlunde sentralt i Arendal har for lengst passert  50.000. Uka har for lengst blitt rene russefesten for både lobbyister, politikere, næringslivsledere og en hærskare med ulike interessegrupper som fyller Arendal med liv, røre og gode diskusjoner.

Arrangørene kaller det selv et politisk verksted og lobbyistene og PR ekspertene løper rundt og kaster sitt tryllepulver på kundene. Noen samler stappfulle saler, mens andre blir stående mutters alene til tross for både vaffelrøre, viktige saker og engasjement i litervis. Kampen om oppmerksomhet er tøff når så mange møtes til idemyldring på demokratifestival!

Blant mange innslag som fortjener å nevnes er Norge203040’s lansering av SKIFT, Posten Norges satsning på å vise frem hvor innovative de har blitt og FUN’s debatt om læring i en ny tid. Over halvparten av Akademikernes medlemmer har behov for etter- og videreutdanning og mye av behovet er knyttet til ny teknologi, sa FUN (Fleksibel Utdanning Norge) leder Torunn Gjelsvik. Felles for de fleste som fikk scenetid i sørlandsbyen var rørende enighet om at vi står foran massiv endring og at mer og tettere samarbeid mellom næringsliv, myndigheter og akademia må til. Ingen fant det bryet verdt å nevne faren for samrøre når de som deler ut felleskapets midler knyttes for tett til de som mottar de samme midlene. I Norge nyter vi godt av høy tillit og lav avstand mellom de makt og oss andre, men tillit vinnes som kjent millimeter for millimeter og tapes meter for meter. Vaffelrøre er vel og bra, samrøre er sjelden vakkert!

Ellers er tiden kommet for både lærere og lærende til å innta landets skoler, høyskoler og finne igjen sine pulter og for 45 000 unge nordmenn står første skoledag for tur. Vi ønsker alle førsteklassingene et godt skoleår og håper de innser at selv om de nå feirer første skoledag vil de sannsynligvis lære hele livet. Selv om ikke alle har innsett det, betyr det at vi må sette læring inn i en større sammenheng enn skolegang. Livslang læring er knyttet til erkjennelsen av at alle mennesker må lære seg å lære gjennom hele livet.

Det nærmer seg jo også valg og vi vet allerede at i ukene som kommer vil det ikke mangle verken appeller, vafler eller spådommer om hvem som kommer til å gå seirende ut av lokalvalget som avholdes 9. september. Tusenvis av kommunepolitikere sitter i en situasjon der de ikke vet om de har jobb om tre uker, og vi håper velgerne klarer å skille de som prater fra de som også gjennomfører. Det har dessverre alltid vært lettere å protestere enn å ta ansvar for endringer.

Som SONY’s tidligere sjef Howard Stringer sa det da han ble spurt om hvorfor de ikke klarte å tjene penger under hans ledelse “Love affairs with the status quo continue even after the quo has lost its status”

Hører du oss, Slagsvold Vedum?  

Det er muligens denne innstillingen som medfører at Arbeiderpartiets leder nå trekker tilbake støtten til politireformen. Det er et aldri så lite malapropos at Aftenposten denne uka kan melde at de nye passene og ID-kortene som ble lansert i 2007, er utsatt for syvende gang. I motsetning til Støre og Slagsvold Vedum hører vi at endringsbehovet skriker mot oss!

Ukas innovasjonsblomst sendes Arendalsarrangørene og alle de ildsjelene som stod på for sine merkesaker, uten hjelp av dyre PR-eksperter og profesjonelle lobbyister!

Happy Friday!

 

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!
Translate »