Mens sola skinner og vannstanden synker her i sør, snør det fortsatt friskt i nord, – og vi får nok en gang synliggjort at landet vårt er både langt og mangfoldig. Så langt at snudde vi landet vårt 90 grader østover, ville Kirkenes befunnet seg langt inne i Ukraina. En visuell øvelse for å illustrere hvor nær vi er Putins brutale krig. Likevel, når vi hører historiene om russiske soldater som slakter ned sivile, voldtar og lemlester sivile ukrainere, sitt eget broderfolk virker det hele som et vondt mareritt fra en tid vi trodde var forbi.

Her hjemme annonserte Olav Thon denne uken at han trapper ned, 99 åringen kan skilte med verdensrekord i antall år i stillingen. Hallingdølen Thon som kom til tigerstaden med noen reveskinn etter krigen har jaggu gjort rett for seg, – han har bygget seg opp til å bli en av Norges rikeste. Vi hadde gleden av å møte ham på hans kontor for noen år siden, og da fortalte han oss at det beste han visste var å kunne skru på lysene på kontoret på morgenen. Med et solid glimt i øyet konstaterte han at det sikkert var derfor de andre på kontoret ikke kom før 7.30, – ikke alle kan skryte av en slik innstilling. Vel blåst, Olav Thon og gratulerer med en verdensrekord få vil kunne slå. I 2013 fikk han høyst fortjent utmerkelsen “Årets gründer” av Gründerforeningen og i den forbindelse ga han et intervju med gode råd til kommende gründere som fortsatt er lesverdig, du finner hans råd her.

Mens Olav Thon stort sett hele livet har holdt seg til Turistforeningens turisthytter, Oslo sentrum og sin base på Solihøgda, har over 600 deltagere denne uken vært deltagere på en svensk sjarmoffensiv. I spissen for delegasjonen var kronprinsparet og næringsministeren. I hvilken grad Sverigetoktet har gitt gods og gull varierer nok, men det er ingen tvil om at vår handel med vårt svenske broderfolk er langt mer human og samarbeidsorientert enn tidligere tiders konfliktlinje.

I forrige uke tok vi for oss bøndenes ublu pengekrav, og konfliktvokabularet var i flittig bruk. Hele senterpartiets kommunestyregruppe i Nord-Odal kommune meldte at de ville melde seg ut av partiet dersom regjeringen ikke leverte et godt nok tilbud. Denne uken svarer bøndenes egne håndlangere i regjeringen med å tilby utrolige 10,1 milliarder.

Det hele lukter svidd SVIN herfra til Svinesund, men det holder vel senterpartiet på riktig side av (sperre)grensen…

I USA har John Doerr, en av de mest suksessrike venturekapitalistene i Silicon Valleys historie, denne uken avslørt at han og hans kone donerer hele 10 milliarder kroner til Stanford Universitetet. Pengene skal gå til å finansiere studier med fokus på klimaendringer og bærekraft. Vi ber våre lesere se på begrunnelsen fra mannen som i sin tid var blant de første til å investere i både Google, Amazon og Slack:

“Klima og bærekraft kommer til å bli den nye vekstbransjen. Det er dette de dyktigste ungdommene ønsker å jobbe med, og de gjør det av alle de riktige grunnene.”

Bra sagt og levert, John Doerr!

Litt lenger øst, i Fairfax, Virginia sitter de to skuespillerne Johnny Depp og Amber Heard i en rettsak og spiller sine livs roller, – dessverre for dem uten å få betalt. Forestillingen virker likevel å more mange tilhørere kostelig. Spørsmålet som stilles er om Johnny Depp i realiteten er en pillmisbrukende konemishandler eller om Amber Heard er kona du slett ikke ønsker deg. I går kom det frem at deler av hennes forklaring er ordrett hentet ut av den engang så populære filmen “Den talentfulle Mr Ripley”. Vi mistenker at juryen ikke lar seg imponere av slike sitater, men realiteten er at hele saken er nitrist for begge to og de to som burde hatt alle forutsetninger for å skape seg et rikt liv har i stedet klart å skape seg et levende helvete som nå brettes ut for en hel verden. Nitrist!

Vi tviler på at det gamle munnhellet om at all reklame er god reklame gjelder her!

Da er det morsommere å kommentere ukens to Champions League kamper hvor Liverpool fortjent slo Villareal som dog kjempet som løver før Real Madrid kvelden etter snudde Manchester City’s komfortable ledelse da det gjenstod to minutter til et sviende nederlag for de blåkledde. Det er bare å ta av seg hatten for Real Madrid som viste oss alle at enhver kamp spilles til dommeren blåser av. De oste av vinnervilje og ga ikke opp! KUDOS!

La oss helt til slutt svinge innom Kina som fortsatt holder knallhardt på sin nullsmitte strategi og det innebærer også at det slås like hardt ned på alle som kremter i sosiale medier. DN meldte denne uken at Professor Dai Yiyi ved Xiamen Universitetet er suspendert fra bloggtjenesten Touriao etter han la ut et klipp fra forrige helgs legendariske årsmøte hos Berkshire Hathaway med de to topplederne Warren Buffett og Charles Munger. De to deler på dette møtet sine tanker om både aksjer, markedet og ikke minst livet. Dette årsmøtet i Omaha, Nebraska kalles ofte også kapitalistenes Woodstock festival og er en årlig happening som fenger over 10 000 aksjonærer. Du kan se klippet her. Begge de to er som vår egen Olav Thon godt over 90 år, men klarere i toppen og rikere enn de fleste av oss.

Hva skrev så professor Yiyi som var så ille at kinesiske myndigheter stoppet ham?

«De brukte ikke munnbind og de snakket i seks timer med flere titusen mennesker til stede. Er de idioter? Eller ønsker de ikke å leve. Hvis de er idioter, hvordan kunne bli så rike? Hvis de ønsker å dø, hvordan kan de leve så lenge? Slike spørsmål plager meg dypt»

Ukas innovasjonsblomst går til kronprinsparet som fortsetter å være flotte representanter for norsk næringsliv, samt Olav Thon som stakk av med en verdensrekord som virkelig fortjener blomster. Vi gratulerer og ønsker både de og våre tusenvis av lesere en riktig flott vårhelg.

Happy Friday!