I en uke preget av nasjonaldagsfeiring med barnetog, bunadsflora og ballongfjas er det lett å bli en smule nasjonalromantisk.

For øvrig har Melodi Grand Prix sirkuset i Torino, Italia vist oss at både nordmenn og europeere elsker glatt underholdning, – og at vi sliter mellom å skille god musikk fra politiske heiarop. Du skal være temmelig partisk for å hevde at vinnermelodien fra Ukraina var den beste, men kvelden ga Europa nok en mulighet til å vise Ukraina at de har massiv støtte de fleste steder. Ikke mange fikk med seg at antatt stemmejuks medførte at EBU fjernet millioner av stemmer som de mistenkte for å være falske og erstattet dem med et automatisk beregnet resultat. Duoen Subwoolfer som representerte Norge i finalen fikk med sin banale banansang en respektabel 10. plass.

For oss som liker tekster med mening sitter det langt inne å falle for en sang hvor teksten stort sett består av to ulver som synger  «And before that wolf eats my grandma Give that wolf a banana».

Selv om ikke sangen imponerte oss, er vi imponert over at pressen lojalt har bygget opp om duoens identitetsmystikk, til tross for at det nettopp var bilene til Ben Adams fra A-1 og Gaute Ormåsen som stod parkert utenfor musikkstudioet da de tidligere i vinter spilte inn sin musikkvideo. Dog falt vi pladask for deres dans på Karl Johans gate 17. mai sammen med Kampen Janitjar og fagre bunadskledde dansere – du kan se klippet her.

Mens vi feiret vår frihet, fortsatte redselshistoriene å komme fra Ukraina om russiske soldater som skyter forsvarsløse sivile i ryggen, bomber, plyndrer og voldtar sivile. En hel verden er i ferd med å innse at Putin’s hær består av brutale bøller ledet av korrupte og kriminelle. Et samfunn som har vinket farvel til en fri presse og i stedet manipulerer og forvrenger realitetene – og samtidig spiller overrasket og snurt når naboland ønsker å beskytte seg mot slik bøllete oppførsel. Denne uken ble NATO søknadene til både Sverige og Finland sendt avgårde, – og i et historisk perspektiv er dette viktige hendelser som gjør det mulig for Norden å operere forsvarsmessig samlet for første gang på over 500 år.

I stedet for å respektere Sverige og Finlands avgjørelser har partiet Rødt, som inntil nylig hyllet Putin, denne uken annonsert at de vil stemme imot svensk og finsk inntreden i forsvarsalliansen de selv ikke støtter. Håpløst! – for oss blir dette like virkelighetsfjernt som gutta i Kreml. Det burde være nok av nasjonale utfordringer som krever innovative politiske løsninger for både partiet Rødt og andre her hjemme, i stedet for å blande seg inn i andre nasjoners demokratiske beslutninger.

Imidlertid kan man kanskje ikke vente annet av et parti som har programfestet at det å kjempe for internasjonal solidaritet i dag også betyr «å kjempe imot EU og EØS-avtalen» og at «den sterkt økte militære aktiviteten fra USA og NATO i nordområdene utgjør en trussel mot Norges viktige og gode naboskap med Russland».

Temmelig virkelighetsfjernt spør du oss, og vi minner om at partiet for tiden henter stemmer fra rundt 300 000 nordmenn …

Noe virkelighetsfjernt er også tallene som kommer ut av rapporten som Samsung lanserte denne uken. Den viser at 54 000 nordmenn kan tenke seg å leve hele livet i en digital virkelighet, det som Mark Zuckerberg og en rekke andre nå markedsfører under samlebetegnelsen Metaverse. Som vi har skrevet før er ikke begrepet “metaverse” noe nytt, det ble “funnet opp” av forfatteren Neal Stephenson i hans roman “Snow Crash” allerede i 1992. I boken skildret han en virtuell spilleverden der spilleren var en del av spillet. Den berømte filmskaperen Steven Spielberg gjorde dette konseptet populært i science fiction-eventyret “Ready Player One” som kom i 2018. Du kan lese mer om rapporten her og du kan se traileren her.

En smule virkelighetsfjernt er det for mange at Tom Cruise som for hele 36 år siden spilte hovedrollen i filmsuksessen “Top Gun” denne uken er tilbake med oppfølgeren «Top Gun: Maverick» og vi innrømmer det lett og ledig, vi gleder oss. Testosteronets triumf, skriver VGs anmelder og gir den terningkast 5. I Cannes under filmfestivalen som arrangeres denne uken fikk den aldrende filmhelten 5 minutters stående applaus, – og etter alle hans halsbrekkende stunts i fire tiår synes vi det er velfortjent.

Uken bød også på åpningen av Xpeng‘s nye showrom i Oslo, og der kan man sette seg inn i deres flyvende bil. Det er nok likevel de to andre modellene P7 og

La oss avslutte med å minne både Melodi Grand Prix deltagerene, Tom Cruise og alle våre lesere om skiltet som i alle år hang på Albert Einsteins kontor med teksten;

Everything that can be counted does not necessarily count; everything that counts cannot necessarily be counted.”

Ukens innovasjonsblomst går til Kampen Janitjar korpset som selv på nasjonalromantikkens festdag tør å innovere en lille smule, – og vi håper de raust deler med regjeringssjefene i Sverige og Finland som denne uken tok historiske beslutninger.

Happy Friday og riktig god helg!