Oktober er i gang!

Samme uke som mange nordmenn tar seg noen høstferiedager og de første snøstengte veiene dukker opp, avslutter våre stortingsrepresentanter det som må være Norges lengste sommerferie.

Onsdag var det høytidelig åpning av det 164. storting,  – og de 165 representantene fant sine plasser i landets mektigste sal. Dagen var preget av mye “promp og prakt” for å sitere en journalistkollega som for noen år siden var litt uheldig med tastaturet. Hvilke saker folkets valgte gleder seg mest til vites ikke, men vi er villig til å vedde på at trontalen IKKE er høydepunktet.

Talen ble som vanlig fremført av kongen, og han er jo egentlig en humorist med glimt i øyet. Dessverre er talen noe av det tørreste som serveres på våre breddegrader, og det er kanskje OK. Regjeringens programerklæring fremføres breddfull av fakta og bunnskrapt for gode retoriske poeng, snert og humor. Det er bare å konstatere at vår konge fikk lite å jobbe med, – så det var fullt mulig å sovne underveis.  Neida, vi sovnet ikke, men tankene vandret når sant skal sies til historien om den store engelske språkkonkurransen, der utfordringen for de 100 finalistene var å uttrykke fred, lykke og ro uten å bruke for mange ord.

Han som vant konkurransen skrev….”Min kone sover.”  Ikke bare vant han førsteprisen, Han fikk visstnok også stående applaus fra de 99 andre deltagerne.

Vi vet ikke om det er applaus som venter sjefen for planetarisk vitenskap i NASA, Jim Green, eller vanære. Uansett har han i et oppsiktsvekkende intervju med den britiske avisen The Telegraph denne uken hevdet at NASA snart vil kunngjøre at man har funnet sikre tegn til intelligent liv andre steder i rommet – men at menneskeheten kanskje ikke er klare for det…

Her på huset håper de fleste at man snart også finner tegn til intelligent liv i det hvite hus, – det har ikke vært en enkel oppgave de siste 3 årene!  Trump er likevel nominert til Nobels fredspris av de to FRP veteranene Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen. Vitner ikke slikt om en aldri så liten brist på vurderingsevnen?

Karsten Warholm oser derimot av vinnervilje og hentet i knallvarme Doha VM gull nummer to.  Han starter knallhardt og holder helt i mål. Det er bare å ta av seg hatten, – den tidligere 10-kamp kjemperen fremstår som en vinnerskalle av dimensjoner. Vanvittig imponerende!

Det nye storfylket Viken derimot må sies å ha fått en dårlig start. Arbeiderpartiets Tonje Brenna som nettopp er valgt til fylkesrådsleder i den nye Viken foreslo å legge ned hele greia. Det gjør de, til tross for at Stortinget har vedtatt å opprette regionen. Kort oppsummert holdes 1,2 millioner nordmenn for narr av politikere som egentlig ikke vil at arbeidet de er satt til å gjøre skal lykkes. Makan til mangel på vinnervilje og forståelse for at fremtiden må bygges, ikke diskuteres sønder og sammen – skal man lete lenge etter. Som Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum skriver er et mulig scenario nå at Viken opprettes, legges ned og gjenopprettes om noen få år. Viken fortjener bedre enn å ledes av politikere med retningssans på nivå med værhaner. Håpløst.

På teknologifronten melder Amazon at kunder av deres smarte høyttaler Echo nå kan bytte ut Alexa’s stemme med Pulp Fiction stjernen Samuel L. Jackson for 99 cent pr måned. Det åpner seg et nytt marked for gamle filmstjerner, og personlig gleder vi oss til det er mulig å få Clint Eastwood og hans «Go Ahead – make my day» kommentar. Vi har sagt det før, alt som kan bli digitalt vil bli digitalt!

La oss avslutte med å peke på at det nok blir billige syden reiser fremover. Etter forrige ukes konkurs er over 700 000 senger sluppet fri på markedet bare i Spania. Ringvirkningene er store og for mange destinasjoner er 25% av omsetningen borte over natten, – og i følge sjefen for Spanias turistråd vil over 500 hoteller måtte stenge. Ville du og din virksomhet tålt at 25% av omsetningen ble borte over natten? Slike slag krever vinnervilje og innovasjonskraft, ikke retningsløse diskusjoner!

Happy Friday!