Home Nyheter Sluttet på skolen for å starte The Ocean Cleanup – Nå blir...

Sluttet på skolen for å starte The Ocean Cleanup – Nå blir ideen virkelighet

0

For seks år siden presenterte 18 år gamle Boyan Slat en ide for hvordan man kunne rense opp i plastforurensningen i havet under en TEDx talk. Nå er ideen i ferd med å bli virkelighet, og til sommeren skal Slats rørsystem fraktes ut i Stillehavet for å begynne å samle opp plast.

Slat, som sluttet på skolen for å virkeliggjøre ideen sin, startet i 2013 nonprofit-organisasjonen The Ocean Cleanup, med målsetning om å gjøre teknologien til virkelighet. Nå er endelig byggingen av løsningen for plastinnsamling i gang, melder Fast Company.

Danner barriere på overflaten

Systemet består av et gigantisk flytende rør – det første blir over seks hundre meter langt – som flyter i vannoverflaten og er fleksibelt nok til å bøye seg med bølgene, men samtidig har nok motstand til at det legger seg som en U-formet barriere for flytende plastpartikler på vannoverflaten.

En nylonskjerm under røret vil fange opp en del av plasten som flyter under røret, mens store ankere senket ned i havet skal sørge for at barrieren beveger seg saktere enn plasten som føres rundt av havstrømmer. Dermed blir det mulig å fiske opp plasten som samler seg foran innretningen.

Ikke redd for risiko

Slat virker å ha tatt mye personlig risiko ved å avslutte studier for å satse på et prosjekt mange forskere var skeptiske til, og til Fast Company avslører han at høy risiko ikke er noe han har overdreven respekt for:

– Jeg tror folk overvurderer risikoen ved høyrisikoprosjekter. Personlig tror jeg jeg ville finne det mye vanskeligere å gjøre en bildedelingsapp til en suksess – intuitivet høres det rart ut, siden det ville være mye lettere fra et ingeniør-perspektiv, men jeg tror at hvis du jobber med noe som virkelig er spennende og modig og komplisert, så vil du tiltrekke deg mennesker som er virkelig smarte og talentfulle. Mennesker som liker å løse kompliserte problemer, sier han.

Vil samle inn 40 000 tonn

The Ocean Cleanup samlet først inn over to millioner dollar i en crowdfunding-kampanje, og har siden mottatt kapital fra en rekke investorer – blant annet Marc Benioff. Nå sier de at de forventer å returnere til lands med sin første ladning av innhøstet plast i løpet av 2018.

Målsetningen er å samle inn fem tonn plast i måneden med dette første systemet – og organisasjonen tror de kan få opp halvparten av alt plastsøppelet fra Great Pacific Garbage Patch (et møtested for havstrømmer der store mengder plastsøppel har samlet seg) i løpet av en femårsperiode. For å nå denne målsetningen må de samle inn rundt 40 000 tonn.

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst