Herlige juli er her – sommerferiemåneden vi forbinder med ferie, fridager og frikobling fra rutineoppgaver, plikter og mas! Samtidig skaper rekordhøye temperaturer utfordringer en rekke steder, mandag satte Helsinki i Finland ny varmerekord med hele 31,7 C. Rene saunaen for finner, men det blir jo likevel som et kjølerom å regne når vi hører at man i Canada har målt temperaturer på nesten 50 grader denne uken…

Problemet er ikke lenger lokalt, men i høyeste grad bokstavelig talt globalt når russiske værstasjoner melder om 48 grader i Sibir. Vi vet allerede at når permafrosten tiner opp, vil gassene som slippes fri skape langt større problemer enn pandemien har gjort. Tatt i betraktning at juli og august er de tradisjonelt varmeste månedene, vitner målingene om at ting kan gå fra ille til verst. Det hersker derfor liten tvil om at klimautfordringene igjen er i ferd med å gjeninnta hovedrollen som det største problemet vi mennesker må løse, – og vi må løse det på innovativt vis!

Det store spørsmålet blir om klimapolitikken ender opp i proteksjonisme og økt spenning mellom de som har og de som ikke har, eller om vi får til et nasjonalt og globalt samarbeid. Få har sagt det bedre enn indianerhøvdingen Sitting Bull i en tale til guvernøren for Washington territoriet allerede i 1854. Talen huskes av få, men ordene lever ennå;

How can you buy or sell the sky, the warmth of the land? The idea is strange to us. If we do not own the freshness of the air and sparkle of the water, how can you buy them? Every part of this earth is sacred to my people…

This we know: All things are connected. Whatever befalls the earth befalls the sons of the earth. Man did not weave the web of life; he is merely a strand in it. Whatever he does to the web, he does to himself… and to harm the earth is to heap contempt on its Creator. The whites too shall pass; perhaps sooner than all other tribes. Continue to contaminate your bed, and you will one night suffocate in your own waste.

Vi tør påstå at ukens største begivenhet for sportsinteresserte verken var Englands 2-0 seier over Tyskland, Tour de France syklistenes kamp mot melkesyre og gærne tilskuere eller det faktum at VM-vinner Frankrike ble slått ut av fjellgjeitene fra Sveits. I stedet er det Karsten Warholms fantastiske løp på Bislett som vi vil huske. Nok et tronskifte har funnet sted. Verdensrekorden på 400 meter hekk er ikke lenger 46,78 og tilhører ikke lenger Kevin Young, som har hatt den til låns i 35 år.

Den nye verdensrekorden er 46,70 og tilhører Karsten Warholm.For noen tall. Vi lar oss imponere, for en vinnerskalle!

Her hjemme har Vipps denne uken annonsert at de er enige med Pivo og MobilePay om å gå sammen i et nordisk forsøk på å demme opp for globale giganter som Apple, Alipay og Klarna. Til Nettavisen sier Vipps sjefen Rune Garborg dette;

Vi skal bruke vår erfaring og kompetanse på å skape forenkling i verdensklasse gjennom løsninger som begeistrer folk utenfor landegrensene på samme måte som vi har gjort i Norge.

Det er tydelig at Vipps ledelsen har turt å tenke både stort, nytt og innovativt.

Det samme gjør #RestartNorge. Dette er et prosjekt som samler viktige aktører i næringsliv, organisasjonsliv og politikk for å sette positivt fokus på hvordan vi i Norge kan etablere en ny og bærekraftig normal på de viktigste områdene i livet.

Åpningen av et pandeminedstengt hverdags-, arbeids- og samfunnsliv er en unik mulighet for Norge, mener initivativtakerne. Vi kan starte på nytt – for første, og sannsynligvis eneste gang i vår levetid, og gjør vi ting riktig kan vi bruke gjenåpningen til å kombinere det beste fra lockdown, med det beste fra hvordan vi hadde det før – og til å rette opp noen av feilene vi burde ha gjort noe med for lenge siden.

– Vi må skape en ny normal, sier Preben Carlsen, daglig leder av Good AS og en av initiativtakerne til #RestartNorge. Kanskje vi får et nytt tronskifte?

Carlsen har jobbet med ombruksinnovasjon siden 2018 og har gjennom en årrekke gjort seg bemerket i den norske oppstartssfæren, hvor han har vært med på å starte både Folk, Reodor og kommunikasjonsbyråsuksessen Trigger. En av aktørene som har applaudert initiativet er Open Innovation Lab of Norway som oppfordrer sine 50 medlemmer til å bli med å restarte Norge på en måte som sikrer økt innovasjonskraft. Du kan lese mer om dette her.

Tre uker før verdens rikeste mann, Amazon gründeren Jeff Bezos reiser ut i rommet i sin egen Blue Origin romrakett /fartøy går han av som toppsjef. Et tronskifte skjer, men samtidig når nyheten oss om at en internettbasert underskriftskampanje har samlet mer enn 130 000 underskrifter som krever at mangemillardæren bør bli i rommet.

Det er Change.org som står bak og de hevder at milliardærer ikke burde eksistere … verken på jorden eller i rommet, men skulle de bestemme seg for å reise ut i sistnevnte, bør de bli der.”

Vi i InnoMag er langt fra like ugjestfrie og håper Jeff Bezos og hans bror lander trygt tilbake på jorda slik at Jeff kan seile avgårde i sin nye 417-fots spesialbygde superyacht. for alle som skulle være i tvil, 130 meter seilbåt er mye båt. Når den ferdigstilles neste vår vil den være en av verdens største seilbåter.

På vei ut døren til en ukes seilferie på 10 meter seilbåt misunner vi slett ikke Jeff Bezos hans 130 meter seilskute. Han trenger nemlig et mannskap på 40, – og slikt gir slikt vi ser det verken sjelefred, frihet eller frikobling.

Likevel, før vi forlater kontoret skynder vi oss å dele ut ukens innovasjonsblomst til Karsten Warholm for en fantastisk rekord, Preben Carlsen og Siri Abrahamsen for et flott inspirasjonsinitiativ, – samt til Rune Garborg og resten av Vipps teamet for et friskt fraspark.

Happy Friday, – god helg og riktig god sommerferie!