Home Voices Ukens lederkommentar: Kunsten å gjete svin og sette pris på sine barn

Ukens lederkommentar: Kunsten å gjete svin og sette pris på sine barn

Milliardær Kristian Siem er i hardt vær. Denne uken har nordmenn flest fått med seg at skipsrederen har bedrevet dobbelt bokholderi med elskerinne og tre barn i Oslo, i tillegg til familien i London.

Han er ikke den første og sikkert heller ikke den siste rikingen som viser seg å ha svin på skogen. Ikke noe å skrive om for oss, rent bortsett fra at Siem har foreslått at elskerinnens nye kjæreste skal adoptere hans tre kjærlighetsbarn for å hindre at de får del i Siems pengebinge, og i bytte får barna den nette sum av 15.000,- pr mnd. Snakk om å sette pris på sine barn- Dette ble vel hjerterått for oss!

Hardt vær har også de tre statlige bukkene Bruse (virkemiddelaktørene) vært i vinter, med offentlig krangel om Anita Krohn Traaseths evner til å lede Innovasjon Norge, Dogas ørkenvandring med tre sjefer på like mange år og Espen Suseggs sorti som SIVA-sjef etter mildt sagt uheldige sammenblandinger av vennskap og forretning. Tre triste bevis på at de som forvalter norske innovatørers pengebinge i for stor grad preges av intern krangel, uheldige subkulturer, svin på skogen og ofte en arrogant holdning til de som de er satt til å hjelpe.

Det er ikke få norske gründere som opplever det hele som et gigantisk tombola, hvor pengene forbausende ofte ender opp i støtte til gårsdagens næringsliv, og at trynefaktoren har vel mye å si. Denne uka fikk den største bukken, Innovasjon Norge på plass ny styreleder, og Gunnar Bovim som også leder NTNU, fremstår som et klokt valg. Han har både bakgrunn og tyngde til å kunne løse oppgaven.

Spørsmålet er om han og det nye styret orker å ta opp kampen med en egenrådig leder som ikke bare har sine egne svin på skogen, – hun har også skrevet bok om hvordan hun takler svina.

For oss har det ofte vært litt uklart hvem som til enhver tid er svina. Er det de ansatte som kjører svertekampanjer, er det den plagsomme oljesektoren eller er det oss journalister som ikke deltar i dansen rundt antall likes. Uansett svaralternativ er vi sikre på at det nye styret vil få nok å gjøre, og det er med håp i stemmen vi ønsker lykke til og håper fokus fremover vil være å bistå innovative og nyskapende virksomheter med å lykkes.

Nok svin på skogen til å kalle seg storbonde har uten tvil også USAs president, og denne uka kommer det frem at Donald Trump selv forfattet legeerklæringen der det fremkom at hans fysiske styrke og utholdenhet var ekstraordinær. Det interessante er at selv om han i egne øyne var det friskeste individet som noen gang er valgt til president, lider han av bemerkelsesverdig dårlig hukommelse. Det tok ham jo fire uker å huske at han betalte pornostjernen Stormy Daniels nesten èn million kroner for å holde munn. Snakk om å sette pris på sine forhold! Samtidig melder Dagbladet om at 18 republikanere nominerer samme mann til Nobels fredspris, for hans utrettelige arbeid for å skape fred i vår verden. ”You simply can’t make these things up” som det heter der borte. Vi håper noen tar fra Torbjørn Jagland ambisjonene om å få nok en amerikansk president til Norge før det er for sent!

Den siste uken har også landets kanskje ledende utdanningsinstitusjon, Handelshøyskolen i Bergen fått gjennomgå. Debatten avslører at studentmiljøet preges av både elitisme, pampevelde og svin på skogen i form av et syn på både mangfold og kvinner som hører hjemme på historiens skraphaug.

Også Norske Skog har sine svin på skogen. Etter en lang prosess ble det klart at engelske Oceanwood får muligheten til å lede den tradisjonsrike virksomheten ut av sin mangeårige skogsvandring. Vi håper de fremover vektlegger innovasjonsevne langt høyere og tipser med glede både de og alle øvrige lesere om at Forskningsrådet nå lyser ut én milliard kroner til innovasjonsprosjekter i bedrifter. Midlene skal bidra til at bedrifter kan løse samfunnsutfordringer, sikre bærekraftig verdiskaping og økonomisk vekst.

Ukas innovasjonsblomst går til næringsministeren og Forskningsrådet for å satse på fremtiden, det er altfor mange der ute som heier på gårsdagens aktører og gårsdagens kultur.

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst