Home Voices Ukens lederkommentar: Om Blåsbortdager, unødvendige politiske stormvarsel og økonomisk værskifte i sikte!

Ukens lederkommentar: Om Blåsbortdager, unødvendige politiske stormvarsel og økonomisk værskifte i sikte!

Selv om OL i Pyonchang delvis er i ferd med å innta Blås Bort dimensjoner som selv Ole Brumm ville nikket gjenkjennende til, virker det som de norske utøverne mestrer uværet og hamstrer norske medaljer i et tempo som selv Tigergutt ville digget.

For oss endringsagenter er det godt å se at vanskeligheter som dukker opp, løses. Små knepp justeres og innsatsen maksimeres når det gjelder som mest, – og i så måte minner lekene i Sør Korea oss om det alvoret de fleste av oss opplever i arbeidet med å bygge virksomheter. Det går sjelden helt som vi planlegger, uforutsette begivenheter og misforståelser dukker opp og endrer våre planer. Nettopp derfor imponerer de norske utøverne oss, og Aksel Lund Svindals utforgull vil for oss bli stående som en klar melding til alle norske endringsagenter om at det viktigste ikke er hvilke fall og ulykker som inntreffer underveis. Det viktigste er å ikke gi opp, det handler om å reise seg opp igjen, brette opp ermene, bite tennene sammen og gå på med en vinnervilje og innsats som til slutt kan veksles inn i konkrete resultater. I Aksels tilfelle nok en gullmedalje, Norges første i utfor, – vinter OLs formel 1 sirkus. Vi gratulerer!

Det mangler ikke på stormvarsler takket være teknologiske fremskritt, og denne uken har mange av våre lesere blant annet fått med seg teknologigigantenes møte i retten, selvkjørende Teslaer fra kyst til kyst i USA og et Facebook i trøbbel: Hvis ikke, sjekk ut syv av de viktigste tech-nyhetene fra uka som har gått!

En av vanskelighetene vi møter på vår vei er jo språklige forviklinger, og selv seriøse asiater dro på smilebåndet da de norske OL-kokkene fikk 15 000 egg levert, – det viste seg at de hadde stolt litt for mye på Google Translate og 1500 hadde blitt til 15 000 egg. De eneste som ikke lo var vårt naboland, svenskene trodde noen timer at Norge hadde funnet opp et nytt vidunder-dop som erstatning for leppepomaden til Johaug.

Det er nok ikke språklige forviklinger, men mangel på økonomisk og politisk gangsyn som gjør at Stortingets konfliktfylte byggeprosjekt nok en gang melder om storm. Denne uka innrømmer Stortinget at prisen er økt til 2.32 milliarder kroner, og selv om også våre skiskyttere må tåle en bom eller to, er det olympiske dimensjoner over en budsjettsprekk fra de som styrer landet når de presterer å bomme med 95% på noe som i utgangspunktet skulle være et nytt postmottak. Beløpet er 1.2 milliarder blanke norske kroner mer enn det opprinnelige budsjettet. I noe som kan se ut som et innøvd grep, tar Stortingets direktør, Ida Børresen nå «ansvar» og trekker seg fra sin stilling, og det høres jo beslutningsmessig bra ut, helt til vi erfarer at hun uansett kun har åremål-stillingen frem til 30. april. Mye tyder på at stortingspresidenten og hans hoff tror nordmenn enten er i olympisk lykkerus eller også er helt blåst i topplokket?

På vegne av alle landets endringsagenter vil vi hevde at dette ikke bare er en unødvendig storm, den har også vært varslet lenge. Bak står Høyres stortingspresident, Olemic Thommessen som i stedet for å ta ansvar, skylder på leverandøren Multiconsult, i noe som fortoner seg som et trist eksempel på hvordan man ikke tar ansvar. Alle kan bomme, enten de deltar i olympiske leker eller leder landet, men i denne saken er bommen så gigantisk og bortforklaringene så elendige at stortingspresidenten bør trekke seg.

Hadde Olemic og hans kumpaner stilt opp i skiskyting i Pyonchang ville avviket i prosent medført at de hadde skutt tilskuerne på tribunene, og det er noe annet enn å bomme på skiven.

Stormen som nå kommer, er også unødvendig fordi de fleste Oslo-beboere og stortingspolitikere flest innså allerede før valget at Stortingets postmottak var i ferd med å bli en bom så stor at Høyre burde funnet frem til en mer egnet og samlende kandidat som landets stortingspresident. Det manglet ikke oppfordringer, men Høyre valgte å overhøre disse stemmene, noe blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre konstaterte fra talerstolen.

Det var neppe storm i Norges Banks lokaler i går kveld, men budskapet i sentralbanksjef Øystein Olsens årstale torsdag bør likevel oppfattes som et værskifte. For første gang siden 2012 varsles vi om en sannsynlig renteoppgang i løpet av året. Vi kunne sikkert argumentert med at når tilhørerne i salen inkluderer ledere som godtar at et postmottak skal koste over 2 milliarder og grave opp store deler av sentrale Oslo i 2 år, blir en liten renteøkning vekslepenger. Imidlertid vet vi at mange unge endringsagenter med store boliglån oppfatter et varsel om renteøkning som skumlere enn en episode av Broen. En smart senior som Olav Thon sa følgende til NRK i går « Jeg mener det har lett for å få mye større konsekvenser enn hva kanskje politikerne og bankene er oppmerksom på». Vi tror han kan få rett…

Ukas innovasjonsblomst går til Aksel Lund Svindal, Norges ”Come Back-artist par excellence”!

Happy Friday!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst