Etter en eventyrlig reise over Nord-Atlanteren og mer enn syv år som publikumsmagnet i amerikansk farvann, er verdens største vikingskip, det norske skipet Draken Harald Hårfagre, på vei hjem for å kunne legge ut på nye eventyr fra Norge i fremtiden. Hjemmehavn det kommende året blir Jørpeland i Strand kommune utenfor Stavanger.

Draken Harald Hårfagre, verdens største vikingskip bygget i moderne tid, ble bygget i Haugesund i årene 2009-2012. Etter år med prøvesegling og trening, ble det satt seil i 2016 da de seilte over Atlanterhavet til Nord-Amerika i kjølvannet av Leif Erikson. Den eventyrlystne ekspedisjonen ble hyllet og lagt merke til av organisasjoner, medier og mennesker fra hele verden.

Etter mer enn syv år i Canada og USA har skipet gjort stort inntrykk på nordamerikanere. Hundretusenvis av mennesker har besøkt skipet under havnestoppene langs kysten og i De store innsjøene. 50 000 amerikanske skolebarn har deltatt i aktiviteter på Draken med ett engasjert mannskap som har inspirert og utdannet neste generasjon amerikanere. Samarbeidspartnere som den norske ambassaden og det norsk-amerikanske handelskammeret har også brukt skipet til å markedsføre norske interesser i utlandet. Norges daværende ambassadør i USA, ambassadør Kåre Aas, kåret Drakens havnestopp i Washington D.C. 2018 som den beste markedsføringen av Norge noensinne i USA.

I dag har Draken en stor tilhengerskare på sosiale medier der innleggene deres blir sett av et publikum på millioner. Et kanadisk produksjonsselskap laget også en TV-serie «Viking Quest: America» med 6 episoder rundt Draken-prosjektet så sent som i fjor. Serien har så langt blitt sendt i 15 land rundt om i verden. Til høsten er TV-serien også ventet å vises på norsk TV. Produsentene er nå interessert i å gjøre flere sesonger fremover.

– Nå henter vi skipet hjem fra USA for kunne legge ut på nye fremtidige ekspedisjoner fra Norge. Vi ser også på nye markeder og muligheter for å utvikle konseptet rundt Draken som utdanningsplattform og som ambassadør innen «Ocean Science and Innovation». Vi håper også å kunne få til en fortsettelse med nye TV-sesonger av serien vår, sier Emanuel Persson, daglig leder for skipet Draken.

Sist uke ble Draken lastet på et spesialtilpasset lasteskip i Newport, RI og denne uken kom lasteskipet med Draken til Stavanger.

Når skipet ikke har vært på tur i tiden i USA, har skipet hatt hjemmehavn i Mystic Seaport Museum, noe som regnes som et av de fremste maritime museene i verden, hvor Draken har vært en svært populær turistattraksjon.

Skipets nye hjemmehavn i Norge blir Jørpeland i Strand kommune, rett øst for Stavanger.

– Jørpeland blir veldig bra for oss av ulike årsaker. Fremfor alt har vi mannskapsmedlemmer som bor i nærheten som kan ta seg av det daglige vedlikeholdet av Draken, men vi ante også fra starten av et stort engasjement og interesse fra Strand kommune for å få en god båtplass og et godt opphold for skipet vårt, sier Emanuel Persson.

Det er klart at Draken blir værende på Jørpeland i ett år framover. Draken er ventet å ankomme Jørpeland 7. juni, akkurat i tide til det lokale årlige Strandadagene-arrangementet, da det vil være mulighet for publikum til å få en guidet omvisning i Draken.

– Vi er veldig stolte over å kunne ønske dette fine skipet velkommen til bygda vår og vi forventer at det vil trekke flere turister til Jørpeland, sier Elin Aasheim Rossemyr, konstituert-leder kultur og næring ved Strand kommune.