Når vi først snakker om digitalisering, så er det ingen tvil om at samtid har noe med digitalisering å gjøre. – Digitalisering er betydningen av at internett har gitt oss tilgang til hele verden akkurat nå, sier direktør ved Nasjonalbiblioktet, Aslak Sira Myhre.

– Vi følger med på hva som skjer hjemme, hva som skjer i Afrika, eller i Asia, men først og fremst; hva som skjer på Facebook. Vi vet til enhver tid hva som skjer på Facebook. Samtidstyranniet gjør at vi stort sett er mer opptatt av hva som skjer på Facebook, enn hva som skjedde i går, sier Myhre.

– Hvis du har totalt tilgang til samtida, og øyeblikket akkurat nå så er det ikke så mye tid til å forholde seg til fortiden. Vi lever i et paradoks, og det paradokset er slik; på den ene siden har vi aldri hatt tilgang til mer kunnskap enn det vi har nå, på den andre siden så har hukommelsen antagelig aldri vært kortere enn det den er akkurat nå.

“Samtidstyranniet gjør at vi stort sett er mer opptatt av hva som skjer på Facebook, enn hva som skjedde i går”

 

Nasjonalbiblioteket har som oppgave å ta vare på vår nasjonale hukommelse, forklarer Myhre.

– Vi tar vare på absolutt alt som publiseres fra norsk offentlighet, av alt som legges ut på internett akkurat nå, sier han.

– Alle bøker, musikk, filmer, lyd, alt som legges ut på blogger, alt som gis ut av reklame, alt dette tar vi vare på og gjør det tilgjengelig for folk, samtidig som vi skaper nasjonal infrastruktur for andre bibliotek. Digitalisering handler om hva vi bruker den til. Hva er det vi skal gjøre med det digitale? Vi skal ta vare på den nasjonale hukommelsen.

“Vi skal ta vare på vår nasjonale hukommelse”

 

Nasjonalbiblioteket kaller seg en digital institusjon.

– Vi er en institusjon som har jobbet digitalt i snart 15 år. I vår avdeling for digital vekstbygging er det 140 ansatte og vi er tilsammen 450. Vi har flere internasjonale samarbeidet med blant annet Harvard, Yale og Princeton, for å skape nye digitale plattformer for blant annet lagring og deling av bilder, og vi er fremst i verden på det vi jobber med.

Nasjonalbilioteket har idag digitalisert alle bøker som er gitt ut i Norge noensinne.

– Vår digitale strategi er veldig kort, og veldig enkel; Folk forventer å finne kunnskap på nett, og hvis vår kunnskapspost skal være relevant i framtiden så må den være på nett, og hvis den først skal komme på nett så må den digitaliseres, sier Myhre.