Norge er i verdenstoppen i antall etableringer med hele 53 000 nye selskaper i 2012 og 2013. 1 av 3 selskaper går konkurs, men av de som overlever er ikke veksten stor nok. For å skape vekst er kapital essensielt. Aldri før har Norge trengt mer risikokapital og større satsing på fremtidens næringer og de som skal bære Norge fremover. Det koster å utvikle ideer, det koster å satse og skalere og da trenger vi mer risikokapital!

I Norge i dag er det gunstig skattemessig å investering i eiendom – dette har komme på grunn av insentiver for å stimulere markedet. For få år siden ble el-biler subsidiert, for å få flere i markedet, og resultatet var soleklart. Norge er nå i verdenstoppen på antall elektriske biler på veiene. Totalt har Norge betalt 2,3 milliarder for å få flere el-biler på veiene – og det har vært statens mest lønnsomme miljøtiltaket. Er det ikke da innlysende at skatteinsentiver for risikokapital – som tiltak for å skaffe fremtidens arbeidsplasser – er en god investering? Arbeidsplassene vil generere produktivitet og skattepenger i lang tid.

Kopier det som fungerer
Om man ser på land som Frankrike og England har de hatt skatteinsentiver for investeringer i mange år. I Frankrike er det 20% skattefradrag på inntekt før skatt, og i England har det vært 25% frem til 2012. Da valgte de å innføre kraftigere tiltak for å få en raskere effekt. For investeringer under 1 million inn-førte de 50% skattefradrag i selskap som var yngre enn 5 år og innovative, og for større investeringer 30% skattefradrag for opptil 10 millioner. Effekten var klar; 1 milliard ble investert i løpet av en 12 måneders periode og over 1000 selskap mottok investeringer. Så hvorfor kan vi ikke gjøre det samme i Norge?

Ikke godt nok med såkornsfond
I 2013 kom det to nye såkornsfond på til sammen 500 millioner. Dette var etterlengtet og ble tildelt primært til olje- og IKT-industrien. I år har det blitt etablert enda et fond som skal iverksettes i 2016 – dette er selvsagt positivt, men ikke nok. Kapitalen blir fordelt på et håndknippe venturekapital-miljøer i Norge som skal velge hvor investeringene skal gå. Det første fondet har vært i drift i et år og kun 10 investeringer er blitt gjennomført. Og det som skulle være såkornfond og risikokapital minner mer om lavrisiko og treg kapital – og er dermed mot sin hensikt. Noen få ventureselskap kan ikke rekke over alle de gode forretningscasene i Norge, men det kan de over 2400 forretningsenglene vi har i Norge!

Med skatteinsentiver vil investorene bli stimulert til å investere mer kapital, risikoen blir mindre og dersom det gis 30-50% skattefradrag vil antall investeringer øke. Gründere vil få mer tilgang på kapitalmuligheter og gode ideer vil få liv, ikke bare i Norge men også globalt. Det vil oppstå en naturlig konkurranse – som ikke reguleres av såkornsfond eller tilskudd, men i stedet av konkurranse og stimulering investorer imellom for å finne de beste selskapene – og blant gründerne for å finne de beste investorene.

Skal vi være konkurransedyktige internasjonalt må vi få på plass viktige skatteinsentiver. Jeg oppfordrer næringsministeren til å fremlegge et forslag med en prøveperiode på 3 år – hvor insentiver på risikokapital gis opptil 50% skattefradrag – nettopp for å bevise at dette også vil fungere i Norge.

 

Les også: http://www.3in.no/vanskelig-hente-mindre-enn-30-millioner-kroner/

Les også: http://www.3in.no/englene-og-grunderne-er-heltene/

Les også: http://www.3in.no/ber-om-skattelette-for-grundere/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here