Home Voices Ukens lederkommentar: Om svarte fredager, hvite julebordkvelder og blåmandager

Ukens lederkommentar: Om svarte fredager, hvite julebordkvelder og blåmandager

0

Hjelp, hva galt har vi gjort? Det amerikanske fenomenet Black Friday er her nok en gang!Internt oversetter vi dagen til Blakk Fredag, – det kan nemlig fort bli resultatet, – i hvert fall om man går på alle de merkelige tilbudene vi nå dynges ned av.

Fenomenet har de siste årene spredt seg som en influensa-epidemi også her på berget, og i dag er dagen for store rabatter på alt fra en skarve kaffekopp til selve drømmekjøkkenet. Det slår oss som merkelig at det er Black Friday vi har valgt å importere fra USA, i stedet for å fokusere på torsdagskveldens hyggelige Thanksgiving-tradisjon hvor man samler slekt og venner rundt sine kalkunmiddager i takknemlighet over både avlinger og livet…

Med en måned igjen til selveste julekvelden virker det som verden helt har gått av skaftet, og kjøpepresset vi utsettes for bør få oss til å reagere. I USA er over 30% av befolkningen på shopping denne fredagen, og de ivrigste butikkene er åpne fra midnatt allerede. Som verdens lykkeligste land, bør vi av alle rope ut at vi ikke blir lykkeligere av å dynges ned i tilbud, – og i stedet for å løpe ut å kjøpe saker vi strengt tatt ikke trenger, bør vi nekte å kjøpe noe som helst. Det ville forhåpentligvis satt en stopper for fredagsgalskapen.

Kudos til IKEA som har hoppet av karusellen, og i stedet oppfordrer oss til å stramme skruene på det vi allerede har kjøpt.

Galskapen herjer også i melkehyllene, denne gang takket være bondeeide Tine Norske Meierier som virkelig har ertet på seg norske bønder fordi de har puttet en tegning av en ulv på sine melkekartonger. Tatt i betraktning at Tine er heleid av norske bønder, kan det virke som om noen har fulgt litt dårlig med i sommerens store snakkis om ulvebestanden i Norge. For oss endringsagenter er det nærliggende å stille spørsmålet om Tine helt har lagt bort testingen av sine ideer før de trykker på produksjonsknappen, eller kan det være at de bare liker å provosere?

Uka har også vært preget av at enkelte mener Carl I. Hagen opptrer som en ulv i fåreklær fordi han ønsker å bli valgt inn i Nobelkomiteen, noe som visstnok er veldig vanskelig fordi han er vikar til Stortinget. Andre har fått permisjon, men med Hagen har det blitt veldig viktig å ri prinsippene helt inn i ulvehiet. Vi er slett ikke alltid enig med Carl I Hagen, men opplever det som trist når enkelte insisterer på at de har ingenting imot FRP-sjefsbyggeren, samtidig som de stadig vekk lemper inn vikarierende motiver for å hindre utnevelsen. Vår ”take”; Hagen er en endringsagent som fortjener plassen etter mange års innsats for dette merkelige landet vårt, – og dessuten kan han umulig gjøre mer skade enn Torbjørn Jagland allerede har gjort. En smule raushet gjør oss ikke til et dårligere demokrati.

Selv i disse #MeToo-tider er det bare å glede seg til julebord, kanskje er det lurt å ta en drink mindre eller holde kvelden hvit. Vi føler med både ofre for klåfingrede menn og de som ikke lenger tør å be om verken dans, kyss på kinnet eller å dele drosjen hjem.

Håpet er at nordmenn ikke tar etter japanske menn som visstnok i økende grad foretrekker humanoide roboter.

For et land der halvparten av gifte par har sluttet å ha sex, er myndighetenes problem at de om noen år vil bli nesten én million færre per år. Flere og flere japanere mener at roboter er en del av løsningen, og som vi var inne på i forrige ukes kommentar, har den første roboten allerede fått statsborgerskap, – Saudi Aarabisk av alle ting!

Har du forresten hørt den siste robotvitsen, vi hørte den selvsagt av en robot; – Vet du hva slags musikk roboter liker best?  Heavy Metal, – selvsagt! Ta en titt på denne linken og se om du kan avgjøre om det er en robot eller en kvinne du møter;

La oss avslutte med å trekke frem ukens gründercase som med tjenesteplattformen Biaton gir deg muligheten til å dele kompetansen din med andre – og få betalt for det!

Happy Friday, – uansett farge, også håper vi du ikke shopper så mye at mandagen blir en blåmandag!

InnoMag er Norges ledende innovasjonsmagasin og leverer kvalitetsinnhold uten betalingsmur. Vi er derfor avhengige av støtte fra våre lesere for å kunne fortsette å kunne levere unikt stoff til alle dere som er opptatt av fremtiden og alt det spennende som skjer på innovasjonsfronten, både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom du ønsker å støtte InnoMag, kan du sende ditt bidrag via Vipps ved å søke opp InnoMag under "kjøp og betal". Alle monner drar og vi setter stor pris på bidraget! Med vennlig hilsen InnoMag-teamet!

Tips oss

Har du et godt tips til en sak vi bør skrive om? Send ditt tips til post@innomag.no!

Pssst