Hvis det var sånn at du kan føle deg vel uten grunn. At du kan gå rundt i livet og hverdagen og føle deg sånn helt herlig vel. Ville du gjøre det da?

Ville du gripe muligheten? Eller er dagen din i dag sånn som du vil ha den. Med akkurat passe mengde ubehag og klaging. Irritasjon, kjedsomhet og å holde ut? Med trygg mur mellom deg og det du kan evne, sånn at du slipper å tråkke utenfor komfortsonen av det kjente og forutsigbare?

Her er fem steg til økt godfølelse:

  • Fysisk aktivitet. Foruten når du finner en million på gata foran deg eller øynene dine bader i den du elsker, så er fysisk aktivitet den raskeste veien til godfølelse. I rakettfart skyter energi og kraft ut i kropp og sinn, du blir sterk, klar og føler overskudd. Dans, gå raskt, beveg deg etter lyst – det være seg en tur i parken eller en real treningsøkt.
  • Lær noe. Hjernen vår er en læremaskin, du kan ikke ikke lære i livet. For i det øyeblikket du slutter å lære, dør du. Tenk bare etter. Det stagnerer, blir dødt, mister fargen og gleden. Å lære seg noe nytt, gjerne noe du ikke mestrer i det hele tatt eller vet noe som helst om, gir liv, glede og energi. Det kan være noe fysisk type snekre noe eller jobbe i hagen, eller det kan være mer på mental ferdighet som å snakke et språk eller lære å skrive dikt.
  • Følelsen av takknemlighet gir helse og godfølelse som setter spor. Bare etter fire minutter med å kjenne på noe en er takknemlig for, endres blodbildet i kroppen vår. Depresjon snur, en føler håp, kreativitet og får handlekraft fra glede. En god måte å sørge for dette på er å skrive takknemlighetslogg. En bok eller en liste hvor du daglig, ukentlig eller to ganger i måneden skriver ned hva du er takknmelig for. Det kan være trivielle ting som “jeg rakk bussen, jeg ser vakre blomster” eller mer skjellsettende som “jeg mestret den oppgaven, jeg føler kjærlighet når.. jeg kjenner ro og fred i hjemmet mitt” osv.
  • Vær sosial. Det sies i forskning at 70% av vår følelse av glede og lykke kommer fra tilstrekkelig antall av venner og familie. Men det er samtidig sånn at vi påvirkes av de vi omgir oss med, så vær oppmerksom på om dine nære og kjære gir deg energi eller tapper deg. Begge deler kan være greit, bare vi er bevisst. Om noen i våre nære omgivelser sliter og trekker energi, vil det tappe oss i lengden. Det kan være vi skal bistå dem, med vi trenger å passe på å få påfyll. Nyt da hvert øyeblikk av det gode nærværet, latteren og gleden du får i samvært med andre, så bygger du både helse og glede i deg selv, samt demmer opp “godsaker” du kan gi videre av.

“Hvor godt er det ikke når vi hjelper og engasjerer oss?”

  • Engasjer deg. Bistå andre, gi av deg selv og engasjer deg i andres vekst og suksess. Dette gir en lykkefølelse og glede som varer lenger enn når vi kun har næret oss selv. Tenk bare etter. Hvor godt er det ikke når vi hjelper og engasjerer oss? Som punktene over her, er også dette forsket på. For eksempel ble forsøkspersoner som fikk gi penger videre til å hjelpe andre lykkeligere enn når de fikk bruke pengene bare på seg selv. Hmmm.. noe å tenke på for oss som har så mye..

Nå som du har lest gjennom, har du sikkert allerede scoret deg selv på de fem stegene. Vet hvor du ligger godt an og hvor du har noe å hente.

At stegene virker er ikke noe å lure på. Om du trenger dem, er et spørsmål. Går du i hverdagen rundt og kjenner deg grunnleggende glad, sånn helt av seg selv. Nyt det og fortsett å gjør det du gjør.

Er du derimot innom ubehag, irritasjon, manko på energi, stress eller bekymringstanker, ja da er det bare å velge seg ett eller flere, lage en plan og deretter gjøre. Steg for steg og resultatet vil komme.

3 COMMENTS

  1. Hei, Ståle
    Jeg må innrømme at jeg ikke helt ser hvordan en slik tekst eller tilsvarende, ment for å bidra til å øke folks positivitet/velvære i en ellers stressende hverdag, hverken skal underminere InnoMags budskap, eller oppleves negativt av InnoMags lesere. Det er i så fall synd om det er slik.

    Dette er en tekst skrevet av en gjesteforfatter (som vi setter stor pris på og har mange av), tydelig merket med avsender og plassert i kategoriene “voices” og “inspirasjon”, og er som sådan heller ikke en ‘artikkel’. Det er riktig at en stor porsjon av fokuset til InnoMag er rettet mot innovasjon, – og jeg tror mange faktisk har opplevd re-branding som et løft i nettopp positiv retning. Inspirasjon og innsikt er fortsatt en stor del av det vi fokuserer på, – og vil fokusere på i tiden fremover, da dette etter vår mening også er nøkkelfaktorer i et viktig samspill for alle som vil lykkes med noe i livet.

    Du står altså helt fritt til å velge hvilke saker og temaer du ønsker å lese om, og jeg håper du fortsetter å lese InnoMag, så får du heller snevre det litt inn i kategorimenyen.

    Med vennlig hilsen og ønsker om en god helg,
    Fredrik Lowzow
    Inspirator og InnoMag

    • Hei Fredrik,
      Takk for godt svar. Jeg mener i aller høyeste grad at det underminerer InnoMag sin kredibilitet og budskap blant annet fordi artikler som dette lett kan oppleves (i hvertfall for min del) som støy og lite relevant innhold når man oppsøker “Norges ledende innovasjonsmagasin”. Hvis man trenger en oppmuntring i hverdagen, så finnes det nok av steder som fokuserer på nettopp slike “inspirasjonsartikler”. Det man derimot ikke finner så mye av, er gode innovasjonsmagasiner uten svada og tull. Det synes jeg hadde vært kult om dere ble.

  2. Jeg hadde virkelig håpet på et løft etter at dere byttet navn og frisket opp nettsiden, men dette var helt ekstremt. Når dere hevder å være Norges ledende innovasjonsmagasin, så kan dere ikke publisere slikt som dette (kanskje med unntak av hvis det er 1. april). Både innhold og språk er milevis unna noe som likner på en ordentlig artikkel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here