«We have reached a historic turning point: cling to the old industrial-era paradigms or use collaborative innovation to revolutionize not only the way we work, but how we live, learn, create, govern and care for one another» – Don Tapscott

Denne uka ba Høyres næringsminister Monica Mæland om råd for å avhjelpe kapitalsituasjonen for næringslivet og hevdet at temaet ikke hadde vært oppe på agendaen mye tidligere. Til avisen DN sa hun at hun var alvorlig bekymret dersom bedrifter nå sliter med å få kapital. – Det er veldig viktig at vi har et kapitalmarked som fungerer – spesielt nå. Vi trenger bedrifter som kan omstille seg og innovere, sa hun.

Vi i InnoMag tillater oss å spørre hvor hun har vært de siste tre årene.  InnoMag’s redaktør satt selv i Dagsnytt Atten sammen med henne for et år siden og påpekte problemet som våre 25 000 lesere vet er en situasjon som er langt fra ny.  Vi ble også lovet et møte og venter ennå 11 måneder senere på svar fra ministeren som opplever problemet som nytt.

Ingen vet bedre enn våre lesere at det er vanskelig å bygge suksesser og det er mange feil som kan gjøres, – og dagens virkemiddelapparat bidrar i liten grad til å skaffe smart kapital til veie, så når norske politikere står i Stortinget og snakker om milliarder så er realiteten at de som trenger pengene mest ser minst til pengene. Politikerne vet dette, men i stedet for å ta de nødvendige grep fortsetter de å putte milliardene der de beviselig ikke hjelper, omtrent som en lege som forsøker å fikse et beinbrudd med hodepinetabletter.

Det virker som de glemmer at det i all hovedsak er i det nyfødte næringsliv at verdier skapes, mer enn 2/3 av alle nye jobber de siste 10 årene kommer fra SMB markedet, som samlet utgjør over 95% av alle norske virksomheter. Det faktum at den største delen av verdiskapningen i Norge skjer i form av at entreprenører investerer sin tid og energi i virksomheter de tror på kan da umulig komme overraskende på en næringsminister med mangeårig fartstid fra Høyre.

Tiden er inne for å be norske politikere om å slutte å prate vissvass og i stedet gjøre konkrete grep og spille på lag med endringsagentene som daglig opplever problemene, og da kjære Monica er tiden inne for å lytte til nye stemmer. En god start ville være å se på forslagene som våre lesere har delt på InnoMags sider de siste 12 månedene.

1 COMMENT

  1. Politkerne generelt og næringsministeren spesielt har ikke begreper om hvordan produktiv arbeidende kapital omsettes til levedyktig næringsvirksomhet. Derfor har dere ikke hørt fra henne. Som alle andre komplett inkompetente politkere er hun reaksjonær, dvs at hun reagerer etter at ting har skjedd og kun med et formål: gi inntrykk av at hun ” er på saken” og skal gjøre noe. Men hva kan hun realistisk sett gjøre. Hun kan jo ingen ting om kapital, avkastning, risiko analyse, value propositions eller forretningsdrift. Og aller minst kan hun om makroøkonomiske sammenhenger. Hun er m.a.o. Uskikket til jobben. Så hvorfor har hun da jobben? Fordi alle de andre i dette dysfunksjonelle politiske medienettverket også er uskikket. De kan ganske enkelt ingen ting om det de skal ha en mening om og utforme en politkk om. Det er derfor Norge drives med et underskudd på 25 % og er teknisk konkurs. Hvorfor snakker ikke politkerne om det? Fordi de ikke har kompetanse til å forstå det. De kan ikke lese et regnskap eller en balanse og de vet knapt nok forskjell på debit og kredit. Derfor er Norge pasienten som venter på oppgjøret med sin egen fordervede livsstil. Les min artikkel om den forestående kollapsen på førstesiden av Ny Tid, http://www.nytid.no i går. I en lenke under artikkelen kan du lese alle mine artikler som beskriver og forklarer hvorfor Norge og resten av den industrialiserte verden er midt inne i en kollaps som vil få de harde 30 åra til å se ut som en picknic i det grønne. Mvh. Hans E.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here