Gårsdagens NHO konferanse ble en Tour de Force og stod til terningkast 6 når det gjaldt å levere gode innlegg om hvordan teknologien og innovasjonskraften nå for alvor endrer næringslivet og Norge i en fart som aksellererer.

(Ukens leder av: Truls Berg, ansvarlig redaktør i InnoMag,  Bilde:thinkpublic )

Det er tradisjon at NHO sparker i gang det nye året med en konferanse som samler de fleste av Norges ledere, i Spektrum i går var over 1000 av Norges beste næringslivsledere, politikere og interessegrupper samlet for å ta inn over seg at 2016 for alvor er i gang.

Og for en dag det ble, under kyndig og sjarmerende ledelse av en Linn Skåber som knyttet det hele sammen fikk tilhørerne og de som fulgte med på NRK’s direktesending en rekke foredrag som hadde tre felles meldinger vel verdt å ta med seg ut i vinterkulda.

1.       Teknologiens eksponensielle sprengkraft skaper helt nye muligheter og det er ikke mulig å stoppe utviklingen.

2.       Nye muligheter skaper ny virkelighet, vi bør ikke forby.

3.       Norge er i en posisjon hvor vi ikke lenger kan sove i timen, fremtidens arbeidsliv vil se annerledes ut og vi må våkne nå

FINN’s dyktige Sondre Gravir så det kanskje best av alle da han i sitt innlegg frustrert utbrøt «Til dere som tror vi kan stoppe delingsøkonomien: Våkn opp»

Høydepunktene var mange, og gode, selv om det må være lov til å påpeke at for trofaste lesere av 3in.no er det ikke lenger nytt at robotene kommer og vil erstatte de fleste av jobbene vi i dag utfører, det advarte vi om allerede for tre år siden og det er i 2016 heller ikke nytt å påpeke at selvkjørende biler er fremtiden, samt at IBM’s Watson datamaskin er bedre i Jeopardy enn selv de beste av oss.

Amerikaneren Andrew Mc Afee gjorde likevel jobben sin med å sette scenen på en flott måte med å male opp de store linjene – og hovedpoenget som vi tror ble sittende igjen var at maskinbasert læring gjør oss mennesker overflødige i stadig flere av dagens prosesser.

Høydepunktet var da Kristin Skogen Lund, NHO’s adm. direktør begynte sitt innlegg med å konkludere med at hun ikke kunne snakke om fremtidens norske næringsliv uten å ta med seg LO leder Gerd Kristiansen, – og til salens forbauselse hentet inn LO lederen til en god replikkoppsummering av hva det hele handler om i årene fremover. Innovativt, unikt og en svært god illustrasjon på at i fremtiden må det tenkes helt nye tanker – og at Norge er i den heldige posisjon at det bestående næringslivs fremste representanter og de som er satt til å ivareta arbeiderenes interesser – ser dette!  De påpekte begge to også behovet for å samarbeide med internasjonalt ledende aktører, rett og slett fordi fremtidens spilleregler fortsatt ikke er på plass.

Dagen bød også på et herlig innspill fra seniorforsker Simen Markussen i Frisch senteret, som i løpet av 15 minutter beskrev en svært konkret løsning på det særnorske problemet –  at over 70 000 norske unge under 30 år går på trygd.  “Gi dem en jobb og slutt å betale dem for å gjøre ingenting”, sa han og fikk salen med på at det var vel verdt å forsøke dette i noen kommuner. Dessverre ble ikke dette fulgt opp av den nye NAV lederen Sigrun Vågseng i innlegget hennes rett etterpå.

Den splitter ferske Sintef-sjefen, Alexandra Bech Gjørv, presenterte en rapport om hvordan ny teknologi endrer arbeidslivet. Hovedkonklusjonen i rapporten er at teknologiutviklingen og digitaliseringen skaper et nytt arbeidsliv, og gir grunnlag for helt nye varer, tjenester og forretningsmodeller. Det er for våre lesere like innovativt som å hevde at mange bedrifter vil utfordres av aktører som mer offensivt griper teknologimulighetene, noe hun også påpekte samtidig som hun på en god måte fikk frem SINTEF’s sentrale rolle i å skape konkurransefordeler ut av god forskning. SINTEFs rolle er  sentral i mye av det mest innovative som skjer her til lands, det er også Kongberggruppen, noe Hege Skryseth fikk frem i sitt innlegg der hun konkluderte med at; “selv om vi kanskje ikke kan forutse fremtiden, kan vi i hvert fall være med og skape den.

Kort oppsummert ser det ut som om 2016 kan bli et flott år for alle som er opptatt av innovasjon og omstillingsevne!

Med varme hilsener

Truls Berg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here