Personer med nedsatt funksjonsevne har begrensede muligheter for å holde seg i aktivitet. Det ønsket gründerne i Exero Technologies å gjøre noe med. Resultatet er The Spike, som gir mennesker med en funskjonsnedsetting helt nye muligheter for å trene.

– Ideen er basert på et problem som NTNU Senter for Idrettsanlegg og Teknologi (SIAT) kom til oss med. Problemet var manglende styringssystem og bremser for dagens kjelker. Basert på dette utviklet vi et nytt produkt med et styringssystem slik at funksjonsnedsatte kan trygt komme seg i aktivitet på sommerstid, med muligheten for også å holde seg i aktivitet i ulendt terreng, sier gründer og CFO i Exero Technologies AS, Solveig Christensen.

Produktet The Spike, er en kjelke på fire hjul som er utformet slik at den utfordrer kjernemuskulatur og muliggjør et aktivt og selvstendig liv.

– Utviklingen har vært basert på brukerorientert produktutvikling, hvor vi har testet prototypene våre med 60 ulike brukere. Disse har hatt ulike funksjonsnedsettelser som ryggmargsskade, cerebral parese, amputasjon, MS og polio, da vi ønsker å lage noe som kan passe for flere, sier Christensen.

– Generelt har funksjonsnedsatte lite utvalg når det kommer til aktivitetshjelpemidler. Vi ønsker å ha med sluttbruker i utviklingen, da det er de som skal bruke det og de som vet hva de vil ha.

Med en fremoverlent sittestilling utfordrer The Spike kjernemuskulaturen som er svært viktig for rullestolbrukere. Foto: Exero Technologies

Vinnere av Innovator 2017

Under Trondheims helt spesielle innovasjonsfest for gründere ble Exero Technologies kåret til årets Innovator 2017, og stakk av med en pengepremie på 250 000 kroner fra Sparebank 1 SMN Startstøtte.

– Som sparebank kan vi gi deler av overskuddet tilbake til samfunnet vi er en del av. Det har vi gjort i nesten 200 år og ikke minst de 10 siste årene har vi hatt mulighet til å støtte mange gode og viktige initiativ, uttalte Eli Arnstad i Sparebank 1 SMN og nevner eksempler som Technoport, Innovator og Ungt Entreprenørskap.

Les mer: Her er finalistene til årets Innovator

Stor glede da Exero gikk av med seieren som årets Innovator. Foto: Julie Malvik

– Veien videre er å ferdig utvikle produktet slik at det kan selges gjennom NAV Hjelpemiddelsentralen. Dette skal gjøres i samarbeid med EGGS design for å utvikle noe som ser attraktivt ut, og ikke det typiske hjelpemiddelet, sier Christensen.

– Vi ønsker å lage noe som like gjerne kunne blitt brukt av noen som ikke er funksjonsnedsatt. Pengene vil gå til å få produktet ut på markedet, da vi ser en stor etterspørsel allerede etter produktet.

 

Exero er også nominert i entreprenørklassen i Venture Cup.