– Jeg tror den spekulative bølgen rundt ICOer og kryptovalutaer er kjemperisikabel for de som satser på ytterligere stigning, sier Microsoft-grunnlegger Bill Gates. 

Det var i en tråd på nettsamfunnet Reddit, der brukerne fikk anledning til å spørre Gates om hva de måtte ønske, at spørsmålet om kryptovalutaer kom opp. Det ble umiddelbart tydelig at milliardæren, som var verdens rikeste mann frem til han ble passert av Jeff Bezos mot slutten av fjoråret, ikke er noen stor fan – hverken når det gjelder kryptovalutaer som teknologi og betalingsmiddel eller som investeringsobjekt.

– Hovedegenskapen til kryptovalutaer er anonymiteten de tilbyr. Jeg synes ikke det er en god ting. At myndighetene har mulighet til å oppdage hvitvasking, skatteunndragelse og finansiering av terrorister er en god ting, begynte han innlegget med.

Dødelig teknologi

Han trakk frem bruken av kryptovalutaer til å handle narkotika over internett, med potensielt dødelige følger, som et spesielt negativt aspekt ved teknologien.

– For øyeblikket brukes kryptovalutaer til å kjøpe fentanyl og andre rusmidler, så dette er noe så sjeldent som en teknologi som har forårsaket dødsfall på en ganske direkte måte.

Deretter uttrykte han altså skepsis mot å investere i ytterligere oppgang for kryptovalutaer, og trakk spesielt frem ICOer (Initial Coin Offerings) som risikable.

– Har gått helt bananas

Gates er ikke alene om å være negativ til kryptovalutaer generelt og ICOer spesielt. Flere land, blant annet Sør-Korea og Kina, har gjort ICO-praksisen – som går ut på å utstede egne kryptotokens istedenfor aksjer for å innhente ny kapital – ulovlig.

En annen som er kritisk til ICOer er Lasse Meholm, som er Head of Blockchain & DLT Strategy i DnB. Før jul omtalte han dem på denne måten i en samtale med InnoMag:

– Dette har gått helt bananas. Mange som starter nytt selskap utsteder coins isteden for aksjer, og på verdensbasis er det emittert rundt tretti milliarder kroner på denne måten i løpet av det siste året. Jeg mener at ICO-ene er utfordrende, fordi noen av selskapene er laget for å lure penger ut av folk. Det blir som å investere i seed- eller venturekapital – ni av ti går på trynet. På den annen side vil det være noen, kanskje 10-15%, som blir med på en eventyrlig reise. Volatiliteten er ekstrem.