Hva med å kickstarte Gründer-Tøyen med en sommercamp? 

Du har kanskje fått med deg omtalen om Tøyen Startup Village? Mange gode krefter vil at Tøyen skal bli Oslos svar på Silicon Valley. En egen bydel for startups. En ide det er vanskelig å ikke la seg appellere av.

Men du har kanskje ikke hørt om Tøyen Startup Summer Camp ennå? En månedslang hackathon for startups som vil få mer gjort. Prosjektet som tilfeldig og fullstendig uforberedt førte til at jeg plutselig befant meg midt mellom næringsutviklere, byråd, ambassadør, journalister og andre interessenter i en diskusjon om framtiden til Tøyen.

Det blir en summer camp for Startups. (les mer: tøyen.com). Du kan både engasjere deg, delta og vinne kule greier bare ved å være med. Men først la meg bare fortelle hvordan det hele startet.

EdTech Foundry skal revolusjonere utdanningen i sommer

Geir Sand Nilsen
Geir Sand Nilsen. gründer i 100 time.es, som vil utvikle en ny metode å realisere oppstartselskaper. Først ut er EdTech Foundry.

Jeg er en del av et startup-team i EdTech Foundry. Selskapet ble startet tidligere i år da vi inngikk et samarbeid med Learning LabHandelshøyskolen BI om å bygge neste generasjons digitale læringsarena. BI hadde gjennom prosjektet BI2020 definert hvilke behov de trengte løst for å fortsette å være en ledende utdanningsleverandør. Problemet var bare at ingen kunne tilby de teknologiske løsningene de trengte. I steden for å vente, bestemte BI seg for å være med å bygge det sammen med en startup. Valget falt på oss i EdTech Foundry.

Ved studiestart i august skal første versjon være klar til pilotering i tre klasser på BI. Selvsagt en alt for stram tidsplan, men dette skal vi få til. Vi må bare bruke sommeren og sørge for å få ting gjort. Her kommer den første utfordringen. I sommer er det veldig stille på kontorene til BI i Nydalen. For å få mer motivasjon og øke arbeidspresset vårt, inviterte vi derfor noen bekjente startups til en sommerlang hackathon.

Tøyen Startup Summer Camp blir til ved en tilfeldighet

Om vi er noen som skal hacke, kunne det jo hende flere ville kaste seg på, tenkte vi. Så vi satte opp en kjapp Facebook event. Inspirert av den hårete ideen om Tøyen Startup Village fra Tøyen-Mama Heidi i IKT Norge, ble event kalt Tøyen Startup Summer Camp. Kunne jo like gjerne kalle hackathon’n noe og kanskje bidra til å sette mer konkret liv i planene på Tøyen.

Ethvert Facebook event må ha en arrangør. Det mest naturlige var selvsagt at Tøyen Startup Village stod som arrangør. Men det var jo ikke noe som fantes formelt ennå, derfor måtte page’n settes opp. Eventet gikk live og de nærmeste vennene ble invitert. Så var jobben ferdig. Trodde jeg.

Få timer senere begynte det å skje noe. Himla mange folk ville være med på Summer Camp’n og page’n fikk masse likes. Det begynte å komme inn spørsmål om praktiske ting og superengasjerte Tøyen-fans lurte på hva de kunne bidra med. Det var noget mer enn ventet. Jeg ville jo bare få gjort mer ting på EdTech Foundry i sommer og lage en helt rock’n’roll pilot til studiestart på BI i august.

Crowdsourching og full åpenhet

Skulle dette bli noe mer enn en bitteliten gjeng som hacket på startup’n sin, var det tydelig at noen måtte bruke tid på å organisere. Men jeg hadde ikke tid. Det er tross alt ingen eierskap tilknyttet dette eller noen annen interesse enn å få ting gjort med EdTech Foundry. Løsningen var å be om hjelp og gjøre alt open source. Skulle dette bli noe å snakke om, måtte samfunnet gjøre det selv.

Det aller første møtet med frivillige for 11 dager siden

Og samfunnet gjorde. Frivillige har kommet sammen kun gjennom ekte engasjement og spikra program, fått inn mentorer, satt opp nettside, rigga dedikerte samfunnsbyggere, fiksa band for å spille live musikk, fått tak i partnere, jobber med å fikse mat og drikke og alt man skulle trenge.

…men hvem stiller seg endelig bak?

De fleste aktørene er positive. Den eneste store usikkerheten som gjenstår er hvilket lokale som skal bli brukt i sommer. Fanbooster har stilt sine lokaler til rådighet i sentrum (kredz!) og House of Nerds er en mulig lokasjon like over Tøyen-parken på Hasle.

Drømmen er fortsatt å ha Sommer Camp’n i tårnene på Tøyen Torg. Det perfekte utgangspunktet for Tøyen Startup Village. De mest aktuelle lokalene eies av Entra og står ubrukte i dag.

La alle de fantastiske, engasjerte unge gründerne få ta i bruk lokaler som står tomme i sommer. Vi vil bare skape det alle snakker så varmt om. Oslo sitt svar på Silicon Valley – Tøyen Startup Village. Det kan sparkes i riktig retning med fire intensive uker i sommer.

…fortsettelse følger!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here