InnoMag har for fjerde gang på rad kåret Norges 25 mest innovative bedrifter. Her er oversikten over de som havnet på den prestisjefylte listen i år. 

(Kåringen ble først publisert i årets Innovasjonsmagasin som nå er å få kjøpt på utvalgte Narvesen-butikker over hele landet, samt i vår nettbutikk HER. En utvidet versjon av artikkelen finner du i papirutgaven)

Norge går så det suser, men det mangler ikke på utfordringer. Næringslivet står overfor fundamentale endringer og det er slett ikke enkelt å navigere riktig i en verden som preges av utfordringer knyttet til eldrebølgen, klimakriser og globale omveltninger.

Et kjennetegn på de som gjorde det best på årets oversikt, er at de leverer kvalitet og tør å utfordre status quo i et tempo som de bak i feltet sliter med å forstå. I tillegg har de beste innsett verdien av å forene krefter på tvers av tid, rom og posisjon og kanskje viktigst av alt, de tør å satse og de innoverer på mange nivåer og på mange måter.

– Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk ER innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon. Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for de fleste av dem er at de har lykkes med å utvide sitt marked til å omfatte store deler av kloden, sier juryleder Truls Berg, InnoMags ansvarlige redaktør i en kommentar.

I tillegg til Truls Berg besto årets jury av tidligere Innovasjon Norge-sjef Gunn Ovesen, næringslivsnestor Svein Aaser, professor Tor W. Andreassen, Jon Trygve Hegnar i Hegnargruppen og Leif Edvinsson, svensk professor og mannen bak begrepet “Intellectual Capital”. InnoMags lesere har også bidratt til kåringen gjennom å nominere sine kandidater.

Norwegian troner listen

Mens Norwegian flyr inn på en 1. plass, dumper Aker BioMarine ned fem plasser fra fjorårets liste. Jotun kommer inn på en tredjeplass og klatrer dermed opp fire plasser sammenliknet med i fjor.

Om hvorfor Norwegian er kåret til årets mest innovative, skriver juryen følgende:

“Norwegian stiger videre og gründeren selv, Bjørn Kjos og hans mannskap styrer med stø kurs i retning en global markedsposisjon. Med innovative, kundevennlige og effektive løsninger, samt tøffe strukturelle grep fortsetter de å utfordre en bransje der nngrodde oppfatninger altfor lenge har fått styre utviklingen.”

Blant årets klatrere var flere overraskelser, både Michelin restauranten Maemo, transportvirksomhetene Hurtigruten, Asko og 350 år gamle Posten er nye på lista. Blant de som i år ikke nådde opp, var aktører som Opera Software, Trigger, Tomra og Kahoot.

Her er årets liste:

 1. Norwegian
 2. Jotun
 3. Kongsberg Gruppen
 4. DNB
 5. Posten
 6. Aker Biomarine
 7. Telenor
 8. ASKO
 9. Maemo
 10. Brønnøysundregisteret
 11. Hurtigruten
 12. Kommuneforlaget
 13. Nortura
 14. Agder Energi
 15. Strawberry
 16. Tine
 17. Miles
 18. Skatteetaten
 19. Bakken & Bæck
 20. MESH
 21. Itera ASA
 22. Sbanken
 23. DNV GL
 24. FERD
 25. Visma

I årets utgave av INNOVASJONSMAGASINET har vi også tatt et dypdykk i startup-landskapet og kåret 50 av Norges mest innovative oppstartsbedrifter. Vi gir deg videre en oversikt over teknologitrendene som ekspertene mener vil dominere verden mest i fremtiden og kan også by på innlegg fra noen av Norges beste penner.

INNOVASJONSMAGASINET og www.innomag.no utgis av Inspirator AS og med over 25 000 lesere er magasinet Norges ledende innovasjonsmagasin. INNOVASJONSMAGASINET 2018 vil være å finne i de fleste Narvesen utsalg fra og med 8 juni og på vår nettbutikk HER.