Det skjer mye ved inngangen til 2024 og vi har bedt Alexander Haneng som er NHO’s ansvarlige for innovasjon og bærekraft og en av de som kan mest om dette om å informere våre lesere om endringene. Det følgende er hans oppsummering av 7 viktige områder.
-Det kommer en massiv pakke med reguleringer som en del av EUs Green Deal de neste årene for å gjøre Europas økonomi sirkulær. Dette er ikke bare bra for miljøet og for Europas sikkerhet, men også en enorm mulighet for innovasjon og vekst for norske selskaper, påpeker Alexander og fortsetter…

Bærekraftige produkter og økodesign (vedtatt)

Formålet er å gjøre produkter og bruk av dem mer bærekraftig ved å øke holdbarhet, mulighet for gjenbruk og oppgradering. Resirkulert innhold skal økes, kasting av usolgte/ubrukte varer og engangs- produkter unngås og varighet forlenges.En foreløpig enighet ble oppnådd mellom Europaparlamentet og Rådet 5. desember 2023.

Forbrukerrettigheter (vedtatt)

Forslaget regulerer hvordan bedrifter kommuniserer om produktets holdbarhet, evne til å kunne repareres, eller miljøpåvirkning.
Avtalen vil nå gå tilbake til EU-parlamentet og EU-rådet for endelig godkjenning før lovverket kan tre i kraft.

Byggevareforordningen

Nye krav skal sikre at byggevarer i større grad kan repareres, resirkuleres og gjenbrukes. Definisjonen av «byggevare» vil utvides til å også omfatte 3D-printede produkter, gjenbrukte byggevarer, komponenter i byggevarer, prefabrikkerte hus og tjenester.Neste forhandlingsrunde er planlagt 13. desember 2023.

Strategi for bærekraftige tekstiler

Innen 2030 skal alle tekstilprodukter som markedsføres i EU: ha lang levetid og være resirkulerbare; være laget av så stor andel som mulig av resirkulerte fibre; være fri for farlige stoffer, og produseres i henhold til sosiale rettigheter og miljøkrav.
Det er forventet at Kommisjonen vil legge frem forslaget 4. kvartal 2023.

Emballasjeforordningen

All emballasje skal være gjenvinnbar innen 2030. Enkelt sagt betyr det at emballasje må være designet for enkel materialgjenvinning. Ventes å ferdigstilles i 2024.

Krav til miljøpåstander (“green claims”)

Forslaget “Directive for Green Claims” er ment å forhindre grønnvasking og villedende markedsføring ved å sikre at produkter, tjenester og prosesser som markedsføres som miljøvennlige faktisk ikke er skadelige for miljøet.
Enhver miljøpåstand, som at et produkt er “bærekraftig”, “miljøvennlig” eller “resirkulert”, skal understøttes av bevis.Forslaget skal etter planen opp til votering i IMCO og ENVI i februar 2024, og det er forventet at en posisjon vil voteres over i Mars 2024.

Retten til å reparere (“right to repair”)

Forslaget “Directive on common rules promoting the repair of goods” skal gjøre det enklere og billigere for forbrukere å reparere produkter, bidra til økt etterspørsel etter reparasjonstjenester og redusere avfall.Vedtatt i parlamentet 21. november 2023