Det har lenge vært mye fokus på kunstig intelligens, eller AI. Mange mennesker forbinder det med fremtiden, roboter og sci-fi, men kunstig intelligens er allerede en del av hverdagen vår!

I norske kommuner testes AI-verktøy for å svare på spørsmål fra innbyggerne. I helsesektoren prøves det ut systemer som kan hjelpe leger med diagnostisering og pasientsamtale. I næringslivet ser stadig flere verdien av smarte løsninger som kan spare tid og penger – og kanskje til og med redde liv.

Men hvordan vet vi hva som faktisk fungerer? Hvordan sikrer vi at teknologien er nyttig for folk – og ikke bare en hype?

Halden – Norges AI-by

Det kommer kanskje som en overraskelse for noen, men mange av svarene finnes i Halden – en liten by i Viken fylke, like ved svenskegrensen. Her har det vokst frem et sterkt miljø for digitalisering og kunstig intelligens. I sentrum står Smart Innovation Norway, en forsknings- og innovasjonsorganisasjon som jobber for å ta teknologi fra idé til virkelighet.

Halden omtales ofte som «Norges AI-by», og det er ikke uten grunn. Her møtes forskere, gründere, bedrifter og offentlig sektor for å teste, lære og utvikle smarte løsninger sammen.

Fra forskning til folk

Et godt eksempel på dette er AceGame, en ny AI-løsning som skal hjelpe folk til å leve sunnere. Bak løsningen står den tidligere langrennsstjernen Petter Northug, sammen med ekstremsportutøver Bjørn Magne Bryn og seriegründer Bjørn Christian Nørbech.

AceGame kombinerer motivasjon, spill og AI-analyse for å gjøre livsstilsendring både enklere og morsommere. Det er prosjekter som dette som gjør kunstig intelligens relevant for folk flest – ikke bare for eksperter.

AI med mening

Det er lett å bli overveldet av teknologiske nyheter, men det er mulig å bruke kunstig intelligens på en trygg og ansvarlig måte. En rekke kommuner og statlige virksomheter jobber nå aktivt med å finne ut hvordan kunstig intelligens kan støtte de ansatte – ikke erstatte dem.

Det handler om etikk, personvern og brukerfokus. Det er ikke nok at teknologien er smart – den må også være forståelig, rettferdig og nyttig.

For eksempel er det stor interesse for kunstig intelligens i helsevesenet, som kan bidra til bedre beslutninger, færre feil og mer tid til pasienten.

Og på europeisk nivå diskuteres datadeling og regulering for å sikre at teknologien brukes på en bærekraftig og ansvarlig måte.

En møteplass for fremtiden

Alt dette – og mer – blir satt i fokus under AI+ 2025, en stor konferanse som arrangeres i Halden 3.–5. juni.

-For sjette gang samles ledere, forskere og fagfolk fra hele landet (og utover) for å dele erfaringer, vise fram løsninger og diskutere fremtiden for kunstig intelligens. I år blir programmet større og mer mangfoldig enn noen gang, med egne dager for næringsliv, offentlig sektor, helse og data, forklarer Celine Zapffe oss.

-I tillegg blir det kreative innslag som AI på Pøbben, hackathon om AI og kunst, og muligheter for nettverksbygging, legger hun engasjert til og avslutter mer en tydelig oppfordring.

Dette er konferansen for deg som vil mer enn å snakke om fremtiden – du vil være med å forme den!

Du kan lese mer om det flotte initiativet her www.aiplus.no