Amazon Web Services (AWS) er den ubestridte globale lederen i nettskyen. De er størst, sterkest, hele tiden i utvikling, med eksepsjonell innovasjonskraft (akkurat som resten av Amazon). Tjenestene blir stadig bedre tilpasset ulike forretningsmessige behov, direkte eller som underleverandør til andre. Men misforståelsene er legio.

Viktige stikkord for AWS er: Selvbetjening, automatisering og endeløs kapasitet. Klart til bruk. Betaling etter forbruk. Ikke noe av dette er magisk, bare djevelsk dyktig gjort – ordet er kanskje ”automagisk”. Mange tekniske finesser ligger begravet, det aller meste (også hardware) er egenutviklet, usynlig for brukerne. Det finnes mye dokumentasjon tilgjengelig, men å forstå den krever dyp teknisk innsikt.

Her er noen av misforståelsene om AWS som kunder bør være oppmerksom på:

”AWS er mye billigere enn det vi kan få til hos oss”. Kan være riktig, men det er krevende å sette opp komplette, sannferdige sammenligninger. Ofte får man bare det utfallet man ønsker.

”AWS er mye billigere enn det konkurrentene tilbyr.” Dette avhenger helt av hvor godt behovene passer sammen med tilbudet og hvor mye man må betale for opsjoner. Å sammenligne prislister er meningsløst.

”Å bruke AWS betyr at vi slipper alle driftskostnader.” Dette er en klassiker. AWS tilbyr rendyrket drift av infrastruktur – prosessering, lagring og kommunikasjon. Det vil si at du slipper å anskaffe og drifte sentral maskinvare inklusive virtualiseringlaget. Fra operativsystemet og oppover i verdikjeden er ansvaret fortsatt ditt, ikke minst hva angår applikasjoner. Ønsker du virkelig å slippe egne driftskostnader, må du tegne avtale med en tjenestepartner i tillegg. Høyst sannsynlig må du også tilpasse driftsprosessene til AWS.

”Satser jeg på AWS, må applikasjonene mine endres.” Feil. AWS baserer seg helt og holdent på standard x86-servere. Så lenge applikasjonene er tilpasset Linux eller Windows kan de kjøres uendret. Det går som oftest bra.

”Bruker jeg AWS aner jeg ikke hvor dataene mine er lagret.” En annen klassiker. AWS har mange datasentre plassert rundt omkring på kloden som er delt opp i regioner og innen regioner i Availability Zones. En AZ kan sammenlignes med et datasenter. Denne inndelingen er permanent. Data blir ikke flyttet utenfor en region, men det kan godt hende at det av sikkerhetsmessige årsaker vil bli lagret data mer enn ett sted. Det er ditt valg.

”AWS betyr at jeg slipper å bry meg med tilgjengelighet eller katastrofeløsninger.” Mange tror at det finnes noe slags magisk, flyvende teppe oppe i skylaget som skjuler alle praktikaliteter.”

Sannheten er ganske banal: en applikasjon kjøres på en datamaskin – går den ned stopper applikasjonen, og data kan gå tapt. Vil du unngå dette, må du tenke ut og avtalefeste en arkitektur som passer til kritikaliteten. AWS tilbyr mekanismer for dette.

”Med AWS, slipper jeg å tenke på kapasitetsgrenser.” Feil. Applikasjoner skalerer ikke av seg selv, det vil si at de ikke automatisk tar i bruk mer kapasitet. De må bygges slik at de autoskalerer.

”Tar jeg i bruk AWS er jeg låst for bestandig.” AWS er ikke annet enn en umiddelbart tilgjengelig, global hosting tjeneste. Kundene har ansvar for operativsystem og applikasjoner, akkurat som før. Med mindre man tar i bruk helt spesielle AWS-mekanismer, blir man ikke mer låst enn om man bruker f.eks. HP- eller Oracle-maskiner.

”AWS eller andre nettskyer er ikke sikre nok og de oppfyller ikke de regulatoriske krav.” AWS er en profesjonell aktør som vet hva de driver med. Men det finnes data som er så sensitive at de ikke bør plasseres utenfor forsvarlig intern kontroll.

”AWS vil snoke i mine data.” I 2013 lærte vi at de som vil snoke får det til uansett hvor data er lagret.

”AWS er bare for små- og oppstartsbedrifter, spesielt innen teknologiområdet.” Det var sant en gang, men ikke lenger. Nå er det behovsdekning som avgjør.

”Amazon er en stor bokhandel, de selger sin overskuddskapasitet. Hva kan de om databehandling?” AWS har passert 5 milliarder dollar i omsetning, og den vokser raskt. Innen sitt virksomhetsområde er AWS dominerende – men man skal sette seg i detalj inn i hva man kjøper. Spesielt bør man tenke gjennom hva ”multitenant” kan føre med seg, blant annet ”krevende naboer”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here