Finn.no ledet lenge an i utviklingen av digitale innovasjons- og ideportaler. Nå har de vraket verktøyene til fordel for penn og papir. – Det er viktigere å kunne endre raskt, enn å samle på ideer, forklarer Karina Birkeland Lome. 

(Artikkelen er presentert i samarbeid med Innovation Forum Norway)

For knappe 10 år siden gikk Finn.no i spissen for å samle gode ideer i digitale portaler. Tanken var å strukturere innovasjonsprosessene – og sikre at en klarte bringe ideene videre ut i live.

I stedet skjedde det stikk motsatte, forteller Karina Birkeland Lome, innovasjonskatalysator i Finn.no.

Hun ga torsdag et innblikk i hvordan innovasjonsprosessene i Finn.no har endret seg i forbindelse med Innovation Forum Norways medlemsmøte. Og hvordan de digitale verktøyene er blitt kastet ut – til fordel for penn og papir.

– Når vi tegner det, er det veldig lett å endre, påpeker Birkeland Lome.

– Ideportalen ble en gravplass for ideer. Å få ideer er lett. Det er å vite om en bør gjøre det som er vanskelig, sier Birkeland Lome.

Hun er ikke bekymret for at gode ideer blir borte.

– Er ideen god nok kommer vi på den på nytt når vi trenger den, sier Birkeland Lome.

– Idehaver har ansvaret

Innovasjonsarbeidet i Finn.no handler i dag om å oppmuntre de ansatte til å ta ansvar for sine egne ideer. Altså nytter det ikke lenger å fortelle sjefen om de gode ideene, og så legge ansvaret for at ingenting skjer på ham.

I stedet må idehaveren selv konkretisere den, finne riktig mottager for ideen og vurdere den opp mot Finn.nos overordnede mål.

Passer ikke ideen inn i dagens mål, må idehaveren overbevise ledelsen om at disse må endres – før den kan settes ut i livet.

Altså er erkjennelsen at en god ide, ikke nødvendigvis er en god ide før den passer inn i helheten. Dette er i tråd med innovasjonsprofessor Gary Pisanos tankegang om at innovasjon må styres fra toppen.

– Vårt fokus er å gjøre de riktige tingene riktig.  Det er lett å bli for ivrig og starte med å utvikle noe, uten å se det i sammenheng med målene, sier Birkeland Lome.  (se også punktene bak Lome i det øverste bildet)

Legger til rette for oppstarter

Innstrammingen i hvordan Finn.no kjører innovasjonsprosessene, hindrer likevel ikke at medarbeiderne kan få dyrke frem kreative prosjekter.

Finn.no tilbyr nå i stedet sine ansatte å søke om å få starte sitt eget selskap – samtidig som de jobber i Finn.no.

Programmet, som kalles Sandbox, innebærer at de som søker jobber fulltid for Finn.no, samtidig som de utvikler egne produkter på fritiden.

 

FinnInnovasjonsmodell_edited
Slik ser Finns håndtegnede innovasjonsmodell ut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here