”Vi er ute etter disse som tenker annerledes og kommer opp med nye ideer!”  Torjer Halle, Styreleder Schlumberger Norge

 

 

 

Schlumberger er verdens største oljeserviceselskap med 122 000 ansatte. 4000 av dem jobber her til lands. Nå er arbeidende styreleder Torjer Halle i Schlumberger Norge på hodejakt.

Hvor mye penger bruker dere på å gå inn i norske bedrifter?

– Vi bruker ca tre prosent av vår totale omsetning på forskning og utvikling. I Norge er tallet langt høyere. Vi er veldig interessert i å kjøpe opp selskaper vi kan utvikle videre.

De må bevise hva de kan. I dag er jo alt på internett og vi følger godt med på hva som skjer i markedet. Vi er ute etter disse som tenker annerledes og kommer på nye ideer, sier Torjer Halle og ber dem ta kontakt med Schlumberger.

 

Fra lilleputt til verdensledende

– Jeg kan jo nevne et veldig godt eksempel. Vi kjøpte opp et lite firma på Røa i Oslo med åtte ansatte i 2002. I dag sitter det bare der, 150 ansatte – og teknologien har blitt verdensledene.

Det het Technoguide og nå kaller vi det SIS. De lager et program som heter Petrel – som alle operatører bruker for å finne olje og gass. Det er et dataprogram som samler inn all geologisk informasjon. Det lager en kalkyle slik at operatørene, spesielt under leteboring, har en større sjanse for å finne olje og gass, enn uten dette programmet.

Mer om den fantastiske historien kan du lese i DN fra 2003 

 

På jentejakt

Torjer Halle oppfordrer også alle smarte jenter til å ta kontakt med Schlumberger som bare har 20 prosent kvinneandel i Norge.

– Vi sier ikke dette bare for å være politisk korrekte, men vi må ha de beste hodene. Hos oss kan kvinner få en full karriere i Norge, alt fra operasjon til høyteknologiforskning og selvsagt også muligheten til å gå internasjonalt, sier Halle.

 

– Regjeringen bør doble forskningsmidlene

Han er ikke like fornøyd med hvor mye norske myndigheter setter av til forskning og utvikling.

– Innsatsen til forskning har vært stabil fra 2006 til i dag. Den nye regjeringen kom opp med noen ekstra millioner, men vi ligger langt bak. Vi må ha en dobling av forskningsmidler inn for innovative personer som har en tanke som er litt annerledes, enn det vi klarer i store firmaer, mener Halle.

 

Sats på olje og gass

Torjer Halle er ikke enige med dem som vil tone ned forskningen innenfor olje og gass – og heller satse på nye retninger, med tanke på at oljen plutselig en dag tar slutt.

 

– Vi driver med olje og gass. Vi driver med teknologi. Det som er interessant med teknologi,  er at du kan snu den – i hvilken retning du vil. Så lenge du har gode forskere er det ingen problemer å tune dette fra olje og gass til vind eller hva det måtte være.

Mange vil ikke ha forskere innen olje og gass. Det er jeg helt motstander av, fordi vi bør få mer ut av ressursene enn vi gjør i dag. Disse personene kan forske på hva det måtte være i ettertid. Vi må ha denne pågående kreativiteten.

Det er  viktig at Norge ikke ser på olje og gass som et problem. Vi produserer olje og gass med minst utslipp i hele verden. Hvis vi kutter ned produksjonen så øker CO2 i verden – for forbruket er der, sier han.

 

Hvor mange forskere jobber hos Schlumberger?

– Vi er ca 4000 ansatte i Norge. Internasjonalt så er vi rundt 122 000 mennesker fra over 140 forskjellige nasjonaliteter. Mange av disse driver i operasjon, men i Norge så er ca ¼ av alle våre ansatt innen forskning.

– Regjeringen gir rundt 350 millioner til forskning – altså under én promille av inntektene fra oljebransjen, det er alt for lite, mener Halle.
Han vil styrke universitetene, styrke giverevnen til disse spesielle hjernene som kommer opp med gode ideer.

 

– Da kommer vi gjerne og kjøper opp disse selskapene i ettertid og utvikler dem her i Norge. Det har vi en tradisjon for og masse gode eksempler på. Bonusen er at markedsapparatet får dette globalt, avslutter arbeidende styreleder Torjer Halle i Schlumberger Norge.

 

Les mer om Schlumberger som også har norsk konsernsjef her.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here