Det går mot vinter og kuldegradene banker på, og samtidig som et hvitt teppe legger seg over fedrelandet starter budsjettforhandlingene på Stortinget, – det handler om hvilken retning våre politikere dreier Norge.

Dette har også vært uka hvor det melder seg nye taleføre aktører på i debatten om Norges fremtid, samtidig som hovedorganisasjonen Virke i tradisjonen tro arrangerte sin årskonferanse, i år i studentenes høyborg Chateau Neuf. Det handlet om å tørre og ha tro på mulighetene sa Virkes leder, Vibeke Hammer Madsen da hun åpnet konferansen. Virkes president, Jacob Ramm, pekte på de samme megatrendene som vi i InnoMag har snakket om og skrevet om de siste 4 årene, inkludert roboter, selvlærende maskiner, nettverk, borgerlønn og globaliseringen. I tillegg stilte han gode spørsmål om hvordan vi som samfunn kan løse utfordringene, som for eksempel hvordan skal vi ruste oss for suksess i fremtidens arbeidsmarked og hvordan skal vi utnytte nye muligheter til å skape vekst og lønnsomt næringsliv?

Les også: Virke-direktøren: – Politikerne må få hodet ut av sanden

Sammen satte de to scenen på en utmerket måte.  Blant mange høydepunkt vil vi trekke frem Mc Kinseys Norgessjef Martin Beck Holte, som ga en svært god analyse av nåsituasjonen og hvilke utfordringer Norge står overfor,  – så pedagogisk og god at vi skulle ønske norske stortingspolitikere og særlig næringsministeren fikk påbud om å lytte.

Nettverkseffektene blir enorme, og markedslederne favoriseres. Konkurransen blir global, – en tøff overgang fordi under 5% av norske arbeidstakere i realiteten er konkurranseutsatte i dag. Allerede med dagens teknologi kan 30-40% av nåtidens jobber rasjonaliseres bort, og sist, men ikke minst hevdet han at kapital vil bli gratis.  Et artig poeng han nevnte var at Nederlands største bank nå kopierte Spotifys organisasjonsmodell, og da DNB’s Rune Bjerke kom på scenen fulgte han opp med å hylle endringsagentene som dagens rockestjerner. Musikk i våre ører!

Virke fortjener ros for å ha hentet inn mange gode krefter som fikk scenetid, blant disse var erfarne samfunnsdebattanter som Kristin Clemet og Jon Fredrik Baksaas,  men også nye navn som Isabella Ringnes, Carine Zeier, Tobias Bæck og Henrik Müller-Hansen.

Med en næringsminister og regjering som hevder at den har satset på gründere , dog uten at gründere flest har merket noe til satsningen, er det kanskje ikke så rart at erfarne grundere får lyst til å rope at keiseren mangler klær, – og det gjorde 15 av dem til gagns denne uken i et opprop med 12 konkrete forslag. «Fremtidsmanifestet» som de kalte det var ført i pennen av Frode Eilertsen, som de siste årene har jaktet på entreprenørsuksesser i Schibstedregi, engleinvestoren Trond Riiber Knutsen og 13 av Norges mer kjente gründere.

Fremtidsmanifestet, som går over 25 samfulle sider, konkluderer med en rekke krav om å bruke mer penger for å gjøre oss klare for fremtiden. Pengene skal delvis brukes på en rekke tiltak vi i InnoMag og andre endringsagenter har bedt om i årevis, – og det hele er godt formulert og nyttig lesing vi ikke har noen problemer med å anbefale for alle de i Norge som tror at dagens innovasjonspolitikk fungerer tilfredsstillende.

Det gleder oss at de 15 stiller seg uredde i flomlyset med krav og ønsker, som forhåpentligvis vil bli diskutert heftig i tiden som kommer. Endringsagenter som har bevist sin egen dyktighet, er verdt å låne øre til.

Det er også Venstres artige rock’n roll låt, som viser at også landets ledende politikere er villige til å utfordre byråkratiske metoder.

Vi i Innomag har helt siden vi startet vært av den oppfatning at regjeringens viktigste funksjon må være å stimulere til entreprenørskap og innovasjon, uten å plukke vinnere og tapere.  Det er dessverre et gjentagende mønster at norsk næringsliv bruker mest penger på næringer med lang historisk tradisjon, langt fra store sentre der folk bor. Norsk innovasjonspolitikk bør og må endres fundamentalt dersom vi skal sikre våre barn fortsatt vekst, velferd og velstand. Det er nå under 10 måneder igjen til valget, – la oss sammen håpe at de 15 gründere og investorene som står bak fremtidsmanifestet, har stayerevne nok til å sørge for at dette blir et sentralt tema i valgkampen. De får ukas innovasjonsblomst på deling fordi de reiser seg opp og sier fra, ikke fordi alle forslagene er like gode.

En ny uke er omme, happy weekend alle sammen. Gled dere til Changemakers konferansen 16. november og Sir Richard Branson’s Oslo besøk 1. desember – det gjør nemlig vi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here